TEST: Asus PB287Q – Stor skjerm og 4K på billigsalg
Synes du oppløsning trumfe perfekte farger, gir Asus nye 4K-skjerm mye for pengene.
Selv om det har vært alternativer å få, med høyere oppløsning og bedre bildekvalitet, har Full HD, altså 1920x1080 piksler, lenge vært standarden på pc-skjermer. Selv på så pass store skjermer som 27-tommere er den relativt lave oppløsning, tross alt, etter hvert ganske utbredt.
Det kan rett og slett se ut til at store deler av bransjen hoppet litt over WQHD-oppløsningen, som kun har vært å finne på relativt avanserte og litt dyrere skjermer med IPS-panel. Dermed har god oppløsning vært forbeholdt de spesielt interesserte, mens folk flest har måttet ta til takke med svake TN-paneler og lav oppløsning.
Med overgangen til 4K kan det imidlertid se ut til at skjermprodusentene har noe å tilby både de kresne, og de som mest av alt vil ha høyest mulig oppløsning for pengene. Er du på jakt etter 4K-skjerm, altså med oppløsning på hele 3840x2160 piksler, kan du velge mellom TN, VA og IPS, og du kan velge mellom stort, ekstra stort eller ganske så gigantisk. Og du kan velge mellom levelig pris, helt opp til svinedyrt.
Et rimeligere 4K-alternativ
Tidligere i år testet vi Dells suverene 30-tommer med 4K-oppløsning. Skjermen leverte et kjempegodt bilde, men prisen var nok til å skremme vannet av noen og enhver. Skjermen vi har hatt inne til test denne gangen er litt mindre, byr på samme oppløsning og koster lang mindre. Det er selvsagt grunner til den lavere prisen, men for svært mange brukere har de fint lite å si.
Asus PB287Q følger selskapets vanlig navngiving, og er utstyrt med et panel på panel på 28 tommer. Gitt prisen, som ligger et sted like i underkant av 5 000 kroner, er det ikke noen overraskelse at Asus har valgt et 4K TN-panel til sin nye skjerm. Prisforskjellen på TN- og IPS-paneler er nemlig relativt stor. Mens 27- og 28-tommers 4K-skjermen med TN-panel koster fra rundt 4 000 kroner, må du ut med minimum 13 000 kroner for å få en stor skjerm med IPS, eller tilsvarende panel, med 4Koppløsning.
Og rent bortsett fra prisen, som altså skiller ganske mye, er det panelet som er den viktige forskjellen. Mens IPS, IGZO, AHVA, PLS, og hva det heter alle sammen, som for så vidt i alle hovedsak er varianter av IPS, har fokus på fargekorrekthet og innsynsvinkel, og er godt egnet til foto og design, er TN-panelene noe enklere. Her er fargegjengivelsen svakere, kontrasten ofte litt mer så som så og innsynsvinkelen ofte ganske mye dårligere. Til gjengjeld er TN-paneler raskere, og gjerne bedre egnet til film og spill. Og altså veldig mye billigere.
Mye skjerm for pengene
Til tross for den relativt laver prisen, Asus PB287Q koster rundt 5 000 kroner, og den svært høye oppløsningen, er skjermen utstyrt med et av de bedre TN-panelene vi har testet. Panelet er plassert inne i en relativt anonym skjerm, uten fancy design og alskens fiks-fakserier. Asus PB287Q ser rett og slett ut som en hvilken som helst gjennomsnittlig skjerm. Vi liker det sånn. Så får man heller velge noe annet om man vil ha noe å vise frem i en resepsjon eller et fancy kontor.
Om Asus ikke har gjort all verdens med designen, har de i det minste gitt skjermen en god fot. Her har Asus nemlig tenkt ergonomi. Skjermen kan heves og senkes, som er det viktigste, i tillegg til å vris til portrettmodus og vippes frem og tilbake. Det er funksjoner som gjerne er forbeholdt dyrere skjermer.
Asus PB287Q er relativt greit utstyrt på tilkoblingsfronten. Her har du DisplayPort og to HDMI-porter for bildetilkobling. Du har også lydinngang, om du velger å hente lyden fra lydkortet i pc-en i stedet for gjennom en av bildekablene. Ikke at de små høyttalerne er all verdens, men de fungerer kurant til å se små videoklipp eller lytte til podcast. Vi savner imidlertid en liten usb-hub, som mange skjermer i denne prisklassen er utstyrt med, og som alltid er kjekt å ha.
Om ønskelig kan du koble flere kilder til skjermen, og så velge om du rett og slett vil bytte mellom kildene, eller om du vil bruke bilde-i-bilde- eller bilde-ved-bilde-funksjonen. Du kan jo for eksempel sette skjermen på høykant og kjøre to bilder over hverandre, og fortsatt ha høy oppløsning på hvert av bildene.
Imponerende til TN å være
Vi rakk så vidt å nevne at Asus PB287Q er utstyrt med et godt TN-panel tidligere i testen. I løpet av testperioden har vi latt skjermen få prøver seg på forskjellige typer bruk. Vi har brukt den både til jobb, surfing, spill, bildebehandling og til video. Og til det aller meste av bruk har skjermen gjort en ypperlig jobb. Til dagligdags bruk er panelet mer enn godt nok, og til spill er skjermen også relativt rask og fin, med minimalt av etterslep. Vi har sett video både i FullHD og i 4K, og skjermen gjør en ypperlig jobb også til den slags bruk.
