TEST: Dell XPS M1330: Lett og stilig

Dells XPS-serie av pc-er forbinder man gjerne med store maskiner med høy ytelse. Med M1330 legges imidlertid fokus på mobilitet og design.

Publisert Sist oppdatert

XPS M1330 er den mest elegante bærbare pc-en vi har sett fra Dell så langt. Med 13,3-tommers skjerm (1280x800-oppløsning) og en vekt på cirka 1,9 kilo er dette også en maskin som kan være svært så aktuell for de som ønsker en relativt liten og lett maskin for å frakte med seg og jobbe mobilt. På det norske markedet har man videre valget mellom å få maskinen levert med rødt eller sort skjermdeksel.

Det tekniske

Testkonfigurasjonen vi fikk levert fra Dell er ikke helt i samsvar med konfigurasjonene som er tilgjengelig for salg. Dette er noe som blant annet vil kunne påvirke ytelsestallene på enkelte områder, og dermed blir sentralt å ta med i sammenligningen.

Den mest sentrale forskjellen er prosessoren. På Dells norske websider leveres M1330 med prosessoralternativene Core 2 Duo T5250 på 1,5 GHz eller Core 2 Duo T7500 på 2,2 GHz. Sistnevnte prosessor er den eneste tilgjengelige i kombinasjonen med grafikkprosessoren i vår konfigurasjon, GeForce 8400M GS. Vi vikk imidlertid levert maskinen med Core 2 Duo T7250 på 1,8 GHz. Med andre ord, en prosessor som i hvert fall nå ikke er tilgjengelig for maskinen i Norge.

Dette betyr at maskinen i praksis , levert med T7500-prosessoren, vil være noe raskere enn i våre tester. Samtidig er det mulig at batterilevetiden påvirkes til en viss grad av en svakere prosessor, men forskjellen skulle normalt sett være liten.

SE OGSÅ: Bildegalleri for Dell XPS M1330

Brikkesettet i pc-en er Intels M965 (Santa Rosa). Vår testmaskin hadde 2 gigabyte minne, men maskinen kan også leveres med 3 og 4 gigabyte fra Dell. I skrivende stund har Dell faktisk et tilbud der 3 gigabyte minne er standard. Maskinen er også utstyrt med Intels Turbo Memory-teknologi, som kan gi noe raskere oppstart fra dvalemodus, litt forbedret batterilevetid og potensielt litt forbedret ytelse. Rent ytelsesmessig har imidlertid ikke Turbo Memory så mye å bidra med normalt sett når man har 2 gigabyte minne eller mer.

Grafikkontrolleren i vår testkonfigurasjon var Nvidias GeForce 8400M GS, men Dell leverer også modellen med Intels GMA X3100-grafikkprosessor. Denne er rimeligere, men gir svakere ytelse og visuell kvalitet både når det gjelder spill og video. Selv om man her snakker om GeForce 8M er ikke dette en maskin direkte velegnet for spilling. GeForce 8400M GS blir en rimelig løsning, men sett bort i fra spill har den også fordeler når det gjelder videoavspilling. Blant annet har Nvidias GeForce 8M-serie maskinvareakselerert avspilling av h.264-video og god funksjonalitet for generelt kunne forbedre kvalitet på forskjellig type videoavspilling.

Selv om maskinen leveres med en GeForce 8-grafikkprosessor, har ikke modellen god nok ytelse til at man kan forvente all verdens oppløsninger og kvalitetsinnstillinger i nyere spill.

 

Vår testkonfigurasjon hadde 120 gigabytes med 5 400 o/min rotasjonshastighet. Denne disken er imidlertid ikke tilgjengelig hos Dell for modellene med GeForce 8400M GS-grafikkprosessoren, og 160 gigabyte blir det minste. Det meste man kan velge er 320 gigabyte med 5 400 o/min rotasjonshastighet, men man kan også velge 7 200 o/min-rotasjonsharddisk på 160 eller 200 gigabyte. Vår erfaring er at 7 200 o/min på enkelte områder kan gi noe bedre ytelse, kanskje generelt sett på rundt 10 %, mens de i de mest krevende diskoperasjonene kan gi over 25 % forbedring. Vi tror det for de aller fleste ikke vil være hensiktsmessig med 7 200 o/min.

