TEST: Multicom JFL-92+: Rask og rimelig pc for de kravstore
TEST: Vi har tidligere testet Multicoms IFT-90+ med svært godt resultat. JFL-92+ er en oppdatert versjon. Er den fortsatt like god?
Multicom JFL-92+ har ikke de store spesifikasjonsmessige forandringene fra IFT-90+. Hovedforskjellen opp i mot IFT-90+-modellen vi testet er at maskinen har Intel Core 2 Duo-prosessor basert på Penryn-arkitekturen. Maskinen er også svært lik Zepto 3415W som vi også testet for ikke så lenge siden – og baserer seg på samme utgangspunkt fra Compal. En sentral forskjell blir imidlertid skjermalternativene Multicom tilbyr. Startprisen for maskinen er rett i overkant av 7 000 kroner for enkleste konfigurasjon, men kan lett konfigureres til å koste det dobbelte.
LES OGSÅ: TEST: Multicom IFL-90+
Det tekniske
Multicom JFL-92+ er basert på en halvfabrikatmodell fra Compal. Dette er en av verdens største produsenter av bærbare, men hovedsakelig produserer de for andre aktører. Multicom tilbyr videre en rekke opsjoner når man kjøper maskinen. Det er dermed mulig å tilpasse maskinen etter egne behov - og økonomi.
Core 2 Duo T9500 er den raskeste prosessoren Multicom JFL-92+ kan leveres med i dag. Den koster imidlertid mer enn den smaker, så vår anbefaling blir T9300 for de som stiller store ytelseskrav. |
Vi testet maskinen med en Core 2 Duo T9300-prosessor (2,6 GHz/6MB L2). I tillegg tilbys de svakere T8100 og T8300, og den raskere T9500. Prisøkningen T9500 gir over T9300 står ikke i samsvar med ytelsen. T8300 og T8100 blir gode rimeligere alternativer for dem som ikke stiller de strengeste kravene til ytelse. For grafikkprosessor er Nvidias Geforce 8600M GT med 512 megabyte dedikert grafikkminne standard.For harddisk har man alternativer fra 120 til 320 gigabyte.
Stiller man ekstra krav til ytelse kan man velge 7 200 o/min-harddisker på opptil 200 gigabyte. 32 gigabyte SSD er også en opsjon, men prisen for SSD gjør det fortsatt uaktuelt for de fleste. Vår testmodell hadde 200 gigabytes 7200 o/min-harddisk. Dvd-brenner er standard, men man kan også få maskinen levert med dvd-brenner som gir mulighet for Blu-ray-avspilling. Pristillegget for dette er 2000 kroner, hvilket må sies å være dyrt.
Opptil 4 gigabyte minne er støttet. Minne er rimelig, så vi anbefaler at man fyller opp i utgangspunktet. Maskinen kan også utstyres med Intel Turbo Memory for cirka 250 kroner. Ytelsesforbedringen for dette er begrenset, men det kan redusere oppstartstiden fra dvalemodus noe.
Skjerm
Som sagt innledningsvis er hovedforskjellen mellom Multicoms JFL-92+ og Zeptos 3415W, at Multicom leverer flere skjermalternativer. Skjermstørrelsen er 15,4 tommer og man har videre valget mellom oppløsningene 1280x800, 1440x900 og 1680x1050. Hva som er den riktige oppløsningen på en 15,4-tommer blir individuelt. Undertegnede fortrekker 1680x1050, og vil si at 1440x900 blir et minimum for skjermstørrelsen. Enkelte vil foretrekke lav oppløsning på skrift, ikoner, bilder etc. blir større og lettere å se. Lav oppløsning gir også lavere pris.
For de to laveste oppløsningene er skjermoverflaten blank – såkalt «glare». Dette gir bedre bilde i en del sammenhenger, men samtidig får man under visse lysforhold mye refleksjoner i skjermen. For den høyeste oppløsningen kan man velge mellom blank og matt overflate. Matt overflate koster ekstra.
