Fem spådommer for teknologiåret 2023
Med flere globale kriser samtidig, er det viktigere enn noen gang å se på hvordan teknologi kan brukes for å løse problemene. Vi har mer tilgang til data fra bærbare enheter, medisinsk utstyr, miljøsensorer, videopptak og andre enheter enn noen gang tidligere. Dette i kombinasjon med at for eksempel skyen, maskinlæring og simulering vil ta oss langt.
Etter hvert som tilgang til avansert teknologi blir enda mer allestedsnærværende og hver fase av livet blir til data som kan analyseres, vil vi se en strøm av innovasjon i 2023.
Spådom 1: Skyen vil redefinere sport
Jeg vil gå så langt som å si at teknologi vil bli selve konkurransegrunnlaget for profesjonell idrett. Allerede i dag bruker for eksempel Bundesliga og NFL blant annet videostrømmer, «wearables» og IoT for sanntidsanalyse, innsikt og mer underholdende TV-sendinger. Se for deg en fremtid der denne type teknologi er tilgjengelig for alle idrettslag. Være seg om det er snakk om løkkefotball eller et tredjedivisjonslag uten særlig budsjett.
Dette vil snu opp og ned på totalopplevelsen. Som tilskuer får du innsikt i sanntid helt på nivå med enkeltutøveren. Noe som gjør opplevelsen nærere og mer inkluderende – for alle. Oppsummert står idrettsverdenen foran den største revolusjonen noensinne – hvor skyen står i sentrum.
Spådom 2: Simulerte verdener vil redefinere måten å eksperimentere på
Simulering, romlig databehandling og digitale tvillinger. Teknologi vi har hørt om i årevis, men som inntil nå har påvirket hverdagen lite. I året som kommer vil skyen tilgjengeliggjøre denne type teknologi. Til nå har utviklingen blitt holdt tilbake på grunn av manglende datakraft og ansatte med nødvendig kompetanse. Bare å simulere et sekund krever opp mot 150 terabyte med data. Med ny teknologi som AWS SimSpace Weaver er det derimot nesten ikke grenser hva som kan simuleres via skyen. Et eksempel her er selskapet Terraformation som har brukt denne type teknologi for å simulere planting av skoger som er biodiverse, levedyktige og som har mest mulig karbonkompensasjon.
Såkalt romlig databehandling er et annet område hvor innovasjonstakten er høy. Det bygges maskinvare og det brukes skyteknologi som kan fange og skape nesten hva det skulle være av 3D-modeller. Om ikke lenge vil det være mulig å gjøre dette uten annet enn en mobiltelefon. Det vil bli like lett å skape en 3D-modell som å poste et bilde på sosiale medier.
Spådom 3: En energisk innovasjonsbølge
Vi står for tiden midt i en energikrise. Økte kostnader og upålitelig tilgang til energi er blitt til et globalt problem som påvirker oss alle. Selv om det ikke første gang vi står overfor en energikrise, er vi med dagens teknologi bedre rustet til å løse problemene. I 2023 vil vi se rask utvikling i måten vi produserer, lagrer og bruker energi på. Energilagrende overflatematerialer, desentraliserte nett og smart forbrukerteknologi er bare noen få eksempler på hva som vil hjelpe oss i tiden som kommer.
Kloden vår produserer mer enn nok fornybar energi. Hovedutfordringen er lagring og levering. I AWS jobber vi med akkurat dette – men heldigvis ikke alene. Skyen gjør det mulig for avansert forskning på nye bruksområder ved at for eksempel energilagringen innlemmes i strukturen til enheten som skal drives. Se for deg et skip hvor skroget faktisk er batteriene som driver det fremover. IoT-baserte enheter og maskinlæring vil sammen fundamentalt endre måte vi skaper, lagrer og bruker energi på i fremtiden.
Spådom 4: Forsyningskjeden vil endres
Førerløse transportflåter, autonom lagerstyring, «computer vision» og «deep learning» vil bringe oss inn i en ny æra innen distribusjon og logistikk. Den globale forsyningskjeden er per dags dato sårbar. Noe som merkes i form av forsinkelser og tomme hyller – og ikke minst utilgjengelige produkter.
IoT-sensorer i fabrikkene sørger sammen med maskinlæring for at produksjonen ikke stopper opp. Digitale fraktnettverk driftet i skyen gir sanntidsdata som informerer om de mest effektive fraktrutene, samt sørger for skifting av kurs om noe skulle oppstå. Autonome varebiler sørger for at sjåførmangel ikke lenger er et problem og kan være på veien i 24 timer uten hvile. Ved ankomst vil robotikken gjøre seg gjeldende. Ser for deg at måten du kan følge middagen din fra bestilling til levering i en app gjelder hele forsyningskjeden.
Spådom 5: Silisium blir mainstream
Etter år med leveringsproblemer på komponenter som halvledere og databrikker, vil bruken av spesialtilpasset silisium eksplodere i 2023. Bruken av dette i forbrukerteknologi som bærbare PC-er, mobiltelefoner og «wearables» har bidratt til kvantesprang i produksjonen. Men det samme har ikke skjedd i forretningsapplikasjoner eller systemer.
I AWS fyres det i gjennomsnitt opp 100 millioner EC2-forekomster hver dag. Vi jobber tett med kundene for å forstå hva de trenger å bygge for å møte etterspørselen, og har derfor investert tungt i utviklingen av databrikker de siste årene. Rett og slett fordi vi vet at oppgavene som kjøres i skyen kan gjøres raskere og mer kostnadseffektive ved bruk av tilpasset silisium og spesialbygde komponenter.
Dersom vi tar for oss maskinlæring som et eksempel, så kjøres dette vanligvis på dyre og strømslukende GPU-er. Denne one-size-fits-all-tankegangen er gammeldags. I året som kommer vil flere gå over til å bruke prosessorer som er utviklet for den enkelte oppgaven som skal utføres. Kostnadsbesparelser og ytelsesfordeler vil føre til mer eksperimentering og innovasjon, samt mer bruk av tilpasset silisium.
Alan Kay sa en gang, “people who are really serious about software should make their own hardware”. I året som kommer vil de av oss som er seriøse i forhold til programvare virkelig kunne utnytte alt som bor i tilpasset silisium.