Hybrid i stor størrelse
Dells ferske hybridløsning byr på større skjerm på farten.
De siste månedene har Dells Venue 11 Pro vært vårt foretrukne valg utenfor kontoret, en hybrid som har bydd på grei ytelse og knallgod batteritid. Ulempen, som med så mange andre hybrider, er at 10 til 11 tommer tidvis blir en anelse knapt.
Denne gangen har vi derfor testet Dells ferske hybrid, Dell Latitude 13 (E7350), som skal by på mange av de samme mulighetene som Venue 11 Pro, men med to tommer større skjerm. Det kan være kjekt å ha med seg i en del situasjoner. I likhet med Venue 11 Pro er også Latitude 13 er relativt rendyrket bedriftsprodukt, om enn kanskje ikke like mye som førstnevnte.
Dell har gjort flere litt snåle valg da de utviklet Latitude 13 7350. Prisene vi har funnet ligger i overkant 13 000 kroner, og da skulle man normalt forvente seg et skikkelig råskinn av en hybrid. For den prisen kan man nesten få en Microsoft Surface Pro 3 med Intel Core i7, åtte gigabyte minne og 256 gigabyte lagringsplass – vel å merke uten tastatur.
Med Dell Latitude 13 E7350 får man i stedet en hybrid med en Intel Core M 5Y10-prosessor på 0,8 gigahertz, men som kan kjøre så raskt som to gigahertz ved behov. Integrert i prosessoren er også grafikkfunksjonen, i form av Intel HD Graphics 5300, som er den svakeste av grafikkløsningene Intel tilbyr i sine nye Broadwell-prosessorer.
Fordelen her, relativt beskjedne ytelser til tross, er at prosessoren altså hører hjemme i den helt ferske Broadwell-serien. Det innebærer nemlig at det er ekstra stort fokus på lavt energiforbruk, som igjen skal kunne gi langt bedre batteridriftstid.
Videre er Dell Latitude 13 E7350 utstyrt med fire gigabyte minne og en SSD på 256 gigabyte. Hybriden finnes også i en versjon med 128 gigabyte SSD, som koster et par tusenlapper mindre. Det er også ventet modeller med en kraftigere Intel Core M-prosessor på 1,2 gigahertz, med opp til 2,9 gigahertz ved behov, samt åtte gigabyte minne.
Våre tester viser at Dell Latitude 13, til tross for en prosessor som kan se veldig svak ut på papiret, holder seg relativt godt i konkurransen mot Core i5-utstyrte hybrider. I ytelsestestene våre gjorde Latitude 13 det hakket bedre enn for eksempel Dell Venue 11 Pro og litt dårligere enn Microsoft Surface Pro 3.
I praksis er det imidlertid rikelige med ytelse til vanlig bruk og normal bedriftsbruk. Om ikke ytelsen er optimal til tyngre oppgaver, er det fint mulig å bruke Latitude 13 også til den slags. Det er bare å gi det noen sekunder ekstra ventetid her og der.
Til jobb er det både fordeler og ulemper med større skjerm enn de mange 10-tommers hybridene vi har sett så langt. En større skjerm, selv med samme oppløsning, gjør det enklere å få gjort jobben. Samtidig blir så klart størrelsen større og vekten gjerne noe høyere, og Latitude 13 veier litt i underkant av 1 700 gram. Heldigvis er designen både flat og ganske avrundet, og det er en smal sak å skli hybriden ned i veska.
Som med andre hybrider, er det nettopp det at Latitude 13 kan brukes både med og uten tastatur som er noe av hele poenget. Som nettbrett er Latitude 13 en anelse stort, men det fungerer kurant. Som bærbar pc føles størrelsen mer riktig. Tastaturet er utstyrt med gode taster og det er relativt god plass til fingrene. Dermed er det behagelig å skrive selv lengre tekster på Latitude 13. Du har også en ganske stort og god pekeplate til rådighet, om du ikke føler for å kladde på den berøringsfølsomme skjermen.
Tastaturdelen er også utstyrt med to USB 3.0-porter og tilkobling til skjerm via DisplayPort. En fullstørrelse SD-kortleser er også på plass. Vi klarte ikke å finne noen minnekortleser på selve nettbrettet, noe som er litt trasig. Heldigvis kommer man ganske langt med 256 gigabyte innebygd lagringsplass.
Noe du derimot vil finne på selve nettbrettdelen av hybriden er både smartkortleser og fingeravtrykksensor. Og dette er noe av det som virkelig understreker at Dell Latitude 13 7000-serien er beregnet mer for bedrifter enn hjemmebrukeren. Her har nemlig Dell satt sikkerhet i høysetet. Det eneste vi egentlig savner er en prosessor med Intel vPRO-teknologi, som gir noen ekstra lag med sikkerhet – noe modellen med den kraftigere prosessoren vil ha.
Noe av det viktigste som skjedde da Intel lanserte sin nye Broadwell-prosessorserie, var at de nye prosessorene skal være ekstra energibesparende uten at det struper for mye av ytelsen. Derfor ble vi litt overrasket over batterimålingen våre. For all del, det er rikelig med batteritid å skryte av med Latitude 13, bare ikke fullt så mye som vi hadde håpet.
Våre målinger viste at du kan forvente å få omtrent syv timer med jobbing i typiske kontorprogrammer uten tastaturet koblet til. Da blir det så klart noe mer tungvint å gjøre noe særlig nyttig jobbing, i alle fall om du sitter med Word eller Excel. Kobler du til tastaturet målte vi det til at vi fikk omtrent 2,5 timer ekstra batteritid.
Batteritiden på selve nettbrettet er omtrent på nivå med de vi har sett med enheter som Surface Pro 3 og Dells eget Venue 11 Pro, men Latitude 13 danker altså ut Surface Pro 3 med et par timer så fort du kobler til tastaturet med det ekstra batteriet.
Konklusjon
For en bedrift er det mye å like med Dell Latitude 13 7000-serien. Til tross for størrelsen er Latitude 13 relativt lett og slank. Skjermen er lyssterk og god, og kler FullHD-oppløsningen fint. I tillegg har du et godt tastatur og en fin pekeplate.
Der det skorter litt er på ytelsen. Den er for så vidt ikke så verst, men sett opp mot prisen og hva en for eksempel kan få med en Surface Pro 3, blir det litt knapt. Det man imidlertid får med Latitude 13, som du går glipp at med Surface Pro 3, er den ekstra batteritiden – og ikke minst bedre sikkerhetsmuligheter.
Så må du spørre deg selv, eller kanskje aller helst må it-avdelingen må spørre seg selv, om de ekstra tusenlappene er verdt litt lavere ytelse, noe mer batteritid og bedre sikkerhet på noen områder. Om de er det, kan Dell Latitude 13 E7350 være et smart valg.