TEST: Asus E35M1-M Pro - Klar med Fusion

Fusion er den største nyheten fra AMD siden lanseringen av Athlon 64. Den er spesielt godt egnet til stue-pc eller hjemmeserver. Ellers er bruksområdene foreløpig noe begrenset.

Publisert Sist oppdatert

Fusion er AMDs første «APU» - Accelerated Processing Unit. Det AMD her har gjort er å lage en full integrasjon mellom prosessor og grafikkprosessor. Prosessoren ble lansert i januar, og etter hvert venter vi å se en del bærbare pc-er på det norske markedet med Fusion. I første omgang er det snakk om pc-er som skal konkurrere med Intels Atom- og CULV-plattform. Det er med andre ord enkle løsninger AMD fokuserer på i starten, men for en del oppgaver trenger man de kraftigste løsningene.

LES OGSÅ:

En ny start for AMD?

En liten stasjonær

Den første løsningen vi har fått inn til test med AMD Fusion er Asus sitt E35M1-M Pro-hovedkort. Dette er et microATX-hovedkort som leveres med prosessoren direkte på hovedkortet, skjult under en stor kjøleribbe – her skal vifte normalt sett ikke være nødvendig. Asus vil også komme med en mini-ITX-versjon av hovedkortet – da reduseres størrelsen fra 24x18 til 17x17 cm, og man må gi fra seg litt funksjonalitet og ekspansjonsmuligheter.

Prosessoren som sitter på hovedkortet er E-350 med to prosessorkjerner (og 80 eksekveringsenheter for grafikkprosessoren). Klokkefrekvensen er 1,6 GHz for prosessordelen og 500 MHz for grafikkprosessoren.

Hovedkortet støtter opptil 8 gigabyte DDR3-minne via to minnesokler og man har fem Serial ATA-kontakter, samt en eSATA-kontakt. Alle støtter 6 Gbps. Det er videre 7.1-kanals lydkontroller, to USB 3.0-porter og opptil 12 USB 2.0-porter. Gigabit Ethernet og Firewire er også på plass, samt DVI, VGA og HDMI for tilkobling av skjerm(er). Skulle man trenge noe mer har man fire kortplasser – PCI Express 16x (4x i praktisk båndbredde), PCI Express 1x og to vanlige PCI-kortplasser. Vi kunne her ønsket at Asus hadde valgt å heller ha bare én vanlig PCI-kortplass og heller gitt rom til en ekstra PCI Express-kortplass. Vi mistenker imidlertid at brikkesettet AMD har for Fusion har et ganske begrenset antall PCI Express-linjer.

Hovedkortet har også UEFI i stedet for tradisjonell BIOS. Dette gir blant annet bedre kompatibilitet med harddisker på over 2 terabyte enn en del andre hovedkort.

TEST:

Asus P8P67 Deluxe: Superhovedkort til Sandy Bridge

God til stue-pc eller server

Hovedkortet kan være spesielt aktuelt å bruke til hjemmeserver eller til stue-pc i tv-benken.. Prosessorytelsen man får gir ingen problemer for HD-videoavspilling etter vår erfaring og ytelsen er også god nok for andre bruksområder til en stue-pc. Responsen fra systemet, spesielt med en liten SSD som systemdisk, er relativt god.

Med fem Serial ATA-kontakter til rådighet er det også en løsning som kan være egnet for dem som vil bygge sin egen hjemmeserver. Skulle man her også få større behov når det gjelder diskkontroller eller nettverkskort har man også kortplasser der dette kan settes inn. Fordelen her er også at man har en prosessor som gjerne gir god nok ytelse for hva dette benyttes til, samtidig som strømforbruket og varmeutviklingen er lav. Man kan klare seg fint med en svak strømforsyning – om så bare 100 watt i en enkelt HTPC eller for eksempel 200-250 watt hvis man skal ha en løsning som har en del interne harddisker som trekker strøm.

Det følger med en vifte som kan monteres på prosessorkjøleren. Normalt sett tror vi ikke dette skal være nødvendig. Vi testet hovedkortet i et stue-pc-kabinett fra Antec som hadde en 120 mm-kabinettvifte, og hadde da fine temperaturer for både prosessor, hovedkort og harddisk.

TEST:

SilverStone Grandia Series GD05B - Stilrent kabinett til stue-pc-en

Ytelse

Det er ikke så mye som skiller AMD Fusion E-350 fra løsninger basert på Intels Atom D525 – en tokjernet versjon av Atom med 1,8 GHz klokkefrekvens og to kjerner. Man finner en del mini-ITX-hovedkort på markedet som har denne prosessoren og som benytter Nvidias ION2-grafikkprosessor. Også dette er en løsning som håndterer avspilling av HD-video. En fordel med å heller bruke AMD Fusion til hjemmeserverbruk, er at man får en relativt kompakt løsning, en prosessor med lavt strømforbruk og muligheten til ekspansjon – og støtte for mer minne enn på Atom-hovedkortene, selv om riktignok 4 gigabyte burde holde. Man har også flere Serial ATA-kontakter enn de fleste hovedkortene for Atom. Men velger du et bittelite hovedkort i mini-ITX-formfaktor med Fusion vil det naturligvis bli mindre forskjeller.

Fusion vil i fremtiden kunne vise mer muskler når det kommer flere programmer som er optimalisert for akselerasjon via grafikkprosessordelen. Det er imidlertid ikke all type programvare som er egnet for en slik optimalisering. Selv om grafikkprosessoren støtter DirectX 11, er det på ingen måte en løsning som egner seg til spill – med mindre man snakker om eldre spill og med begrensede kvalitetsinnstillinger. Man kan benytte vanlig grafikkort i pc-en også, men i mange tilfeller rent spillmessig vil prosessoren uansett være flaskehalsen.

Konklusjon

Asus E35M1-M Pro fremstår som et godt valg. Det har god funksjonalitet, og i liket med mange andre Asus-hovedkort er det gjennomført, med mange små praktiske funksjonalitetsmessige detaljer. AMD Fusion-prosessoren i seg selv er per i dag ikke så veldig spennende, men vi ser frem til kraftigere utgaver som er mer egnet til flere typer pc-er.

LES OGSÅ:

Verdens minste pc?