TEST: Asus Eee Box - Supersmart mini-pc

Asus vil gjenta suksessen fra sine minibærbare med en stasjonær Eee-PC til drøye 2000 kroner. Vi har latt oss begeistre.

Publisert Sist oppdatert

Asus har hatt enorm suksess med sin pc-serie Eee, som markerte starten på et helt nytt bærbarsegment, minibærbare. Plutselig er Asus blitt veldig godt kjent som en innovativ pc-leverandør. Dermed er det kanskje ikke heller så overraskende at Asus forsøker seg også på stasjonærmarkedet med en Eee. Hvordan skal det gå?

Vi ødelegger like godt spenningen her og nå med å avsløre at den oppgaven har de løst veldig bra.

Først og fremst har de skapt en fin liten enhet som er på størrelse med en ruter eller bok. Dessuten er den praktisk talt lydløs, og det selv ved krevende oppgaver.

Den lille størrelsen gir mulighet for litt kreative anvendelser, og Eee Box leveres med et bordstativ, samt en plate som lar deg montere den lille boksen på baksiden av en tv eller en skjerm (krever at skjermen følger VESA-standarden for skjermoppheng, noe nesten samtlige produkter støtter).

Se flere bilder av Eee Box her

Plass til det nødvendige

Den lille størrelsen gjør at det er begrenset med plass til tilkoblinger, men Asus har funnet plass til det nødvendige. På Eee Box finner du både DVI-kontakt til skjerm eller tv, lydutgang/hodetelefonutgang og mikronfonkontakt fremme, samt lydutgang (S/PDIF) bak og fire usb-porter – to foran og to bak. I tillegg finnes en sd-kortleser. Strømforsyningen er utenfor kabinettet, men den er liten og lett.

På innsiden har vår modell, som kommer i butikken til 2199 kroner, en Intel Atom-prosessor på 1,6 gigahertz, 2 x 512 MB minne og en harddisk på 160 GB.

Dessuten har Eee Box innebygd trådløst nettverk av typen 802.11n samt en gigabit ethernet-kontakt.

En pc til alminnelig bruk

Normalt pleier vi å underbygge våre tester med en samling av benchmarks. De viser hvordan pc-en gjør det sammenlignet med andre, sammenlignbare modeller.

Med Asus Eee Box gir ikke benchmarktestene noen mening. I alle fall ikke før det dukker opp konkurrenter i markedet. For dette produktet kan ikke uten videre sammenlignes med andre pc-er. Atom-prosessoren på 1,6 Ghz bruker hele 164 sekunder på kjøre gjennom Cinebench 9.5-testen, en oppgave som Intels toppmodell, en firekjernet QX9770 Core 2 Duo-prosessor på 3,2 gigahertz bruker 12 sekunder på.

Er du ute etter en stasjonær pc til spill, videoredigering eller til behandling av store bilder, trenger du ikke tenke på Eee Box.

Pc-en er ikke større enn en bok, og kan gjemmes overalt, for eksempel skrus fast bak skjermen.

Skal du derimot bruke en pc til mer alminnelige formål, som e-post, surfing, tekstbehandling og litt film, er Eee Box et smart valg.

Den er ikke så kraftig som en pc med Core 2 Duo, men til gjengjeld koster toppprosessoren QX9770 alene flere ganger mer enn hele Eee Box-en. Samtidig bruker QX9770-prosessoren opptil 136 watt alene, mens hele Eee Box ikke sniker seg over 20 watt, selv under de tyngste oppgavene.

Føles rask

Skulle du bedømme Eee Box alene ut fra benchmarks, så hadde Eee vært et nokså håpløst valg. Men teknologi er mer avansert enn som så. For mens den lille Atom-prosessoren og det bedagelige Intel 945-brikkesettet ikke er noen sprintere på papiret, så fungerer de perfekt for å skape en balanse mellom lydløshet, strømforbruk, størrelse og pris.

Systemet fungerer dessuten fint sammen med Windows XP Home, som gjør at maskinen starter raskt opp og gir en følelse av kurant ytelse, selv med antivirus og andre verktøyprogrammer installlert.

Dersom systemet ikke starter hurtig nok med XP, har Asus også levert med sitt ExpressGate-system på Eee Box. Med ExpressGate kan du starte maskinen på cirka 7 sekunder, og deretter tar det cirka 25 sekunder å komme inn i den innebygde nettleseren.

På fremsiden finner vi sd-kortplass, to usb-porter, mikrofoninngang og lyd/hodetelefon-utgang.

På baksiden finner vi antenne for 802.11n, gigabit ethernet-port, 2 usb-porter, dvi og S/PDIF-lydutgang

Konklusjon

Det lave strømforbruket gjør at du kan spare ganske mange hundrelapper i året, sammenlignet med en vanlig pc, og samtidig være miljøvennlig.

I bruk sluker Eee Box cirka 17 watt, mens den hardt presset glimtvis kan snike seg opp på 20 watt. Det gjør Eee Box til en aktuell maskin som husets fil- eller musikkserver.

Den lille plassen i Eee Box gjør det umulig å utvide den med ekstra disker internt. Men dersom du er en pc-fikler klarer du fint å bytte den interne harddisken med en som er større. Eventuelt utvider du med eksterne disker. Bruksområdene er utallige. Vi synes selv at dette hadde vært en perfekt makker til vårt Squeezebox lydsystem, mens andre nok kunne tenke seg å installere Windows Home Server på maskinen.

Uansett, vi kan ikke annet enn å dele ut en toppkarakter til denne lille, stille og billige pc-en.

Asus Eee Box

Pris: 2199,-/1999,-Internett: www.asus.no Tilgjengelig: 1. oktbober 2008.

Pluss: Plassbesparende, miljøvennlig, stillegående, billigMinus: Ingen spesielle

Fakta: Intel Atom 1,6 Ghz, 1 GB minne (liten modell: 512 MB), 160 GB harddisk (liten modell: 80 MB), dvi, lyd/S/PDIF, mikrofon, 4xUSB, sd, gigabit ethernet. Strømforbruk: Cirka 17 watt.Se flere spesifikasjoner her.