TEST: Asus RT-N66U Dark Knight - Asus' trådløse ridder
Asus sikter høyt med RT-N66U Dark Knight – og treffer.
På papiret er Asus nye RT-N66U en av de absolutt beste wlan-ruterne på markedet. Dette er et produkt Asus har lagt mye prestisje i. Asus lanserte ruteren først under CES i januar 2011. Videre ble en ny versjon lansert Computex-messen senere på året – men den kom først på markedet nå etter å ha blitt lansert for tredje gang. Siden ruteren ble presentert første gang har den blant annet fått helt ny design og helt ny programvare.
RT-N66U støtter opptil 450 Mbps båndbredde både på 2,4- og 5 GHz-frekvensbåndet. Det benyttes tre antenner (3x3) – hvilket er nødvendig for å støtte 450 Mbps, men som også er med på å kunne gi bedre ytelse og rekkevidde ellers.
LES OGSÅ:
For å oppnå maksimal ytelse trenger man også en pc med wlan-adapter som støtter hastigheten. Den vanligste adapteren som gjør dette er Intels 6300-kort, som i en god stund nå har vært å finne i en del pc-er. I praksis skal det sies at det nødvendigvis ikke er kjempeforskjell om man har et kort som støtter 450 Mbps eller om man ellers har et godt 300 Mbps-kort.
LES OGSÅ:
Ytelse og rekkevidde
Som vi har vært inne på i tidligere artikler blir det ingen fasit for hvordan wlan-utstyr i praksis nødvendigvis oppfører seg. Det er mange faktorer som spiller inn i henhold til miljøet utstyret blir brukt i og i samme lokalet kan det fra omtrent dag til dag være visse variasjoner. Vi er derfor litt forsiktige med å henge oss for mye opp i måte resultater, men ser erfaringene over litt tid i et relativt krevende og variert bruksmiljø.
RT-N66U har vi testet i to miljøer. Våre kontorlokaler er svært krevende – fra undertegnedes pc plukker programmet InSSIDer opp mellom 80 og 100 aksesspunkt i området! Det er flere separate nettverk inne i våre lokaler, i tillegg til bedrifter og boligblokker som er naboer. I tillegg har lokalene bærende betongvegger flere steder og et telefonsystem som opererer på 2,4 GHz. Vi tester også hjemme hos undertegnede – i en enebolig i et vanlig boligfelt der man har en del andre nettverk i området, men få med spesielt kraftig signal. Her er det ingen andre nettverk på 5 GHz-frekvensen, mens man i våre kontorlokaler ser noen få andre 5 GHz-nettverk. I våre kontorlokaler er ruteren satt opp mot en 100/100 Mbps internettforbindelse, mens det i privatboligen er en 60/60 Mbps internettforbindelse.
Av de vanlige wlan-ruterne vi har testet er Asus RT-N66U den vi ser med best ytelse og best rekkevidde. Selv i våre kontorlokaler så vi hastigheter på 20-30 Mbps der vi med enkelte andre rutere ikke har hatt forbindelse overhode. På kort avstand så vi selv i våre kontorlokaler hastigheter på rundt 150 Mbps over både 2,4 og 5 GHz-båndet – dette ikke så langt bak maksimalhastighetene vi så i eneboligen. Noe overraskende så vi relativt liten forskjell i ytelse mellom pc-er med Intel 6300-kort med 3x3-antenne og et par pc-er vi testet med enklere Intel-kort og 2x2-antennekonfigurasjon. Ser vi det opp i mot en del andre rutere vi har testet er ytelsen, spesielt på middels avstand, betydelig bedre.
Asus-en er utstyrt med tre store eksterne antenner. En generell trend de siste årene har vært at man kun benytter interne antenner. Vi har for så vidt tidligere sett mange gode rutere med interne antenner, men likevel - kraftige eksterne antenner vil gjerne kunne være det beste.
Les videre på neste side...