TEST: Multicom IFL-90+: Rask, funksjonsrik og fleksibel
Trenger du en kraftig bærbar pc til variert bruk gir Multicom IFL-90+ mye for pengene.
Norske Multicom leverer en rekke bærbare pc-er under eget navn. Maskinene leveres til selskapet som halvfabrikater, og videre settes maskinene opp i henhold til kundens ønsker når det gjelder for eksempel prosessorhastighet, minnemengde, skjermoppløsning, harddisk med mer.
Modellen vi har testet heter IFL-90+ og kommer fra Compal. I utgangspunktet ikke en kjent produsent, men selskapet står for selve produksjonen av pc-er til en rekke andre aktører, for eksempel Dell og HP. Den tilbyr god fleksibilitet i konfigurasjonen og starter på cirka 9 000 kroner.
Vår konfigurasjon koster over 13 500 kroner, men har da blant annet den raskeste prosessoren, høykapasitetsbatteri, tv-mottaker, raskeste harddisk og høyest skjermoppløsning. Men selv i rimeligste konfigurasjon vil det være snakk om en relativt kraftig pc.
Multicom IFL-90+ er en maskin fra Compal - verdens nest største produsent av bærbare pc-er, men da hovedsakelig for andre aktører ( større bilde ). |
Det tekniske
Maskinen veier i underkant av 3 kg og har 15,4-tommers bredformatsskjerm. De fysiske målene er cirka 36 x 26 x 3,5 cm. For skjerm har kan man velge mellom oppløsningene 1280x800, 1440x900 og 1650x1050. For en skjerm så stor som 15,4 tommer anbefaler vi minst 1440x900.
Man bør merke seg at de to høyeste oppløsningene har matt skjermoverflate, mens den laveste har blank («glare»). Blank overflate kan på en del områder gi litt bedre bilde, men også en del refleksjoner. Skjermens generelle egenskaper er relativt gode. Øverst på skjermen finner man også et integrert webkamera med brukbar bildekvalitet.
Pc-en er basert på Intels M965-brikkesett («Santa Rosa») og maskinen kan levere med opptil 4 gigabyte minne (vi har testet med 2 gigabyte). Maskinen kan også leveres med Intels Turbo Memory-teknologi om man betaler ca. 350 kroner ekstra.
For harddisk har man valg fra 100 til 250 gigabyte. Et viktig element er også at man for 100 og 160 gigabyte kan velge harddisk med 7 200 o/min rotasjonshastighet. Dette har litt å si ytelsesmessig på en del områder, men koster nesten 400 kroner ekstra hvis man ønsker 160 gigabyte disk. Vi testet med 160 gigabyte med 7 200 o/min, og harddiskytelsen er i våre tester rundt 20-30 % bedre enn det vi i senere tid har sett på bærbare pc-er med 5 400 o/min-harddisk. Strømforbruket er litt høyere for en 7 200 o/min-harddisk, uten at dette trenger å bety så alt for mye i praksis for batterilevetiden.
God grafikk
Man har ikke valgalternativer for grafikkontrolleren. Standard er Nvidias GeForce 8600M GT med 512 megabyte dedikert minne. Denne har støtte for DirectX 10 og maskinvareakselert h.264/avc-dekoding. Ytelse og visuell kvalitet i spill blir god til å være en bærbar pc i denne pris- og størrelsesklassen. Nvidia har kraftigere modeller til bærbare gjennom GeForce 8700M-serien. GeForce 8600M GT blir en konkurrent hovedsakelig til ATIs Radeon Mobility HD 2600, som man finner på en del andre pc-er i dette segmentet. Ytelsesforskjellen varierer litt mellom implementasjoner i forskjellige bærbare, men de store forskjellene er det ut i fra det vi kan se ikke.
Ekspansjon og tilkoblinger
Maskinen har fire usb-porter og en Firewire-kontakt (FW400, 4-pinners). For tilleggskort har man ExpressCard/54-kortplass. Denne støtter også ExpressCard/34-tilleggskort. For ekstern skjerm er det vanlig analog vga-tillkobling. Det er i tillegg tv-utgang. Her kunne vi ønsket oss dvi eller hdmi. Optimalt sett kunne vi også ha ønsket eSATA-tilkobling, men foreløpig er det generelt få pc-er som har dette.
Utvidelsesmulighetene er gode, men vi kunne ønsket oss dvi- eller hdmi-tilkobling for skjerm/tv. |
For nettverk har man 10/100/1000 Mbps Ethernet-kontroller, samt Intels egen 802.11a/b/g/n-løsning for wlan. Når det gjelder Bluetooth er dette opsjon, men vår testmodell ble levert med Bluetooth 2.0-støtte.
