TEST: Dell XPS 15 – Større og sprekere
Med mindre du absolutt skal ha det så smått som mulig kan XPS 15 være et spennende valg.
For ikke lenge siden testet vi Dells nye fristelse for de som er på jakt etter en liten og kapabel bærbar. Dell XPS 13 var lett, slank og ganske lekker. Vel så viktig var det at den var utstyrt med en herlig skjerm og leverte god ytelse. Ikke var prisen så alt for skremmende heller.
Så er det nå en gang slik at ikke alle klarer seg med en liten bærbar med 13-tommers skjerm. Sitter du mest stille på kontoret eller hjemme, men trenger noe du kan ta med deg på reise en gang i blant, passer det gjerne bedre med en litt større og mer allsidig bærbar pc.
Det er nettopp noe slikt vi har testet denne gangen. Dell XPS 15 har unektelig noen av de samme linjene som lillebror XPS 13, men er mer myntet på dem som trenger en kraftig bærbar pc som for det meste skal stå på ett sted, eller eventuelt bare fraktes til og fra kontoret morgen og ettermiddag.
Kan erstatte skrivebords-pc-en
Kanskje kommer det ikke som noen overraskelse, gitt navnet, at XPS 15 er utstyrt med en skjerm på 15,6 tommer, kjærlig kalt 15 tommer. Det er det for så vidt mange pc-er som er, men Dell XPS 15 er en av de heftigere 15,6-tommerne beregnet på kontorbruk – om man ser bort fra de mobile arbeidsstasjonene.
Skjermen er IGZO-basert og har 4K-oppløsning, altså 3840x2180 piksler. Det gir god punktetthet og et meget skarpt bilde. Panelet har også fin fargegjengivelse og god kontrast. Helt på nivå med en suverene skjermen på XPS 13 er det ikke, men helt klart blant de bedre vi har testet.
Innvendig har Dell gått for et litt annet oppsett enn vi har sett i mange pc-er i det siste. Selv større pc-er har gjerne blitt utstyrt med Intels U-prosessorer den siste tiden, men i XPS 15 har Dell valgt å gå for en litt kraftigere, om enn eldre, variant, i form av en Intel Core i7 4712HQ. Dette er en litt kraftigere prosessor med fire kjerner, hvor ytelsen er mer i fokus enn med de mer strømsnille U-prosessorene.
Svær SSD og god ytelse
Det er ikke bare på prosessoren Dell har gått skikkelig til verks med XPS 15. Vår testmodell var nemlig også utstyrt med 16 gigabyte minne, som bør være rikelig for de aller fleste, og en SSD på solide 512 gigabyte. Dermed har man lynrask lagring til operativsystem, programmer og relativt store mengder data.
Mange vil nok også sette pris på Dells valg av grafikkprosessor. For mens de fleste bærbare som er beregnet til typisk bedriftsbruk gjerne ikke har mer å by på enn den prosessorintegrerte grafikkløsningen, er Dell XPS 15 utstyrt med en vaskekte Geforce grafikkprosessor. I løpet av testperioden erfarte vi at XPS 15 trygt også kan brukes til annet enn bare jobb og alvor. Geforce GT 750M-grafikkprosessoren er ikke av de kraftigste, men mer enn god nok til selv nye spill – gitt at du ikke tar helt av med oppløsning og detaljnivå.
Og alt dette er altså plassert i en stilren og ganske så lekker pc. Det skader heller ikke at XPS 15 er slank til 15-tommer å være, ei heller at vekten er på respektable to kilo. XPS 15 er i hovedsak satt sammen av aluminium og karbonfiber, og byggekvaliteten føles god.
Rikelig med tilkoblinger
Dell XPS 15 er greit utstyrt med tilkoblinger, noe som kan være kjekt om du har tenkt til å bruke den som primær-pc. Du har HDMI og DisplayPort for tilkobling til ekstern skjerm, i tillegg til at Dell tilbyr adaptere til både DVI og VGA som ekstra tilvalg. Fire usb-porter kommer også godt med i hverdagen. Skulle du synes 512 gigabyte SSD blir i minste laget kan du for eksempel utvide lagringsplassen med en SD-minnekort.