Maskinen kan også leveres med 64 gigabyte Solid State Drive - altså flashminne-basert harddisk. Prisen på SSD er gir imidlertid et pristillegg på over 8 500 kroner kontra 160 gigabytes standardharddisk. Det er blir ganske enkelt alt for dyrt til at det skal være aktuelt.

For optisk lagring leveres maskinen med en 8x multiformats dvd-brenner. Det er ikke opsjon for HD DVD eller Blu-ray. Den optiske enheten er av typen " slot in", hvilken vi anser som praktisk. Vi bemerker imidlertid at den optiske enheten støyer en del i maskinen.

Optisk enhet med "slot in"-mating av plater er praktisk. Den optiske enheten støyer imidlertid en del under bruk.

 

Skjermen på 13,3 tommer har en oppløsning på 1280x800. Dette vil for mange være en passelig oppløsning i forhold til størrelsen, mens en del sikkert kunne ønsket 1440x900. Høyere oppløsning vil påvirke prisen noe, og det vanligste for maskiner i dette prissegmentet som leveres med 13,3-tommers skjerm blir 1280x800.

Skjermen framstår som svært lyssterk. Selv på laveste lysstyrke vil man under normale lysforhold kunne bruke kontorapplikasjoner o.l. Bakgrunnen for den lyssterke skjermen er at det benyttes LED som bakgrunnsbelysning. Fargegjengivelsen og kontrast framstår også som svært bra. Skjermen har blank overflate, men er ikke av de mest reflekterende vi har vært borti. Likevel, dette med blank skjermoverflate er en smakssak, og ikke alle vil være begeistret for det. Den rimeligste versjonen av maskinen leveres med skjerm uten LED-bakgrunnsbelysning.

Øverst på skjermen finner man et 0,3 megapiksels webkamera. Mange leverer i dag slike integrerte kameraer med høyere oppløsning, men hvorvidt de fleste trenger den høyere oppløsningen blir en annen sak. Til bruk i for eksempel MSN Messenger funker løsningen greit nok.

LES OGSÅ: HP 8510p - Den nye bærbarkongen

Tilkobling og ekspansjon

Når det gjelder tilkoblingsmuligheter er det naturlig at maskinens størrelse må tas med i vurderingen. Vi synes likevel det blir for dårlig at maskinen har kun to usb-porter. Vi hadde absolutt sett det som en fordel å ha hatt minst tre. Tilkoblingsmulighetene ut over dette er egentlig gode. Man finner Firewire-port, samt ekstern skjermtilkobling i form av vga og HDMI. Via adapter kan skjermer med DVI også benyttes på HDMI-porten.

De fleste tilkoblingene har man på venstre side av pc-en. Vi kunne ønsket mer enn totalt to usb-porter. Et positivt element er imidlertid HDMI-kontakten.

For ekspansjonskort har man ExpressCard/54-kortplass. Denne kan også benytte ExpressCard/34-kort. Man finner også integrert minnekortleser med støtte for SD, MMC og MS.

Maskinen har 10/100 Mbps Ethernet - og altså ikke Gigabit Ethernet. For trådløst nettverk er det støtte for 802.11a/b/g for vår testkonfigurasjon, men maskinen er mulig å bestille med 802.11n-støtte. Hvorvidt dette er verdt den ekstra kostnaden blir en individuell vurdering. At Gigabit Ethernet ikke er støttet betyr lite for de fleste, men etter hvert vil flere og flere ta i bruk 802.11n-utstyr. Forbedringene vi har sett så langt i våre tester har vært gode sammenlignet med 802.11g, selv om hastigheten fortsatt bare er en brøkdel av det maksimale (300 Mbps er maksimalt. I praksis kan man kunne forvente opptil 50 Mbps på det meste). Bluetooth er også støttet.

Maskinen kan også leveres i versjon med 3G-kort med HSDPA-støtte knyttet mot Netcom. Med integrert støtte trenger man ikke ha en usb- eller ExpressCard-basert løsning, eller bruke mobiltelefonen, for å komme p å nett via mobilnettet. Maskinen kan også leveres med integrert 56K modem.

