TEST: Dell XPS 13 (2015) – Liten og lekker 13-tommer
Dell XPS 13 er imponerende liten og lett, men holder ikke helt hva Dell lover.
Selv om Macbook Air ikke var den første tynne og lette bærbare pc-en, satte den en ny standard for hvor lekker og smekker enn bærbar pc kunne være. Det er noen år siden nå, og det har ikke skortet på slanke pc-er og Mac-er siden den gang.
Med XPS 13 har Dell laget en pc som skal utfordre Apples tynne og lette bærbare. Som navnet tilsier er det snakk om en bærbar med 13,3-tommers skjerm, som for så vidt ikke er noe direkte uvanlig. Det spesielle er imidlertid at Dell har klart å pakke Dell XPS 13 så pass kompakt at den er på størrelse med en 11-tommers pc, noe blant annet en uvanlig tynn ramme rundt skjermen bidrar til.
Ikke overraskende er Dell XPS 13 noe større enn splitter nye Macbook, som har 12-tommer skjerm, men det er ikke stor forskjellene det er snakk om her, annet i tykkelsen, hvor Macbook tar en klar seier. Til gjengjeld har XPS 13 kraftigere prosessor og større skjerm med høyere oppløsning, og det på knappe centimeteren ekstra i bredde og dybde – og et par ekstra millimeter i høyden.
Kraftig innmat
Dell XPS-en vi testet, det finnes nemlig en hel drøss forskjellige modeller, var en av de best utstyrte. Vi hadde en Intel Core i7 5500U på 2,4 gigahertz til rådighet. Dette er en tokjerneprosessor som er laget med tanke på å holde strømforbruket nede, uten at det går alt for mye på bekostning av ytelsen. Prosessoren hadde følge av åtte gigabyte minne og en 256 gigabyte SSD. Sistnevnte gir greit med plass til både operativsystem og programmer, og en god del data ved siden av.
Som nevnt er XPS 13 utstyrt med en 13,3-tommers skjerm. Vår utgave, en av toppmodellene, hadde 3200x1800 pikslers oppløsning, som resulterer i en meget skarp skjerm. Skjermen er utstyrt med IPS-panel som gir meget god innsynsvinkel. I våre målinger gjorde panelet det ganske skarpt allerede i ukalibrert tilstand, med en gjennomsnittlig Delta E-verdi på 2,64. Kontrasten var også svært god, med 1200:1 ved omtrent 170 cd/m² lysstyrke.
Når vi først er inne på lysstyrke, Dell XPS hevder at XPS skal klare å levere hele 400 cd/m² lysstyrke. Dermed burde det fungere greit også å bruke pc-en utendørs og i andre omgivelser med mye lys. Våre målinger viste at det for så vidt stemmer. Faktisk målte vi opp mot 420 cd/m² i den øvre delen av skjermen, men samtidig også ned mot 350 cd/m² i den nedre delen av skjermen. Lysjevnheten er altså ikke helt på topp. Uten at det vil være veldig merkbart i daglig bruk. Alt i alt en meget god skjerm.
Touch-skjerm med høy oppløsning
Skjermen på vår testmodell var også berøringsfølsom, for de som liker det. Vi har for så vidt blitt vant med det, og bruker det gjerne for å hente frem sidemenyene i Windows 8. Utover det finner vi lite nytte i berøringsskjerm på en bærbar pc. Mest av alt blir skjermen bare møkkete. Det er heller ikke mulig å brette skjermen helt bakover for å bruke XPS 13 som et slags nettbrett. Velger du en av de rimeligere modellene får du Full HD-skjerm uten berøringsstøtte – og svakere prosessorytelse.
Utstyrt slik vår XPS 13 var har du relativt god ytelse til det meste av oppgaver. Selv om det er snakk om en av Intels U-prosessorer er det fortsatt en Core i7 med relativt høy klokkefrekvens, og XPS 13 er omtrent på høyde med større og tyngre bedriftsbærbare, som Dell Latitude E5450 og Multicom Xishan W550S, som vi har testet tidligere. Det er også i omtrent samme gate som Alienware 13, så lenge den kjører med Intel-grafikken aktivert, og ikke Geforce-grafikkprosessoren. Sistnevnte har like stor skjerm, men er en snerten spillbærbar som er både tyngre og tykkere – men så har du plutselig muligheten til å spille nye spill når du føler for det.
Med Dell XPS 13 har du uansett rikelig med krefter til selv ganske tunge oppgaver, samtidig som du ikke trenger å bære deg i hjel om du har med deg pc-en på reise. Så får du heller holde deg til kabal, eller ikke alt for tunge spill, om du føler for å spille på hotellrommet etter endte arbeidsdag.
