TEST: MSI Wind U100 skaper trøbbel for Asus Eee PC

TEST: Asus Eee PC 901 er god, men MSI Wind U100 er en betraktelig bedre mini-bærbar.

Publisert Sist oppdatert

Wind U100 er MSIs første mini-bærbar-satsning.

I mange år har MSI vært Asus' argeste konkurrent når det gjelder hovedkort og grafikkort, som er de to produkttypene selskapene hovedsakelig har bygd seg opp på.

Da vi for ikke så lenge siden testet MSIs PR200, forstod vi at MSI også har muligheten til å hevde seg godt når det gjelder bærbare pc-er.

Kjempesuksess

Asus kunne nok ikke forutse suksessen Eee skulle bli. Og nå kaster alle seg på dette segmentet av bærbare maskiner - som er godt timet til Intels introduksjon av Atom-prosessoren.

Dette er en prosessor som rent ytelsesmessig ligger noen år tilbake i tid sammenlignet med prosessorene man har i vanlige billige bærbare pc-er, men som samtidig gir ytelse nok til basisoppgaver som vanlige kontorapplikasjoner, surfe på web, IM-chat, sjekke e-post og se en film eller noen tv-serie-episoder fra bukta.

Med Asus Eee PC 901 fikk man bedre ytelse og bedre skjerm enn man hadde på den opprinnelige Eee PC 701. Man fikk her også en 12 gigabyte-modell med Windows XP.

Gjenoppliver XP

Denne typen maskiner har også fått gjenopplivet XP, for Vista kan bli i tyngste laget og mange ønsker å styre unna Linux.

Hva sommeren og høsten videre vil bringe i dette segmentet, gjenstår å se. Det er mye lovende på vei.

I denne omgang er det MSI Wind som har vært noen uker i våre hender og i hvert fall for undertegnede er svaret enkelt; jeg vil langt heller ha en MSI Wind enn en Asus Eee PC 901. Hvorfor?

LES OGSÅ: Asus Eee PC 901 imponerer stort SE OGSÅ: Bildegalleri for MSI Wind U100

Det tekniske

MSI Wind U100 er basert på Intels Atom N270-prosessor på 1,6 GHz og Intels 945GME-brikkesett. Det er 1 gigabyte DDR2-minne.

Grafikkprosessoren sitter i brikkesettet og er kurant nok til vanlig applikasjonsbruk og videoavspilling - dette er ikke pc-en hvor man kan forvente å spille av h.264-enkodet hd-video i høy kvalitet, men det holder til rippede dvd-er og Xvid/DivX i «normal kvalitet» (som regel inkludert hd).

I likhet med svært mange av pc-ene som kommer i dette segmentet, er MSI Wind U100 basert på Intels Atom-prosessor.

Mens Windows-versjonen av Eee PC 901 hadde 4+8 gigabyte SSD (altså totalt 12 gigabyte fordelt på to enheter), benytter Wind en standard harddisk på 80 gigabyte. Dette gir litt svakere ytelse på enkelte områder, og teoretisk sett høyere strømforbruk for hovedlagringsmediet.

Men hvis man ønsker å ha litt musikk, bilder, film og en del applikasjoner på pc-en, er SSD-størrelsen som Asus og flere andre opererer med, begrenset.

For helt enkel bruk og med ekstra lagring via usb-minnepinne og minnekort kan det være nok for mange, men vi tror det vil være en fordel at MSI Wind kan stille med såpass god lagringsplass.

Wind U100 har 10-tommers skjerm med led-bakbelysning. Skjermen framstår som lyssterk og god i forhold til hva man kan forvente i dette segmentet. Den er mer lyssterk enn skjermen på Eee 901, som er på 9 tommer.

Vi synes imidlertid Eee 901 har litt bedre fargegjengivelse.

Batteritid

Modellen vi testet hadde 6-cellers batteri. En modell med 3-cellers batteri finnes også. 6-cellers-batteriet stikker ut litt under maskinen og gir litt ekstra vekt - med det er verdt det.

Med Asus Eee PC 901 fikk vi ikke testet batteritiden gjennom applikasjonsbruk gjennom programvaren vi normalt sett bruker for dette; Bapco Mobilemark 2007. Problemet var at det rett og slett ikke var nok diskplass for denne omfattende testpakken.

Siden MSI Wind har en tradisjonell 80 gigabyte-harddisk, gikk det imidlertid bra, slik at vi også fikk sammenlignet batteritiden mer direkte mot vanlige bærbare pc-er vi ellers har testet.

Vi endte opp med cirka 5,5 timers batteridrift, hvilket er meget bra. Riktignok er dette uten bruk av wlan, som vil kunne trekke en del strøm ved «surfebruk», men samtidig vil bruken av denne typen maskin ofte være enklere enn det Mobilemark 2007 simulerer.

En mer direkte referanse opp mot Asus Eee PC 901 har vi i vår videoavspillingstest. Siden denne typen maskiner ikke har optisk drev, har vi tatt video-dvd-en som benyttes for Mobilemarks videoavspillingstest og lagt inn på en usb-minnepinne. Denne spiller vi av med VLC.

VLC gir litt bedre mulighet til å sammenligne med maskiner som benytter Linux. Riktignok utnytter ikke VLC videoavspillingsakselerasjon i grafikkprosessoren, men samtidig er det etter hvert et program som svært mange bruker.

For Asus Eee PC 901 hadde vi en avspillingstid på cirka fire timer og femten minutter. For MSI Wind er avspillingstiden rundt en time mer.

Modellen vi testet, hadde 6-cellers batteri. Det vil også komme Wind-modeller med 3-cellers batteri.

I forhold til praktisk bruk og testene har MSI Wind bedre batterikapasitet enn Asus Eee PC 901, som riktignok totalt sett er en litt mindre maskin, men som da har SSD i stedet for vanlig harddisk og mindre skjerm.