Tilkobling og ekspansjon
10/100/1000 Mbps Ethernet og 802.11a/b/g/n (Intel). Bluetooth 2.0 er opsjon. Maskinen har fire usb-porter og firewire-port. For ekspansjon har man en Expresscard/54-kortplass. Maskinen har analog tilkobling for ekstern skjerm. For en maskin i dette segmentet savner vi digital skjermtilkobling i form av dvi eller hdmi.
Tilkoblingene på venstre side av maskinen. I tillegg har man to usb-porter på høyre side. Et savn er digital skjermtilkobling. |
En detalj man kan merke seg ang. usb, er at maskinen har en knapp som aktiverer strøm til to av usb-portene når maskinen er avslått. Hensikten med dette er at man skal kunne lade mobiltelefon, mp3-spiller eller annet som i dag ofte lagres via usb. Dette uten at maskinen må være påslått. For eksempel kan du ha mobiltelefonen koblet til i bærevesken hvis du ute på tur er gått tom for batteri på den.
Av funksjonalitet ellers kan det også nevnes integrert webkamera, fingeravtrykksleser og minnekortleser.
Konstruksjon og praktisk bruk
Designmessig er ikke maskinen spesielt spennende. Rent utseendemessig synes vi den ser litt billig ut. Det generelle inntrykket av konstruksjonen er imidlertid ok kvalitetsmessig.
Støynivået er under normal bruk bra. Som for andre maskiner i segmentet må man regne med noe viftestøy under høy belastning. Varmeutviklingsmessig er maskinen også ok. Utblåsning fra vifte er på baksiden av maskinen.
LES OGSÅ: Kjøpeguide for bærbar pc
Ytelse
Med bakgrunn i Core 2 Duo T9300-prosessoren, 7 200 o/min-harddisk, 4 gigabyte minne og Geforce 8600M GT-grafikkprosessor er det ingen overraskelse at dette er en pc som scorer høyt ytelsesmessig sett. Geforce 8600M GT-grafikkprosessoren vil vi også anse som et minimum for en bærbar pc som skal benyttes en del til spill. Skal man ha en grafikkmessig raskere løsning, som for eksempel Geforce 8700M GT, blir betydelig dyrere. AMD Mobility Radeon HD 2600/3650 er et alternativ, men disse er det ikke så mange maskiner som har.
Når det gjelder Geforce 8M-serien opp i mot Geforce 9M-serien vil 8600M GT normalt kunne levere samme ytelsen som 9500M GS, men Geforce 9M kan ha noe lavere strømforbruk. Likevel, Geforce 8600M GT er fortsatt en svært konkurransedyktig løsning.
Mobilemark 2007
Multicom JFL-92+ gir det høyeste resultatet i Mobilemarks applikasjonstest av pc-ene vi til nå har testet. Tallet er også noe bedre enn for Zepto 6625WD, som har samme prosessor, harddisk og minnemengde. Et noe merkelig resultat i denne sammenheng er maskinen fra Packard Bell, som også har samme prosessor. Hvorfor resultatet for denne er så lavt vet vi ikke. Vi har kjørt testen flere ganger og reinstallert Windows, uten at det har endret resultatet... Mobilemarks applikasjonstest kjøres på batterdrift med strømsparingsfunksjoner aktivert. |
PCMark05
Resultater sortert etter PCMarks. Fra PCMark05 har vi tatt med det samlede resultatet for alle tester, men viser i tillegg delresultatet for harddisker. Det man her kan merke seg er at Multicom JFL-92+ har det høyeste resultatet vi noen gang har hatt for en bærbar i våre tester under PCMark05. Videre ser man at harddiskresultatet også er meget godt. Forskjellene er ikke store blant de som har best harddiskresultat, og felles for dem er at de benytter 7 200 o/min-harddisk. |
PCMark Vantage
Totalt sett er gamle Multicom IFL-90+ raskere enn JFL-92+ under PCMark Vantage. Riktignok scorer JFL-92+ bedre på en del av deltestene, men på enkelte som vektlegges høyt er tallene noe dårlige. Samtidig ser vi har Packard Bells maskin med samme prosessor totalt sett gjør det ennå noe bedre. Riktignok er det ikke all verdens forskjeller. |