God batteritid, men ikke som lovet
Dell skryter av at XPS 13 skal klare å levere opp mot 12 timers batteritid. Det er det samme Apple lover for sine mest portable bærbare. Forskjellen er at Apple gjerne er nærmere det de lover enn Dell har vært her. Våre målinger viste nemlig at du nok må la pc-en stå omtrent urørt med laveste lysstyrke på skjermen for å komme opp mot 12 timer.
Vi endte med et batteri som ba om mer strøm etter omtrent syv timer og tre kvarter ved en blanding av typiske kontoroppgaver, surfing, musikk og litt video. For all del, det er meget bra, og gjør at du kan belage deg på å ha batteri nesten hele veien på en lang flytur, eller omtrent en hel arbeidsdag hvor du ikke gjør annet enn å sitte ved pc-en. Det er imidlertid ikke de 12 timene Dell snakker om. Ønsker du å bruke ventetiden på video i stedet for jobb kan du belage deg en time eller så kortere batteritid.
Litt snedig er det at Dell har bygd inn en liten batteriindikator på siden av XPS 13. Denne kan du sjekke ved hjelp av en liten knapp, slik at du kan se hvordan det står til med strømreservene i batteriet selv om pc-en er slått av.
Mer enn én usb-port
Et annet punkt hvor Dell XPS gir Apple Macbook konkurranse er på tilkoblingsfronten. For mens Macbook kun har én usb-port, type C, har Dell XPS 13 langt mer å by på. Med Macbook må du dermed ha adaptere for å koble til skjermer eller vanlig usb-enheter. Dell XPS 13 har på sin side mini DisplayPort, minnekortleser og to usb-porter. Det gjør pc-en noe mer allsidig og brukervennlig i det daglige, og langt enklere og billigere å koble til en ekstern skjerm, tastatur og mus.
Tradisjonen tro er Dell XPS 13 utstyrt med et behagelig tastatur med god tasterespons. Tastene har bakbelysning som kan justeres i to nivåer eller slås av. Kjekt. Ettersom pc-en er pakket ganske kompakt, er også tastaturet noe krympet ned, og mindre enn vi er vant med på 13-tommere. Størrelsesmessig er det sammenlignbart med tastaturet på for eksempel Dell Venue 11 Pro eller Microsoft Surface Pro 3. Dermed kreves det litt tilvenning for å bli effektiv. Pekeplaten er på sin side stor, presis og har lav friksjon, og er behagelig i bruk.
Som med en del andre, mindre pc-er med relativt kraftig prosessor må du regne med noe viftestøy fra XPS 13 under tung belastning, tidvis nesten litt i meste laget. Ved lettere bruk er pc-en tilnærmet lydløs. Pc-en blir heller ikke spesielt varm, og vi opplevde aldri stort mer enn en svak lunk under pc-en ved relativt tung bruk.
Hvorfor?
Kanskje det eneste irritasjonsmomentet vi fant med XPS 13, var at Dell leverer pc-en med McAfee LiveSafe-sikkerhetspakke. Det er for så vidt ikke noe dumt med litt ekstra sikkerhet, selv om man normalt sett kommer langt med Microsofts egne løsninger. Problemet her var at vi sjelden har opplevd noe som maser så mye som McAfee, og gjerne legger seg foran programmet du jobber med, uten å ha noen spesielt god grunn.
Utover McAfee har Dell vært ganske tilbakeholdne med å legge inn ekstraprogrammer på pc-en. Det eneste vi kunne se, bortsett fra Dells egne programmer for sikkerhetskopi, oppdateringer og den slags, var apper fra Amazon, Kindle og Dropbox.
Konklusjon
Dell XPS 13 er et relativt imponerende stykke pc. Her har dell klart å presse inn komponenter vi normalt ser i større pc-er inn på samme plass som en 11-tommer ultraportabel. Og det med en skjerm som er 13,3 tommer stor, og har høy oppløsning. At skjermen leverer god farger og suveren kontrast er heller ikke å forakte. At pc-en ser ganske lekker ut, er tynn og lett, skader heller ikke.
Størrelsen og vekten gjør at XPS 13 er et hyggelig reisefølge, som gir deg god nok ytelse til selv ganske tunge oppgaver.
Det er i det hele tatt ganske lite å utsette på Dell XPS 13, annet enn at du så klart må gi betale litt ekstra for å få så pass mye pc på så liten plass. Et element vi kanskje er litt skuffet over er batteritiden.
Ikke fordi den er dårlig, for all del. Nesten åtte timer med typiske jobboppgaver og litt annen, lett bruk, er bra. Mer fordi det er et godt stykke unna det Dell lover. Det er for så vidt ikke noe uvanlig, men det kunne kanskje vært på tide at pc-produsentene var noe mer ærlige rundt dette med batteritider.