En ting å tenke på, om du ønsker å bruke skjermen til å spille på, er at det krever veldig mye av maskinvaren din om du ønsker å benytte deg av skjermens oppløsning. I nyere spill er det herlig å kunne spille i 4K, med utrolig detaljnivå og skarp grafikk. Problemet er bare at det vil gå veldig sakte, med mindre du har lagt mye penger i grafikkort.
Vår test-pc er utstyrt med en Intel Core i7-prosessor, 16 gigabyte minne og en egen SSD til spill. I tillegg står det to relativt kraftige Geforce GTX 760-grafikkort i den. I FullHD flyter de aller fleste spill uproblematisk med alt av detaljer stilt til høyeste nivå, og fint selv i 2560x1440-oppløsning. Når du plutselig skal spille i fire ganger så høy oppløsning som FullHD, må du samtidig regne med å få omtrent en fjerdedel av ytelsen. Hadde du behagelige 80 bilder per sekund tidligere, er du med 4K-oppløsning heldig om du får 30 bilder per sekund. Det kan altså bli dyrt om du vil kjøpe 4K-skjerm, og også bruke den til spilling.
Ikke til proffbruk
Der den kommer litt til kort er når det gjelder bildebehandling og oppgaver som krever god fargenøyaktighet. Her viser TN-panelet sine svakheter. Våre målinger viste for så vidt at panelet i Asus PB287Q er blant de bedre TN-panelene vi har testet, og på en del områder omtrent på høyde med de svakeste IPS-panelene vi har testet. Gode målinger til tross, bommet Asus-skjermen litt på å fylle hele sRGB-fargerommet, noe vi fant litt skuffende.
Flere ganger mens vi har jobbet i Photoshop, blant annet med bilder til artikler både på nett og på papir, har vi rett og slett måtte flytte det vi har jobbet med over på Eizo-skjermen med IPS-panel som har stått koblet til ved siden av Asus-skjermen. Selv med skjermen kalibrert etter alle kunstens regler var det nemlig ikke alltid farger og kontraster stemte helt på Asus-skjermen. Det var ikke store avvik, men nok til at vi, som er litt kresne, ikke var helt fornøyd med det vi fikk vist.
Den vanskelige oppløsningen
De siste årene har vi testet en rekke 27-tommere med IPS-panel og WQHD-oppløsning, altså 2560x1440 piksler. Den ekstra oppløsningen har gitt oss mer plass å jobbe på, for eksempel i Photoshop eller i Word, samtidig som den ikke har vært for høy til at det blir vanskelig å jobbe med.
Erfaringen vår så langt mer 4K-paneler, fra 20 til 32 tommer, har vært at programmer og funksjoner ikke alltid er like godt tilrettelagt for den høye oppløsningen. Spesielt på de minste 4K-skjermen kan oppløsningen tidvis by på problemer. Det er da heller ikke fritt for at vi har opplevd situasjoner hvor oppløsningen rett og slett har vært for høy også med Asus PB287Q.
I de aller fleste situasjoner skalerer programmer greit, slik at det fungerer nesten like som med en skjerm med lavere oppløsning, men et par ganger har vi opplevd at tekst og ikoner rett og slett har vært så smått at vi nesten ikke har klart å skjønne hva ha vært. Dette vil nok bedre seg med tid, men enn så lenge kan det være noe å ha i tankene.
Konklusjon
Skjermer med 4K-oppløsning, være seg det er tv-skjermer eller skjerm til pc-en, er fortsatt noe forbeholdt de litt spesielt interesserte. Skal du ha en virkelig god skjerm må du ut med fryktelig mye penger. Nøyer du deg med en litt enklere skjerm, som den vi har testet, slipper du billigere unna. Samtidig kan du får samme pris få en god 27-tommer, altså omtrent like stor, med IPS-panel og bedre bildekvalitet, men lavere oppløsning.
Det er utvilsomt tøft med 4K, om ikke for annet enn å vite at en har det tøffeste som er å oppdrive akkurat nå. Nytteverdien er for de aller fleste imidlertid litt begrenset enn så lenge. Med mindre du jobber med grafikk, foto eller tekniske tegninger, er det ikke sikkert du har mer nytte av en 4K-skjerm enn en med WQHD-oppløsning.
Med en 4K-skjerm kan du så klart se 4K-video, men det krever fryktelig mye båndbredde, og på en så pass liten skjerm som dette tross alt er, er ikke forskjellen i opplevd bildekvalitet fryktelig stor. Har du planer om å spille på en 4K-skjerm må du i samme slengen være klar til å legge ut en god bunke tusenlapper for å få kraftige grafikkort til å få spillene til å gå rundt i greit tempo. Da kan 4K-skjermen for bli veldig dyr, selv med den relativt lave prisen Asus PB287Q har.
Med det sagt, Asus PB287Q er en overraskende god TN-basert 4K-skjerm. Bildekvaliteten er for det meste veldig god, samtidig som bildet ikke overraskende er sylskarpt. Har du 5 000 kroner å bruke på en skjerm, og ikke er avhengig av at fargene er helt på topp til avansert bruk, kan Asus-skjermen være et godt kjøp. Den har god ergonomi og et godt bilde, og gir tross alt mye skjerm for pengene.