En detalj vi ellers bemerker er at Dell leverer maskinen med et par relativt gode øreplugger fra Creative. Dette av typen med gummipropper som ganske effektivt stenger ute en del bakgrunnsstøy. Det følger også med en enkel fjernkontroll for styring av mediaapplikasjoner, inkludert den medfølgende.

Design og konstruksjon

Vi har allerede vært inne på at vi liker det rent visuelle designet meget bra. Vi stiller oss også positive til kvalitetsinntrykket og løsningene ellers. På en del områder er det snakk om smådetaljer som øker inntrykket - for eksempel den trykksensitive overflaten for justering av lyd, stying av medieapplikasjoner, utløsning for optisk enhet osv. Vi liker også styreplaten og tastaturet, selv om tastaturet kanskje kunne vært litt mer stille i bruk.

Når det gjelder konstruksjonen må man ta maskinens størrelse med i vurderingen. Når maskiner skal holdes kompakte blir det på enkelte områder avveininger, men sett i forhold til en del annet i segmentet, pris og størrelsesmessig, gir M1330 et godt inntrykk.

Maskinen blir ikke spesiell varm verken på over- eller undersiden.

Programvare og sikkerhet

Maskinen kan leveres med Windows Vista Home Premium eller Vista Ultimate. Går man inn som bedriftskunde kan Vista Business ikke velges, noe vi synes er litt merkelig, men det sier samtidig litt om hvilke kundegruppe Dell primært henvender seg mot med maskinen.

Maskinen kan leveres med fingeravtrykksleser og tilhørende programvare. Vår konfigurasjon hadde ikke dette.

Ytelse og batteri

Som sagt innledningsvis ble den testede konfigurasjonen levert med Core 2 Duo T7500-prosessor, 2 gigabyte minne og GeForce 8400M GS-grafikkprosessor. Maskinen kan også leveres i svakere konfigurasjoner. Ytelsesmessig vil vi generelt si at maskinen leverer i forhold til spesifikasjonene. Selv om man snakker om en dedikert GeForce 8M-grafikkprosessor blir den i 8400M GS-utgave svak i henhold til spillbruk. Riktignok, selv en del nyere spill kan fint spilles bare man ikke forventer å gjøre det i spesielt høye oppløsninger og med høye kvalitetsinnstillinger.

Vi testet maskinen med 6-cellers batteri (57 watt-timer). Dell kan imidlertid levere maskinen med et 9-cellers batteri (85 watt-timer) for en ekstrakostnad på 260 kroner. Dette fører til at vekten blir litt høyere og batteriet stikker litt ut på baksiden av maskinen. For dem som bruker maskinen en del på batteridrift vil vi imidlertid anbefale høykapasitetsbatteriet. Modellen levert med grafikkontroller fra Intel kan også leveres med et 4-cellers batteri (37 watt-timer). Dette er trolig noe vi vil fraråde, men uten å ha testet denne maskinkonfigurasjonen er det vanskelig å si nøyaktig hvilken batteritid dette batteriet vil gi.

Med standardbatteriet målte vi nesten 3,5 timers applikasjonsbruk via Mobilemark2007. Dette et bra resultat. Vi hadde i tillegg over 2,5 timer med dvd-avspilling.

LES OGSÅ: Multicom Compal IFL-90+: Rask, funksjonsrik og fleksibel

Ytelsesdetaljer

Nå har vi den senere tid ikke testet så mange pc-er som blir helt i samme segment som Dell XPS M1330. Toshiba U300 er omtrent samme størrelse og har 13,3"-skjerm. Asus V2S er 3-400 gram mer og litt større. Mange av de andre masknene i oversikten blir 2,5-3,0 kilo. Vi må si oss fornøyd med batteriegenskapene for Dell XPS M1330. Vi testet med 6-cellers batteri, men Dell kan også levere et høykapasitetsbatteri. Dette gjør pc-en litt tyngre, men bør gi betydelig bedre batterikapasitet.

 

Applikasjonsytelsen er bra. Man må her også bemerke at maskinen er testet med en litt svakere prosessor enn den normalt sett vil bli levert med. En del av maskinene som gjør det bedre blir større maskiner med kraftigere prosessor.

 

PCMark ser på områder som prosessorytelse, harddiskytelse, minneytelse og grafikkytelse. Sett ut i fra segment og konfigurasjon gjør Dell XPS M1330 det meget bra.

