ALVOR: Til tross for en litt "flashy" utside, mener HP alvor med Omen Pro.

TEST: HP Omen Pro 15 - Annerledes og spennende

HP mener alvor med sin nye mobile arbeidsstasjon, som er basert på en spill-pc.

Avhengig av hva man har planer om å bruke pc-en til, har man en rekke valg når man er på jakt etter en ny bærbar. De som bare skal surre rundt på nettet eller se video kan komme unna med en av de billigste pc-ene du finner i butikkene.

Til de som skal bruke pc-en som er arbeidsredskap kan det være lurt å vurdere en typisk bedriftsbærbar, med god ytelse, ekstra funksjonalitet og litt smarte løsninger. Så har du så klart de som vil spille, noe som krever en kraftig bærbar om det skal gjøres litt seriøst.

En gruppe vi ikke hører så mye om, er de som trenger ytelsen og funksjonaliteten (eller så nære en kommet) fra en stasjonær pc i bærbar form – være seg det er til CAD, 3D-modellering og -rendering, videoredigering eller bildebehandling. Til dem har pc-produsentene et lite utvalg mobile arbeidsstasjoner. Som oftest er dette relativt store og tunge maskiner med kraftig innmat og en litt anonym design. Det viktigste er at de får jobben gjort, og at de er enklere å frakte med seg enn en stasjonær pc med tilbehør.

Interessant løsning

Vi har hatt HPs ferskeste mobile arbeidsstasjon, HP Omen Pro, som selskap i sommer, og her har HP valgt en litt annen innfallsvinkel enn vi normalt ser med mobile arbeidsstasjoner. Omen Pro minner nemlig ikke så mye om de mobile arbeidsstasjonene vi vanligvis ser. Det er kanskje ikke så rart, gitt at den er basert på selskapets Omen-spillbærbar.

Det er for så vidt ikke første gang vi har sett en mobil arbeidsstasjon basert på en spillbærbar. For et knapt år siden testet vi en mobil arbeidsstasjon fra MSI, som også var basert på en spillbærbar. Og som med HP Omen Pro gjorde det at MSI-pc-en så litt mer spennende ut og leverte god ytelse til tunge arbeidsoppgaver.

Vårt største ankepunkt da vi testet MSI GT60-20J var mangelen på en god serviceavtale. Det er vi mindre bekymret for med HP Omen Pro, til tross for at den også er basert på en konsument-pc.

Mye for pengene

Med i prisen, som ligger på i overkant av 17.000 kroner for modellen med 256 gigabyte SSD og rundt 20.000 krone med 512 gigabyte SSD, følger nemlig tre års på-stedet-support. Dermed skal det være mulig å få fikset pc-en hjemme allerede neste virkedag, om noe skulle skjære seg. Tilsvarende avtaler for andre pc-er koster gjerne et par tusenlapper.

Når en først ser HP Omen Pro er det lite som skjuler at den er basert på noe litt mer «spennende» enn det vi er vant med i dette segmentet. Designen er skarp og tøff, ikke bare sammenlignet med andre mobile arbeidsstasjoner, men også sammenlignet med den jevne bærbare til hjemme- eller kontorbruk.

Selve pc-en skrår inn mot undersiden på sidene og foran, mens den 15 tommer store skjermen er flat og tynn. HP har valgt et godt IPS-panel med berøringsfunksjonalitet, uten at vi helt ser behovet for det på en så pass stor bærbar. Videre har man valgt 1920x1080-pikslers oppløsning, som kan virke litt lavt sammenlignet med 4K, som blir stadig med utbredt. I praksis fungerte oppløsningen imidlertid fin, godt hjulpet av ellers god bildekvalitet.

BOMMERT: Det er ikke mye å sette fingeren på med HP Omen Pro, men akkurat tastaturet kunne man fint droppet å ta med fra spillmodellen. Her er nemlig talltastaturet ofret til fordel for seks programmerbare taster.

Baksiden av skjermen bærer preg av å være tiltenkt konsumenter, men små piltastsymboler over hel overflaten. I likhet med undersiden av det meste av resten av pc-en er også baksiden på skjermen i metall.

Solide saker

Konstruksjonen virker veldig stødig og solid, inkludert stramme og gode hengsler. Langs sidene av tastaturet er det plasser høyttalere med lys. HP Omen Pro er utstyrt med hvite lys, men det skal visstnok være mulig å programmere dem om slik at du kan velge blant all verdens farger – akkurat som på spillversjonen av HP Omen.

Midt mellom høyttalerne er tastaturet plassert, og her kunne det muligens vært kjekt om HP ikke hadde tatt tastaturet rett fra konsumentversjonen av Omen. Selve tastaturet er behagelig i bruk, men god respons i tastene. Det er imidlertid litt kjedelig at man i stedet for talltastatur til høyre har valgt å bruke et tastaturoppsett som har en rad programmerbare taster på venstre side. Sikkert kjekt til spill, og muligens til alvor også, men et talltastatur hadde vært å foretrekker. Nedenfor tastaturet er det plassert en bred og god pekeplate med svært lav friksjon, slik at fingrene glir lett over den.

