TEST: Dell Precision M3800 - Arbeidsstasjon på diett

Precision M3800 kombinerer høy ytelse med lav vekt og stilig design.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsstasjonsbegrepet benytter vi på pc-er som skal levere noe ekstra kontra vanlige pc-er. Vanligvis blir dette i forhold til ytelse, men det kan også gjelde elementer som sikkerhet, robusthet, stabilitet, sertifiseringer opp i mot programvareløsninger og kvaliteten på en del av komponentene som benyttes i pc-en.

På listen over sertifiseringer for M3800 finner man profesjonelle løsninger fra blant annet Autodesk, Avid, Sony og Adobe. Slike sertifiseringer kan i noen tilfeller være et krav for at man skal få brukerstøtte fra programvareleverandøren, samt en sikkerhet for kunden i henhold til at det er lavere sannsynlighet for problemer - noe som vil kunne gi økonomiske tap.

Arbeidsstasjoner forbinder vi gjerne med bruksområder som profesjonell bilde- og videobehandling, GIS/3D/DAK og programvareutvikling. For bærbare arbeidsstasjoner har det gjerne vært snakk om å tilby det ypperste markedet har å tilby for bærbare pc-er – det har gjerne resultert i maskiner som har vært store og tunge. Kvalitetsmessig forventer man også at maskinene ligger på et nivå over de vanlige bærbare pc-ene - dette blant annet ut i fra valg av komponenter som skal holde høyere kvalitet i henhold til holdbarhet. Å etterteste dette kan naturligvis være vanskelig i praksis.

M3800 blir ikke like avansert som en del av de tradisjonelle Precision-modellene. Dette vil være en pc som blant annet går i konkurranse med Apple Macbook Pro 15 med Retina-skjerm. Det skal være en kraftig bærbare pc rettet mot blant annet de som jobber med bildebehandling og annen mediehåndtering, GIS og annen 3D-visualisering og utviklere.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad X240: Utholden som få

Konstruksjonen

Med Precision M3800 hevder Dell å levere den tynneste og letteste 15-tommers bærbare arbeidsstasjonen på markedet. Blant de mest avanserte bærbare arbeidsstasjonene blir det ikke – her har de modeller som M4800 og M6800 som kan levere bedre ytelse og som trolig er bygget enda mer robust og med flere administrasjons- og sikkerhetsmekanismer, mulighet for vanlig dokkingstasjon, flere tilkoblinger osv. Men da snakker ofte om vektklasse rundt tre kilo. M3800 på sin side veier rett under 2 kilo.

I design og materialer minner M3800 mye om flere av Dells XPS-modeller og i praksis blir nok M3800 en litt proffere versjon av Dell XPS 15. Her har man chassis som er en blanding av karbonfiber og aluminium, og med en magnesiumramme på innsiden. Det er imidlertid et annet hovedkort enn i XPS 15 og annen termisk konstruksjon.

M3800 har en god styreflate og et relativt godt tastatur – like bra som HP og Lenovo har på noen av sine arbeidsstasjoner er det ikke. Men det er klart at når det gjelder å holde pc-ene tynne, kan det være kompromisser for tastaturene også – selv om i hvert fall Lenovo på en del av sine ultrabærbare ser ut til å ha klart det godt. Men jevnt over – Dells tastatur synes vi er godt i bruk.

Med tanke på en del av bruksområdene man ser for seg for arbeidsstasjoner blir skjermen viktig. M3800 er utstyrt med 15-tommers skjerm med 3200x1800-punkters oppløsning. Tidligere har vi sett dette på Samsungs 9-serie av ultrabærbare. På en 15-tommer rettet mot mer profesjonelt bruk kan nok en såpass høy oppløsning komme mer til sin rett. Fargepresisjonen er nødvendigvis ikke like god som på en del andre arbeidsstasjoner, men IPS-panelet leverer god fargegjengivelse – og bedre enn de fleste tradisjonelle bedriftsbærbare. Lysstyrken er også meget god, hvilket kan være en fordel i mer utfordrende lysmiljøer – for eksempel i rom der man blir sittende med skjermen mot vinduer.

En rimeligere versjon av M3800 med 1920x1080-skjerm er også tilgjengelig.

Kontra de fleste andre bærbare arbeidsstasjoner har M3800 blank skjermoverflate. Bakgrunnen for dette er at det er snakk om berøringsskjerm. Når det gjelder berøringsegenskapene for skjermen har vi ikke noe å utsette.

Alt i alt får vi ikke den helt det samme kvalitetsinntrykket av konstruksjonen som på de mer tradisjonelle kraftigste bedriftsbærbare og arbeidsstasjonene. Men for all den – inntrykket er godt og mer kompakte mål og lavere vekt kommer med et visst kompromiss.

