TEST: Microsoft Surface Pro - Enda smartere nettbrett fra Microsoft

Vi likte Surface RT godt, og med nylanserte Surface Pro blir det enda bedre.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken dukket Microsofts mest avanserte nettbrett, Surface Pro, opp i norske butikker – det vil si, i de få butikkene Microsoft har et samarbeid med. La oss håpe det blir flere butikker denne gangen enn med Surface RT, for Pro-modellen fortjener å bli sett.

Vi fikk allerede en liten forsmak av Microsofts første, store steg inn i maskinvareprodusentenes rekker i form av Surface RT tidligere i år. På mange områder setter vi Surface RT høyere på lista enn både iPad og Android-brett, og det er det brettet vi siden har brukt på toget hver dag. Dessverre er det fortsatt til dels store huller i app-utvalget til Windows RT.

Etter noen måneder med Surface RT er det nå altså duket for storebror, Surface Pro.

Likt, men ulikt

Begge de to Microsoft-nettbrettene er utstyrt med skjerm på 10,6 tommer, er laget i et materiale Microsoft kaller VaporMg og utstyrt med en smart støtte i bakkant. De har også begge støtte for Microsofts smått geniale deksler med tastatur på innsiden. Selv om de to Microsoft-nettbrettene ser svært så like ut, både utvendig og når du starter det opp, er det imidlertid noen store og viktige forskjeller her.

Microsoft Surface RT er utstyrt med samme maskinvare som en god smarttelefon eller Android-nettbrett, og er utstyrt med en slags lettversjon av Windows 8, kalt Windows RT. Selv om det på overflaten er helt likt Windows 8, kan du for eksempel kun kjøre godkjente apper lastet ned via app-butikken, samt en spesialtilpasset versjon av Office-pakken.

Til tross for likhetene utvendig og i brukergrensesnittet er Pro-modellen på sin side en fullverdig pc med kraftig prosessor, godt med minne og kurant med lagringsplass. Ikke minst er den utstyrt med fullversjonen av Windows 8, og kan dermed kjøre både apper og vanlige Windows-programmer. En av ulempene er imidlertid at du ikke får Office-pakken med i prisen. Det er noen andre ulemper også, sett opp mot Surface RT, men samtidig desto flere fordeler.

Kraftige saker

Inne i Surface Pro skjuler det seg komponenter vi ellers pleier å se i bærbare pc-er. Her har du en relativt kraftig Intel Core i5-prosessor på 1,7 gigahertz, med mulighet for å automatisk klokke seg opp til 2,6 gigahertz ved behov. Du har også fire gigabyte minne til rådighet. I skrivende stund har du valget mellom 64 eller 128 gigabyte lagringsplass. Vi anbefaler sistnevnte, da det uansett bare skiller noen hundrelapper i pris. Videre er det også mulig å utvide lagringsplassen ved hjelp av mikroSD-minnekort.

Begge de to Surface-modellene er utstyrt med skjerm på 10,6 tommer, men på Surface Pro har du adskillig flere piksler å meske deg med enn på Surface RT, 1920x1080 mot RTs 1366x768 piksler. Den høye oppløsningen gir et meget skarpt og godt bilde. Ved hjelp av en liten DisplayPort-tilkobling er det også mulig å koble til ekstern skjerm.

Flott tegneblokk

Utover å ha høyere oppløsning er Pro-skjermen også utstyrt med Wacom-teknologi. Wacom er kjent for å være en av de beste produsentene av tegnebrett til pc og Mac. Selskapet produserer også tegneskjermer, og på mange måter blir Surface Pro litt som en rimelig og enklere versjon av Wacoms svindyre Cintiq-tegneskjermer. Det følger med en Wacom-penn som lar deg skrive eller tegne direkte på skjermen. Vår erfaring er at pennen fungerer meget bra, med høy presisjon og kurante 256 nivåers trykkfølsomhet.