Man finner videre kortleser for SD, MMC og MS, lydutgang og mikrofoninngang. Vår testmodell ble også levert med en tv-mottaker for både analoge og digitale sendinger. Hvor aktuell denne i dag er får bli en vurderingssak. Den digitale delen vil ikke fungere mot det norske digitale bakkenettet, samt at for de stedene som har dekning for det digitale bakkenettet allerede neste år vil begynne å miste det analoge nettet. Vi tror dermed få er tjent med å legge 600 kroner ekstra i pc-en for å få tv-mulighetene. Riktignok gir tv-mottakeren også en s-video-inngang som kan benyttes for å digitalisere video eller koble til en tv-dekoder. Man får også med en fjernkontroll som også kan benyttes i en del andre applikasjoner.
Design og konstruksjon
Tastaturet føles bra, men vi hadde helst sett at Fn-tasten hadde vært plassert til høyre for Control-tasten, hvilket er det vanlige. Det er imidlertid en del pc-er på markedet hvor Fn sitter ytterst, og hvis man ikke er vant til det er den lett å trykke på når man sikter på Control. Dette kan være spesielt irriterende i spillsammenheng når "WASD" -delen av tastaturet og knappene rundt benyttes.
Styreflaten er enkel og har ikke egen knapp eller felt for scrolling. Den er ikke av de beste vi har opplevd, men er å omtale som gjennomsnittlig bra.
Det generelle kvalitetsinntrykket for konstruksjonen er ok. Vi bemerker oss en viss temperatur under maskinen ved belastning, men samtidig må konfigurasjonens ytelse tas med i vurderingen, og da blant annet den kraftige grafikkprosessoren og 7 200 o/min-harddisk. Også støymessig synes vi maskinen blir ok sett opp i mot konfigurasjonen, selv om vi bemerker at viften gjerne har et vist turtall også ved lav belastning.
Batteri og ytelse
Ved kjøp av pc-en kan man velge mellom 6-cellers (4 800 mAh) eller 9-cellers (7 200 mAh) batteri. Prisforskjellen er cirka 100 kroner. Vi har testet maskinen med begge batterivariantene. 9-cellers-batteriet er noen gram tyngre, og går et par centimeter ut på baksiden av pc-en. Det er imidlertid ikke så stor forskjell i praksis at det vil ha spesiell betydning for de fleste.
Med 9-cellers-batteriet fikk vi cirka tre timer med applikasjonsbruk eller litt over 2,5 timer med dvd-avspilling. Dette er helt kurante resultater, selv om vi for eksempel med HPs 8510p hadde bortimot en time lengre batterilevetid på applikasjoner. Med 6-cellers-batteriet ble tiden redusert til to timer under applikasjonsbruk og i overkant av 1,t timer med dvd-avspilling. Dette blir ikke spesielt bra for noen som forventer å benytte pc-en en del på batteridrift.
Ytelsen er også meget god. Vi har allerede påpekt en god grafikkontroller, men Core 2 Duo T7700-prosessoren i vår testkonfigurasjon ga svært god applikasjonsytelse.
Ytelsesdetaljer
Maskinens applikasjonsytelse er meget god - dette på grunn av den kraftige Core 2 Duo T7700-prosessoren. Vi ser her også at batterilevetiden med 9-cellers batteri er bra. 6-cellers batteri vil vi ikke anbefale for dem som skal bruke pc-en en del på batteridrift.Batterilevetiden for maskinen vil også kunne være lengre på en lavere utstyrt k onfigurasjon av maskinen. |
Jevnt over er tallene svært gode. Legg spesielt merke til harddiskytelsen, som er ekstra høy på grunn av 7 200 o/min-harddisk. |
Gjennom GeForce 8600M GT-grafikkprosessoren leverer maskinen relativt gode 3d-resultater. Den raske prosessoren hjelper også på i spill. Vi har utvidet våre tester med flere programmer/spill på 3d-siden, men har foreløpig for få maskiner i referanse. Denne delen av våre tester vil med andre ord bli bedre nå på sikt etter hvert som nye modeller testes. |
Programvare
Multicom kan levere pc-en uten operativsystem eller med Windows XP Pro, Vista Home Premium, Vista Business eller Vista Ultimate. For Home Premium og Ultimate har man videre valget mellom 32- eller 64-bit. Vi anser imidlertid ikke 64-bit-versjonene som spesielt aktuelle (pcworld.no/article71437.ece). Vi bemerker også at man kan spare 250 kroner på å installere operativsystemet selv når pc-en ankommer.