Ytelse

Sammenlignet med Asus Eee PC 901 er det omtrent ingen ytelsesforskjeller. Eee PC 901 har på noen områder fordeler med kortere aksesstid på grunn av SSD-lagringsenhet i stedet for harddisk.

Rent ytelsesmessig vil selv mange vanlige bærbare til 4000 kroner eller lavere være bedre, men disse pc-ene vil ikke levere like god batteritid og er langt større. Det «koster» å gjøre ting smått og energieffektivt.

Ytelsen for MSI Wind U100 er imidlertid god nok til en del vanlig kontorapplikasjonsbruk. Ser vi på prosessorytelsen, kan den sammenlignes med eldre Pentium M-bærbare eller nyere bærbare med de enkleste og rimeligste prosessorene i Celeron-serien til Intel.

Tilkoblinger og andre funksjoner

Maskinen har tre usb-porter, analog skjermutgang, lydutgang, mikrofoninngang og minnekortleser. For nettverk har man 10/100 Mbps Ethernet, 802.11g wlan og Bluetooth.

MSI Wind U100 støtter ikke 802.11n slik som Asus Eee PC 901, men vi tror dette er av liten betydning for de fleste når man ser på normal bruk av denne typen pc-er.

Vi merker oss imidlertid at vi fikk noe dårligere ytelsestall for tilkobling mot en 802.11g MIMO-ruter med MSI Wind U100 enn med Eee PC 901. Eee 901 viste resultater i samsvar med de vi ellers bruker å ha her, cirka 25 Mbps, mens vi for Wind ikke fikk mer enn 12-13 Mbps. For « normal surfebruk» er imidlertid ytelsen god nok.

Øverst i skjermen finner man et integrert 1,3 megapiksels webkamera. Kvaliteten er kurant nok til MSN-videosamtaler og lignende.

Design og konstruksjon

Vi har et litt tidlig eksemplar av MSI Wind, men uten at å ta det med i betraktningen virker den generelle konstruksjonen bra. Maskinen er kanskje ikke like fin som Asus Eee PC 901, men har en særdeles stor fordel; tastaturet.

Tastaturet på Asus Eee PC 901 krever en del tilvenning på grunn av små taster som sitter tett. MSI Wind er litt bredere enn Eee PC 901, og dette utnyttes til et tastatur som er langt bedre. Det er ikke like brede taster og tastavstand som på en vanlig bærbar, men for de fleste vil det nok ikke kreve spesiell tilvenning. MSI Wind er en pc som godt kan benyttes til større tekstbehandlingsprosjekter.

MSI Wind U100 er litt bredere enn blant annet Asus Eee PC 901. Dette gjør tastaturet mye bedre å bruke på grunn av større taster.

Styreflaten er i utgangspunktet ok. Et savn vi har, men som også gjelder Eee PC 901, er at det ikke er scrollområde.

MSI vil levere Wind U100 i fargene hvit, sort og rosa.

Konklusjon

Vi ga Asus Eee PC 901 en sekser, av seks mulige. Det var imidlertid før vi hadde testet MSI Wind. Vi gir nå også MSI Wind en sekser og bemerker at vi mener denne for mange nok vil være et bedre valg.

Samtidig nevner vi at blant annet Acers Aspire One A110L allerede er på lager noen steder (vi håper å få klar en test snart), og flere kommer. Riktignok er Acer One A110L mer like Asus Eee PC 901 enn MSI Wind U100, siden man får samme skjerm- og tastaturstørrelse. Acer kan imidlertid også levere modeller med 80 gigabyte harddisk i likhet med MSI.

Vi håper imidlertid at også Asus og MSI skal få sine maskiner ut på det norske markedet så snart som mulig, men i hvert fall for Asus Eee PC har det vært mange utsettelser allerede.

Om man har tid til å vente, kan det være greit å vente til man ser hva de andre produsentene kan levere i løpet av de kommende par månedene.

Den økte tastaturstørrelsen alene er et svært godt argument for MSI Wind. Videre har man langt mer diskplass til rådighet, selv om Eee PC har enkelte teoretiske fordeler gjennom bruk av SSD i stedet for harddisk. Ut over dette er det ikke de store forskjellene mellom Wind og Eee PC 901. Prisen er også den samme. Operativsystemet som følger med, er Windows XP Home. Det vil også komme Wind-modeller basert på Linux.

** Oppdatering: Den siste tilbakemeldingen vi har fra MSI er at modellen med 6-cellers batteri blir 2-300 kroner dyrere enn tilsvarende modell med 3-cellers batteri.

SE OGSÅ: Bildegalleri for MSI Wind U100

MSI Wind U100

Pris: Ca. kr 3 500 inkl. mva. Internett: www.msi.eu

Pluss: Meget god batteritid. Kurant ergonomi. Lyssterk skjerm. Kurant ytelse. God lagringsplass.

Minus: Litt svak wlan-ytelse.

Spesifikasjoner:

  • Vekt: Ca. 1,2 kg (med 6 cellers batteri)
  • Prosessor: 1,6 GHz Intel Atom
  • Brikkesett: Intel 945GSE+ICH7M
  • Minne: 1 GB
  • Lagringskapasitet: 80 GB, 5 400 o/min harddisk.
  • Skjerm: 10-tommer
  • Oppløsing: 1024 x 600
  • Mål: 260(L) X 180(D) X 19-31.5(H) mm

Tilkoblinger

  • VGA
  • 3x USB 2.0
  • 10/100 Mbit Ethernet
  • 802.11b/g WLAN
  • Bluetooth
  • Minnekortleser: SD/MMC/MS/MSpro
  • Lydutgang og mikrofon