Spennende, men litt knotete porter

Som en følge av designen med skrå sider, og fordi det kan virke ganske smart, har HP valgt å plassere alt av tilkoblinger bak på pc-en. Det vanlige er jo et par usb-porter på hver side, sammen med alskens andre tilkoblinger. Her er alt altså plassert bak i stedet. Det er for så vidt ganske behagelig å slippe å ha minnepinner eller kabler som stikker ut på siden og forstyrrer, men samtidig er det litt tungvint å finne frem til portene på baksiden, spesielt når pc-en står åpen. Kanskje hadde det vært greit med en usb-port og en minijack-tilkobling på siden likevel?

ALT BAK: Vi var veldig spent på hvordan det ville fungere med alt av porter bak på pc-en, og kanskje i overkant optimistiske. For det som virket som en veldig god ide var litt mer knotete enn vi hadde forventet.

HP Omen Pro er relativt godt utstyrt, med fire USB 3.0-porter, DisplayPort, HDMI og lydtilkobling.  Minnekortleser er også på plass. Direkte tilkobling til kablet nettverk er det ikke, men det er det mulig å få via en medfølgende usb-til-ethernet-adapter.

Kraftig innmat

Om utsiden av pc-en er den samme som spillversjonen av HP Omen, er det mye som er endret på innsiden av pc-en. Først og fremst har HP Omen Pro fått en kraftigere prosessor, i form av en Intel Core i7 4720HQ på 2,6 gigahertz. Dette er blant de kraftigste bærbarprosessorene, hvor det er mer fokus på ytelse enn batterisparing.

For dem som er på jakt etter en mobil arbeidsstasjon er nok valget av grafikkprosessor også interessant. Innvendig skjuler det seg nemlig en Nvidia Quado K1100M grafikkprosessor. Disse er spesialtilpasset mer avansert programvare, på bekostning av ytelse i for eksempel spill.

Enda raskere SSD

Interessant er også lagringsløsningen HP har valgt. I vår testmodell var det en SSD på 512 gigabyte. Det er for så vidt ikke noe unikt, selv om en så pass stor SSD ikke er helt vanlig ennå. Litt spesielt er det derimot at HP har valgt å gå for en PCIe-basert SSD, fremfor å velge m2 eller sATA. Det gir markant bedre ytelse, men blant annet raskere lastetider og aksesstider som resultat.

At kombinasjonen av maskinvare HP har valgt har noe for seg fikk vi raskt bekreftet, både da vi brukte pc-en til litt tyngre oppgaver, og også da vi kjørte ytelsestestene våre. Til vanlig bruk, som video, streaming, tekstbehandling og enkle spill var ytelsen et godt stykke over det vi oppnådde med typiske bedriftsrettede bærbare som Dell XPS 15, Lenovo X1 Carbon og Fujitsu Lifebook S935. Og da vi kjørte tyngre oppgaver viste forskjellene seg enda bedre. I programmer som drar nytte av Quadro-grafikken ble forskjellene ned mot de bedriftsbærbare enda tydeligere, med rundt dobbelt så gode ytelsesresultater.

Batteritiden lider litt

Det er som oftest slik at en ikke kan få i pose og sekk. Ytelsen må gå på bekostning av noe. Det gjelder for så vidt også for HP Omen Pro. For med komponentene HP har valgt er det mer eller mindre dømt til å gå utover batteritiden. Der HP Omen Pro danker ut andre pc-er vi har testet på ytelse til proffbruk, kommer den mer til kort på batteritiden.

TIL JOBB: Selv om den er basert på en spillbærbar, er det seriøs jobbing HP Omen Pro er ment til.

På det meste klarte vi å tyne HP Omen Pro for i underkant av fire timer med batteritid, og det var med relativt lett kontorbruk og litt surfing. Til tyngre oppgaver klarte vi å hente ut litt i overkant av to timer batteritid. Selv om det kan virke lite, er det på linje med tilsvarende utstyrt bærbare. Dette er uansett en type bærbar som nok i hovedsak vil være koblet til laderen når den er i bruk, og til kortere arbeidsøkter uten laderen koblet til bør et sted mellom to og fire timer være brukbart.

Til tross for relativt kraftig innmat, og takket være smarte kjøleløsninger, er HP Omen Pro for det meste svært stillegående. Den blir heller ikke nevneverdig varm, selv om en viss lunk er å forvente ved tung bruk.

Konklusjon

Litt morsomt er det at HP egentlig ikke hadde planer om å lansere Omen Pro i Norge. Den skulle være forbeholdt et lite knippe utvalgte land. Så valgte bilprodusenten Tesla å bruke HP Omen Pro hos sine forhandlere og verksteder, og gitt at Norge er et av Teslas absolutt viktigste markeder, måtte de ha tilgang til den også her. Og slik ble en nordisk versjon av HP Omen Pro til.

Det er tydelig at HP gjorde mye riktig da de satte sammen HP Omen Pro. Her har du god ytelse til proffbruk og tunge, avanserte programmer pakket inn i et annerledes og stilig ytre. Om ønskelig skal det visstnok til og med være mulig å få den litt mer rånete enn den er, ved hjelp av fargede lys. Akkurat det har vi imidlertid ikke prøvd selv.

Totalt sett er det egentlig lite å utsette på HP Omen Pro. Vi skulle nok gjerne hatt en usb-port eller to på siden av pc-en. Det som opprinnelig virket som en genial ide, med alt av tilkoblinger på baksiden, var nemlig ikke alltid like greit i praksis. For så vidt ikke noe stort problem, og når det var det største problemet vi fant med HP Omen Pro, i tillegg til en anelse svak batteritid, sier det vel kanskje noe om at det står ganske bra til uansett.