 

Selv om maskinen har GeForce 8-grafikkprosessor er det ikke snakk om en spesielt kraftig modell. Kraftigere modeller er også vanskelig å benytte i såpass små maskiner. Dell XPS M1330 leverer imidlertid gode tall sett i forhold til pris og størrelse på 3D-ytelse.

Brukerstøtte og garanti

Dell tilbyr varierte opsjoner når det gjelder garanti og reperasjon. Det er her flere valg både for privat- og bedriftskunder. Ifølge Dell når det gjelder privatkunder skal deres brukerstøtteteam for XPS-serien av maskiner gjerne gi raskere respons enn for vanlige maskiner. Rimeligste alternativ er 1 års på-stedet-service, men dette kan utvides. Husk, selv om garantitiden er 1 år vil man som forbruker ha fem års reklamasjonsrett.

Konklusjon

Dell XPS M1330 koster fra rett i underkant av 9000 kroner, men vil da bli levert med kun 1 gigabyte minne og et svakt batteri, samt med svakere prosessor og grafikkprosessor enn vi her har testet. Dell har som vanlig relativt mange valgmuligheter. Skal bruksområdet primært være kontorapplikasjoner, enkel videoavspilling og lignende kan en løsning med Intel X3100-grafikkprosessor være god nok.

Ser vi konfigurasjonen med T7500-prosessor og GeForce 8400M GS, samt med 3 gigabyte minne som Dell per i dag leverer denne konfigurasjonen med som standard, kan M1330 være et utmerket valg for relativt kravstore brukere som trenger en mobil pc. Videre har man også opsjonen for integrert 3g-støtte fra Netcom.

Ser vi byggkvalitet, generell funksjonalitet, batterilevetid, ytelse og størrelse er vi svært fornøyd. Det eneste vi klarer å sette fingrene direkte på er at vi skulle ønsket flere usb-porter, men det blir for de fleste en mindre detalj. Alt i alt er Dell XPS M1330 en svært god pc i sine segmenter. Tar man utgangspunkt i konfigurasjonen Dell per i dag selger for 12 990 inkl. frakt til privatkunder får man T7500-prosessor, 3 gigabyte minne, GeForce 8400M GS, 160 gigabyte harddisk, 6-cellers batteri, Windows Home Premium og 1-års på-stedet-service. Tatt størrelse, vekt, generelt kvalitetsinntrkk og design i betraktning synes vi dette virker svært så bra!

SE OGSÅ: Bildegalleri for Dell XPS M1330

 

Dell XPS M1330

 

Pris: Fra kr 8 900 inkl. mva. Testet: Ca. kr 13 000 inkl. mva. Internett: www.dell.no

+ God ytelse. God batteritid. HDMI. Design. Kompakt og lett. Fleksibilitet i konfigurasjon. - Kun to usb-porter. Tikkelyd fra harddisken.

 

Spesifikasjoner

- Prosessor: Intel Core 2 Duo T7250 (T7500 leveres til kunder for tiden) - Minne (testet/max): 2 GB 667 MHz DDR2 / 4 GB - Brikkesett: M965 - Grafikk: Nvidia GeForce 8400M GS - Harddisk: 120 GB, 5400 o/min. (160 GB leveres til kunder for tiden) - Optisk: 8x Dvd-brenner

 

Skjerm: - Skjermstørrelse: 13,3" - Oppløsning: 1280x800 - Skjermoverflate: Blank

Sikkerhet: - TPM: Nei - Fingerskanner: Opsjon

Kommunikasjon: - Wlan: 802.11a/b/g (opsjon for n) - Bluetooth: 2.0 - Ethernet: 10/100 Mbps - Modem: Ja. - UMTS/HSDPA: Opsjon - IR: Nei

Tilkoblinger: - Usb: 2 stk USB 2.0 - Firewire: 1 stk 4-pin FW400 - Mikronfon: Ja - Hodetelefon: Ja - Digital lyd: Ja - VGA: Ja - DVI: Nei (men via overgang) - HDMI: Ja - S-video: Ja - Serieport: Nei - Parallellport: Nei

Kortplasser: - 1 ExpressCard/54 - Minnekortleser

 

LES OGSÅ: Asus V2S: Elegant for de kravstore