IT-BRANSJEN:

ORACLE:

Java-kunder går fra Oracle til åpne løsninger

Endringer i lisenser gjør at 86 prosent av kundene er i ferd med eller planlegger å droppe Oracle.

Bare 14 prosent av Oracle Java-abonnentene planlegger å forbli på Oracles Java-plattform, ifølge en studie etter innføringen av en ansattbasert abonnementsmodell. Dette skriver Devops.com.

Samtidig sier 36 prosent av de 663 Java-brukerne som ble spurt at de allerede hadde gått over til den ansattbaserte prismodellen som ble introdusert i januar 2023. Kort tid etter at den nye modellen ble implementert, advarte eksperter om at den ville skape en betydelig prisøkning for brukere som tar den i bruk.

I juli spådde det globale teknologiforskningsselskapet Gartner at de på den nye abonnementspakken ville møte mellom to og fem ganger kostnadene sammenlignet med den forrige bruksbaserte modellen.

Blant de 86 prosent av respondentene som bruker Oracle Java SE som for tiden flytter eller planlegger å flytte alle eller noen av Java-applikasjonene sine fra Oracle-miljøer, sier 53 prosent at Oracle-miljøet var for dyrt, ifølge studien utført av det uavhengige markedsundersøkelsesfirmaet Dimensional Research.

Førtisju prosent sier at grunnen til å flytte var en preferanse for åpen kildekode, og 38 prosent sier at det var på grunn av usikkerhet skapt av pågående endringer i priser, lisensiering og støtte.

Forskningen ble sponset av Azul, et selskap som gir støtte for åpen kildekode Java-plattformer.