Dell vil ellers kunne levere flere serviceopsjoner for M3800 - blant annet muligheten for opptil 5 års på-stedet-service neste arbeidsdag.

LES OGSÅ:

TEST: Dell Latitude E7240: Proff lettvekter

Ytelse

Prosessoren i pc-en er en Intel Core i7-4702HQ. Dette er en firekjerneprosessor med 2,2 GHz klokkefrekvens og TurboBoost-hastighet på 3,2 GHz. Prosessoren blir litt svakere enn de kraftigste prosessorene man finner i Dells større arbeidsstasjoner.

For eksempel i M4800 benyttes Core i7-4900MQ – denne har 2,8 GHz klokkefrekvens, 3,8 GHz TurboBoost og 2 megabyte ekstra hurtigbuffer. Prosessoren som Dell bruker har imidlertid lavere strømforbruk enn de aller raskeste i7-modellene for bærbare pc-er – dette er viktig ikke bare for batteridriftstiden, men også det termiske designet – som gjør at Dell kan lage pc-en tynnere.

Det er støtte for opptil 16 gigabyte minne – halvparten av det som støttes på de større modellene. For intern lagring kan pc-en leveres med harddisk i tillegg til SSD, eventuelt to SSD-er. Det er da en lagringsenhet i 2,5-tommers formfaktor, samt SSD i mSATA-formfaktor.

Generell applikasjonsytelse blir svært god. Dette blir en pc rettet mot de litt tyngre oppgavene – det er nok ikke den mest aktuelle løsningen for tyngre 3D-visualisering, men mer rettet mot bilde- og videobehandling, samt også for utviklere med litt tyngre oppgaver.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung ATIV Book 9 Plus - Blant de beste

Quadro-grafikk

Grafikken drives av prosessorens integrerte HD Graphics 4600 i kombinasjon med en Nvidia Quadro K1100M med 2 gigabyte dedikert grafikkminne. Bruk av Quadro-grafikkprosessoren kontra en tilsvarende Geforce-grafikkprosessor har enkelte fordeler.

En del av fordelene er jobben Nvidia gjør opp i mot å sikre kompatibilitet mot profesjonell programvare. Her kan stabilitet og kompatibilitet prioritert høyere enn de siste ekstra prosentene ytelsesmessig. Samtidig er det også områder hvor man ser at Quadro-serien kan være raskere enn Geforce-modeller med tilsvarende spesifikasjoner. Bakgrunnen fra dette ligger nok tildels i begrensninger lagt i styringsprogramvare på kortet og drivere for å segmentere markedet mellom de profesjonelle produktene og standardproduktene.

Man kan riktignok i en del programmer få akselerasjon også via nyere versjoner av Intels grafikkprosessorer – men ytelsen blir naturligvis høyere med de dedikerte løsningene. Tar man for eksempel Adobes programvare vil man se at Intels grafikkprosessor heller ikke er støttet.

Her har det riktignok skjedd endringer som gjør at Nvidias vanlige Geforce-serie er støttet, samt AMDs vanlige Radeon HD-serie. Tidligere har det imidlertid vært kun Nvidia Quadro og AMD FirePro som var støttet – for eksempel til akselerasjon av effekter og enkoding av video i Premiere Pro. Slik akselerasjon fra grafikkprosessoren i andre sammenhenger enn 3D-grafikk, kan gi en mangedobling av ytelsen selv med de litt rimeligere grafikkprosessorene.

Quadro K1100M blir blant de enklere arbeidsstasjonsløsningene – trenger man mer grafikkytelse – eller akselerasjonsytelse – må man opp på større pc-er. Om man også skulle føle for en spillpause klarer grafikkprosessoren her å gi akseptabel kvalitet i mange nyere spill, selv om man her ikke kan forvente å spille på de høyere kvalitetsinnstillingene.

LES OGSÅ:

TEST: Dell XPS 12 - Mer utholden hybrid

Tilkoblinger

Av tilkoblinger har pc-en fire USB 3.0-porter, HDMI, Mini-Displayport og SD-minnekortleser. Det er ikke støtte for dokkingstasjon ut over usb-baserte løsninger, som for høy skjermoppløsning og krevende grafikk gjerne ikke vil være egnet. Nettopp at dokkingstasjon ikke er støttet kan være et avgjørende element for en del. Samtidig er det også et element ikke den trolig største konkurrenten – Macbook Pro – kan stille med.

Det er ikke direkte støtte for kablet nettverk. Løsningen her blir å bruke en usb-adapter. For trådløst nettverk benyttes Intels eget 802.11ac-kort som støtter opptil 867 Mbps. Det er på M3800 ikke mulighet for integrert mobilt bredbånd.