I våre ytelsestester gjorde Dell XPS 15 det ganske skarpt, med gode resultater i våre testprogrammer. Testene viser at XPS 15 er et trygt valg som en avansert bedriftsbærbar, et lite nivå under de mobile arbeidsstasjonene fra produsenter som Lenovo, HP og Dell. Det du går glipp av sammenlignet med en mobil arbeidsstasjon er den mer proffrettede Quadro-grafikken. Samtidig får du større SSD, høyere oppløsning og dobbelt så mye minne som mobile arbeidsstasjoner til noen og tyve tusen. Med mindre du er helt avhengig av Quadro-grafikk kan du altså spare mye på å gå for en XPS 15, og samtidig få en lekrere, lettere og bedre utstyrt pc på andre områder.
Fin etter arbeidstid også
Dell har til og med tenkt litt på de som liker å leke seg litt på pc-en etter arbeidstid. XPS 15 er nemlig utstyrt med en relativt kraftig Geforce-grafikkprosessor, som ved siden av å kunne gi bedre ytelse i en del nytteprogrammer, også fungerer helt fint til spill og moro. Dell XPS 15 leverte imponerende resultater i 3DMark, i alle fall sett opp mot segmentet maskinen hører hjemme i.
I løpet av testperioden har XPS 15 oppført seg ganske sivilisert. Noe viftesus har det være ved høy belastning, men ikke verre enn at det er til å leve med. Litt verre er det at maskinen blir ganske varm omtrent midt på tastaturet når den jobber hardt over litt tid. Det er ikke snakk om veldig høye temperaturer, men akkurat nok til at man kan bli en anelse klam på hendene. Her må nok den slanke konstruksjonen kombinert med ganske kraftig maskinvare ta skylden, for i en så pass tynn pc er det ikke mengder med plass til avanserte kjøleløsninger.
Bra, men ikke super batteritid
Som tidligere nevnt har vi testet en del pc-er med Intel Core i7 U-prosessorer den siste tiden, en prosessor som leverer litt bedre batteritid, og litt svakere ytelse. Vi er likevel godt fornøyd med batteritiden vi ble servert med XPS 15. Du kan regne med like i overkant av seks timer batteritid til typiske arbeidsoppgaver, så lenge du ikke tar helt av med lysstyrken på skjermen. Til underholdning, for eksempel HD-video må du regne med at batteriet sier takk for seg etter litt i underkant av fire timer. Gitt størrelsen, innmaten og oppløsningen vil vi si det er bra, men ikke imponerende.
Konklusjon
Vi likte godt Dell XPS 13 da vi testet den for kort tid siden. Ikke overraskende er XPS 15 på mange måter en større versjon. Selv om den ser ganske lik ut og er laget mye av de samme materialene, er det likevel ikke tvil om at XPS 15 er en litt annen type pc enn lillebror.
Ikke minst er den en del kraftigere utstyrt, med sprekere prosessor, mer minne og større SSD. En langt kraftigere grafikkprosessor enn den prosessorintegrerte løsningen i XPS 13 er også på plass.
Dell XPS 15 er ikke like mye ultrabærbar som XPS 13, noe som kanskje ikke er så rart, gitt størrelsen. Den er mer å regne som en bærbar som kan erstatte den stasjonære pc-en din, men som fortsatt er lett og slank nok til at den er lett å frakte med seg når det trengs.
Her får du god ytelse til både enkle og tunge oppgaver, og til litt spilling når arbeidsdagen er over. En god skjerm og en behagelig tastatur er også på plass. Det skulle egentlig bare mangle. Dell XPS 15 koster nemlig rundt 18.000 kroner med de spesifikasjonene vi har testet, og det er før du legger til utvidede service-avtaler. Ser man det opp mot spesifikasjonene er prisen imidlertid ikke så alt for avskrekkende. En SSD på hele 512 gigabyte er for eksempel ikke spesielt billig.