TEST: Asus P8P67 Deluxe: Superhovedkort til Sandy Bridge

Asus P8P67 Deluxe kan slå sammen SSD og harddisk og gjør overklokking enkelt.

Publisert Sist oppdatert

Vi hadde i utgangspunktet ikke de store forventningene til Intels Sandy Bridge-plattform. Forenklet sett er dette en oppdatering av Core-arkitekturen som ble lansert for to år siden – da først i high-end-segmentet, men etter hvert også over hele linjen i det Core i3- og i5-prosessorene kom. De nye oppdaterte prosessorene benytter en ny sokkel – LGA1155. Dette betyr at nye hovedkort er nødvendig.

De nye brikkesettene P67 og H67 vil man finne på hovedkort varierende i pris fra godt under tusenlappen og opp til avanserte kort til over to tusen. Hovedkortet vi nå har testet blir blant de mer avanserte kortene Asus har til de nye prosessorene.

Topp funksjonalitet

P8P67 Deluxe har det aller meste som man kan forvente å finne – og litt til. På et mer teknisk plan tilbyr hovedkortet en mer påkostet og avansert løsning for blant annet strømstyring til prosessor, og videre funksjonalitet rundt dette som skal kunne gi forbedrede overklokkingsegenskaper sammenlignet med en del av Asus' rimeligere hovedkortmodeller basert på P67-brikkesettet. Man har også funksjonalitet og programvare som skal gi gode muligheter for overklokking uten at man er noen ekspert på området, og etter våre erfaringer – med preproduksjonseksemplar av hovedkort og prosessor, fungerer dette overraskende bra. Riktignok benyttet vi en prosessor fra Core i5 K-serien, som er bedre egnet til overklokking enn standardprosessorene.

I våre tester benyttet vi også Corsairs meget gode Vengeance DDR3-minnemoduler på 1600 MHz, som ikke er spesielt mye dyrere enn standard 1333 MHz-minne. Asus tilbyr også mulighet for å utnytte ekstra minnehastighet uten å ellers overklokke. De fire minnesoklene for DDR3 gir mulighet for opptil 32 gigabyte minne.

Hovedkortet er ustyrt med UEFI i stedet for vanlig BIOS, hvilket også skulle tilsi at store harddisker ikke er noe problem.

Fire USB 3.0-porter er på plass i tillegg til opptil 12 USB 2.0-porter. To av USB 3.0-portene er bak, mens to er for tilkobling i front av kabinett eller til en medfølgende 3,5-tommers-modul som kan monteres i kabinettet om det ikke støtter USB 3.0 for portene i front. eSATA, Firewire, åtte Serial ATA-porter og RAID-støtte, to Gigabit Ethernet-kontrollere, SLI- og Crossfire-støtte, Bluetooth og mye annet er også på plass. Den ene av nettverkskontrollerne som benyttes er fra Intel, og vi har generelt gode erfaringer her i henhold til ytelse. Hovedkortet har også en god USB 3.0-implementasjon som er betydelig raskere enn hva man får med en del USB 3.0-tilleggskort og integrert på andre hovedkort. Her fikk vi på vår Lacie FastKey USB 3.0-minnepinne/SSD cirka 200 megabyte i sekundet, mens vi for en del andre løsninger kun har fått rundt 130 megabyte i sekundet.

LES OGSÅ:

TEST: Lacie 2big USB 3.0 - Rask dobbeltdisk