Når det gjelder støtte for 4K-oppløsning på ekstern skjerm er dette støttet via Displayport. Her opplevde vi riktignok problemer med vårt testeksemplar og fikk kun 30 Hz oppdateringsfrekvens. Ifølge Dell skal 60 Hz være støttet, men det var mulig at støtten ikke var på plass på vårt testeksemplar av pc-en, som var fra produksjonstest og ikke endelig produksjon - vi kan heller ikke utelukke problemer knyttet til skjermen, ettersom vi ei fikk mer enn 30 Hz også på vår HP Zbook 15 som vi også holder på å teste.

LES OGSÅ:

TEST: Apple Macbook Air: Ren evolusjon

Batteri

Etter at pc-produsentene kom med sine modeller med fjerdegenerasjons Core-prosessorer – Haswell – har den gjennomsnittlige batteritiden gått kraftig opp. Samtidig benytter mange pc-er prosessorer som tildels er litt svakere enn hva forrige generasjon i samme segment hadde.

Med en kraftig firekjerneprosessor, dedikert grafikkprosessor, en stor skjerm med svært høy oppløsning og to SSD-er blir det en del elementer som gjør at batteriforbruket blir høyere selv om man har en del strømsparingsfunksjoner. Samtidig ønsker man her å holde størrelse og vekt nede.

For vanlig applikasjonsbruk målt med Futuremark Powermark endte vi opp med cirka fem og en halv timers bruk. Får vår kombinerte test med websurfing og Spotify-streaming via wlan ble resultatet cirka fem timer. For HD-videoavspilling endte vi opp med i overkant av tre og en halv time.

Selv tatt konfigurasjonen i betraktning hadde vi håpet på litt bedre resultater. Men uansett – det er godkjente tall. Litt av den samme problematikken så vi når vi testet Asus UX301LA - denne også med blant annet firekjernet Core i7 og to SSD-er, men dette en maskin uten dedikert grafikkprosessor. Det skal sies at i våre batteritester, skal Quadro-grafikkprosessoren i M3800 i all hovedsak ikke være i bruk.

Vi fikk imidlertid maskinen levert med det minste batteriet, som er på 61 watt-timer. Det er imidlertid også mulig å få pc-en levert med et 90 watt-timers batteri. Med dette batteriet installert blir det imidlertid ikke mulighet for en sekundær SSD eller harddisk - man vil da kun ha den primære mSATA-baserte SSD-en. Med dette batteriet skal man da i teorien få 50 prosent bedre batterikapasitet.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Zenbook UX301: Best på alt?

Konklusjon

Dell Precision M3800 kan være et svært godt valg for dem som trenger en bærbar pc som kan levere noe ekstra når det gjelder ytelse og tildels også bedre funksjonalitet. Den har en fantastisk skjerm og vi har sett over ett et godt inntrykk av konstruksjonen. Målgruppen vil her blant annet kunne være de som trenger en bærbar pc for å jobbe med bildebehandling, videobehandling, 3d-visualisering og utvikling.

Selv om ikke M3800 blir av de aller raskeste løsningene, vil den for mange av de typiske brukerne av mobile arbeidsstasjoner være raskt nok - det at det blir en enklere maskin å frakte med seg blir viktigere. I en del sammenhenger når det gjelder de aller tyngste brukerne av arbeidsstasjoner ser man tildels også en trend der prosesseringen tildels er flyttet fra klienten og over til datarommet. Dell blir av aktørene som også har arbeidsstasjoner for rack-montering og M3800 kan da være klienten der prosessering kan skje et helt annet sted enn der man befinner seg.

Man får bedre ytelse og funksjonalitet ved å gå opp til de «vanlige mobile arbeidsstasjonene», men da blir det også litt mer å frakte med seg.

Prisen starter på cirka 14 000 kroner inklusive mva. Dette da for konfigurasjon med 1920x1080 som skjermoppløsning i stedet for 3200x1800, 8 gigabyte minne og 500 gigabyte hybridharddisk. Skal man ha den beste skjermen, 16 gigabyte minne og 256 gigabyte SSD i tillegg til harddisk øker prisen til cirka 17 500 inklusive mva. En kostbar pc, men samtidig sitter vi igjen med et inntrykk av at prisen forsvares gjennom det som leveres.

Et ønske kunne ha vært at Dell fikk på plass en bedre dokkingløsning for sine tynnere pc-er. Hos enkelte andre aktører har man sett at kontakt for dokkingstasjon har blitt flyttet fra under pc-en til siden - gjennom én enkelt ledning kobler man til en ekte dokkingløsning og strøm. Samtidig - for mange vil ikke dokking stå sentralt og man ser nødvendigvis ikke på det som noe stort problem å koble noen kabler til pc-en når man ankommer kontoret.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad Yoga: Fleksibel jobb-hybrid