Konklusjon
Ser vi på maskiner vi ellers har testet den siste tiden blir HP 8510p og Asus V2S to modeller som ligger relativt likt i pris og som stiller med kraftigere dedikerte grafikkprosessorer. Asus-maskinen har ikke like god grafikkprosessor. Den store svakheten for maskinen var imidlertid svært dårlig batterilevetid.
Maskinen fra HP vil for mange brukere kunne være et bedre valg, men blir litt dyrere, spesielt om man velger Multicom-maskinen uten tv-mottaker, med nest raskeste prosessor og uten 7 200 o/min-harddisk. For enkelte kan det også være at skjermen med 1400x900 punkter gir høy nok oppløsning (enkelte vil synes 1680x1050 gjør skrift, ikoner osv. for små). Slike endringer trenger ikke bety all verden i ytelse og praktisk funksjonalitet en del, men kan raskt gir en besparelse på 2 000 kroner i henhold til testet konfigurasjon. En anbefaling, selv om det stikker ut et par centimeter bak på pc-en, er å velge batteriet med ni celler.
Totalt sett: Pc-en er ikke perfekt på alle punkter, men man får veldig mye igjen for pengene hvis man stiller store krav til funksjonalitet og ytelse. Vi må imidlertid påpeke at verken Multicom eller Compal har spesielle brukerstøttesider for maskinen, for eksempel for nedlasting av drivere.
Maskinen leveres med 2 års garanti, samt «livstids» telefonbrukerstøtte fra Multicom, som sikkert da også på sikt kan være behjelpelig med drivere. De fleste driverne kan man eventuelt også finne andre steder på nettet, for eksempel hos Intel og Nvidia, samt de andre aktørene som har levert deler til pc-en.
Pris: Fra ca. kr 9 000 inkl. mva. Testet modell: Ca. kr 13 500 inkl. mva. Internett: www.multicom.no Pluss: Svært høy generell ytelse og funksjonalitet. God skjermoppløsning. Pris/konfigurasjon. Fleksibel konfigurasjon. Kurant batteritid (med 9-celler).Minus: Ikke brukerstøtte på web. Ikke opsjon for dokkingstasjon. Ikke dvi/hdmi. Testet konfigurasjon: - Prosessor: Intel Core 2 Duo T7700 - Klokkefrekvens: 2 x 2,4GHz / 800 MHz FSB/ 2MB L2 - Minne (testet/max): 2 GB PC5300 DDR2 / 4 GB - Brikkesett: M965 - Grafikk: Nvidia GeForce 8600M GT - Grafikkminne: 512MB - Harddisk: 160 GB, 7200 o/min. - Optisk: Dvd-brennerSkjerm: - Skjermstørrelse: 15,4" - Oppløsning: 1680x1050 - Skjermoverflate: Matt Sikkerhet: - TPM: Nei - Fingerskanner: Ja Kommunikasjon: - Wlan: 802.11a/b/g/n - Bluetooth: 2.0+EDR - Ethernet: 10/100/1000 Mbps - Modem: Ja. - UMTS/HSDPA: Nei/Nei - IR: Nei Tilkoblinger: - Usb: 4 stk USB 2.0 - Firewire:Ja, 4-pin FW400 - eSATA: Nei - Mikronfon: Ja - Hodetelefon: Ja - Digital lyd: Ja - VGA: Ja - DVI: Nei - HDMI: Nei - S-video: Ja (også inngang) - Serieport: Nei - Parallellport: NeiKortplasser: - ExpressCard/54 - MinnekortleserMål: - Størrelse: Ca. 36 x 26 x 3,7 cm - Vekt: Ca. 2,9 kg (konfigurasjonsavhengig) |
LES OGSÅ: HP Compaq 8510: Den nye bærbarkongenLES OGSÅ: Sony Vaio: Et skuffende møte LES OGSÅ: Asus V2S: Elegant for de kravstore
Flere bilder
På høyresiden finner man optisk enhet, to usb-porter og strømtilkobling. Velger man maskinen levert tv-mottaker finner man også antenneinngang og s-video-inngang. Den digitale delen av tv-mottakeren støtter ikke det norske bakkenettet og blir dermed ubrukelig i Norge. En del steder begynner man også å legge ned den analoge delen av bakkenettet allerede neste år. |
Her er maskinen avbildet med 6-cellers batteri. 9-cellers batteri vil være å anbefale for dem som har tenkt å bruke pc-en en del på batteridrift. Med 9-cellers batteri vil batteriet stikke ut et par centimeter bak på pc-en. |
Rent designmessig er ikke maskinen spesielt spennende. En ting vi egentlig liker er at man også slipper alle klistremerkene for prosessor, plattform, operativsystem, grafikkprosessor med mer som mange aktører klistrer på og som ikke er så lette å få av. |