Som med Surface RT har Microsoft valgt å droppe støtte for mobilt bredbånd i Surface Pro. Noen vil kanskje savne denne muligheten, men vi har fortsatt til gode å ikke klare oss med tilgjengelige trådløsnett eller mobilen som modem.

I en annen klasse

Med Surface RT var målet å gå direkte i konkurranse med iPad og diverse Android-nettbrett. Enn så lenge seg det ikke ut til at Microsoft helt har lykkes med det. Det kan muligens skyldes at RT-brettet er litt for uvant, og litt for likt en pc i bruk. Vi mener imidlertid at det er et av brettets største fordeler. Og med Surface Pro får du de fleste fordelene som med RT, samtidig som du har en fullverdig pc til rådighet når det er det du har behov for.

Dessverre er ikke Surface Pro like godt egnet som nettbrett som lillebror, eller for så vidt som mange av konkurrentene. Grunnet den kraftige innmaten kreves det en del ekstra av konstruksjonene, noe som på sin side fører til ekstra vekt. Surface Pro veier 910 gram, noe som for så vidt ikke er mye, men som føles tungt når man er vant med iPad og Android-nettbrett som veier både 200 og 300 gram mindre. Legger du i tillegg til tastaturdekselet, er du oppe i omtrent 1 150 gram. Det er for så vidt fortsatt mindre enn de fleste bærbare pc-er, som Surface Pro også skal konkurrere mot. Slik sett kan nok Surface Pro omtales mer som en hybridløsning enn et rent nettbrett. Og som hybrid gjør det en glimrende jobb.

God ytelse, grei batteritid

En ting er å se på spesifikasjoner og tenke sitt, en annen ting er det å se hvordan ting fungerer i praksis. Vi har brukt Surface Pro til varierte oppgaver den siste uken, alt fra enkel surfing og filmtitting, til jobb i Office og som huskelapp når det skulle holdes tale i bryllup. Så langt har vi ikke møtt på noen vanlige oppgaver Surface Pro ikke takler knirkefritt. Våre ytelsestester viste videre at Surface Pro fint skal takle også tyngre oppgaver.

Vi har enn så lenge ikke prøvd å spille pc-spill på Surface Pro, men testene i 3DMark 11 og nye 3DMark tilsier at nettbrettet skal takle en del nyere spill, om enn med oppløsning og detaljnivå skrudd godt ned. Stort mer hadde vi for så vidt ikke forventet, gitt at Surface Pro benytter seg av Intels ikke direkte lynraske, prosessorintegrerte grafikkløsning.

Noen vil nok forundres litt over noe begrenset batteritid med Surface Pro. Vi målte batteritiden til litt i overkant av fem timer med variert, og tidvis tung, bruk. Det er omtrent som forventet, sett opp mot batteri og spesifikasjonene ellers. Sammenlignet med rene nettbrett er det relativt svake tall, men mer på linje med sammenlignbare bærbare pc-er.

Konklusjon

Med Surface Pro viser Microsoft at de kan mer enn å lage programvare og spillkonsoller. Surface Pro visker ut skillene mellom nettbrett og ultraportabel, og er en av de beste hybridene du får kjøpt. Her får du en lett og enkel løsning for å kjøre enkle apper og surfe, eller til å kjøre tunge Windows-programmer. Med de snertne tastaturdekslene får du i tillegg enn fullverdig pc.

Vi kunne kanskje ønsket oss noe bedre batteritid, noe som nok sikkert vil være på plass i en eventuell versjon to av Surface Pro. Vekten er også litt høy som rent nettbrett, men gitt det utvidede bruksområdet er det noe vi kan leve fint med.

Er du på jakt etter et nettbrett som kun skal brukes til surfing, Facebook eller Youtube, gjerne mens du er på farten, er nok ikke Surface Pro nettbrettet for deg. Er du derimot ute etter noe som kan fungere som nettbrett i sofakroken, samtidig som det kan erstatte den bærbare pc-en når du er borte fra skrivebordet, er Surface Pro et svært spennende alternativ.