3DMark06
Tall sortert etter GPU-resultater. Multicom JFL-92+ legger seg jevnt med flere maskiner med 8600GT-grafikkprosessoren. Her kan man imidlertid se at Zepto 6625WD og Packard Bell BG45har et noe bedre resultat. Vi har ikke sjekket, men det er mulig at denne har grafikkprosessoren implementert med bedre minnebåndbredde eller noe annet som gjør at ytelsen er litt bedre. Driverversjon på testtidspunkt kan også variere mellom systemene, og påvirke resultatet noe. HP 8510p har en ATI-grafikkprosessor som her gjør det bra, mens T61p fra Lenovo bruker en Nvidia Quadro-grafikkprosessor. Det man videre skal se, er at resultatene fra 3DMark06 ikke gjenspeiler tallene fra virkelige spill. Uansett, Multicom JFL-92+ leverer et forventet, og godt, resultat under 3DMark. |
Crysis/Half Life 2/Company of Heroes
Vi kunne se at Lenovo Thinkpad T61p hadde det beste resultatet under 3DMark, men har dårligere resultat enn de andre både for Crysis og Company of Heroes. Zepto 3415W kommer litt bak de andre maskinene med 8600GT på grunn av en svakere prosessor - samme gjelder for Multicom IFL-90+, som har svakere prosessor enn JFL-92+, men riktignok kan MSI vise til bedre tall. Dette er trolig på grunn av at MSI-pc-en ble testet en stund etter IFL-90+, og har nyere grafikkdrivere. |
Batteri
Når man kjøper pc-en har man valget mellom batteri på seks eller ni celler. Ni-cellers-batteriet gir naturligvis bedre batterilevetid, men øker også størrelsen og vekten på maskinen. Pristillegget for høykapasitetsbatteriet er under 50 kroner.Det skal også nevnes at batteriene til maskinen er rimelig. Ønsker man å kjøpe et ekstra batteri er prisen cirka 500 kroner.
Høykapasitetsbatteriet stikker litt ut bak på pc-en og øker vekten litt. Det kan imidlertid være verdt det... |
For applikasjonsbruk målt under Mobilemark 2007 hadde vi en driftstid på over tre og en halv time med høykapasitetsbatteriet. Dette er et svært bra resultat for en maskin i dette segmentet. Er batteritid ikke så viktig for deg kan det være at 6-cellers-batteriet tilfredsstiller.
Mobilemark 2007: Batteritid
Vi har kun testet JFL-92+ med 9-cellers batteri, som teoretisk sett har 50 prosent høyere kapasitet enn 6-cellers-batteriet (7200 mA/t vs. 4800 mA/t). Vi kan se at batteritiden er godt forbedret sammenlignet med IFL-90+, som må sies å være en eldre revisjon av samme maskin. Direkte konkurrenter her vil ellers være MSI GX600E, Packard Bell BG45, Zepto 3415W og Zepto 6625WD. 6625WD kan med 12-cellers batteri vise til bedre batteritid. Ellers må man ta med i begresningene at kraftigere konfigurasjoner kan trekke mer strøm. Blant annet har en del maskiner i oversikten ikke like kraftig grafikkprosessor, eller integrert grafikkprosessor. |
(Oppdatering: Det har blitt en feil i grafene. Modellen fra Packard Bell som er oppført som BG45 heter egentlig MB87)
Programvare
Multicom gir mulighet for å få maskinen levert uten operativsystem – besparende for dem som allerede har Windows-lisens eller ønsker å kjøre Linux. For Windows har man valget mellom XP Pro og ellers en rekke Vista-varianter, inkludert 64-bit-versjoner.
Konklusjon
Er man på jakt etter en kraftig og funksjonall maskin kan Multicom JFL-92+ være et godt kjøp. Sett i forhold til konfigurasjonen er batteridriftstiden relativt god – i hvert fall med 9-cellers-batteriet vi testet med. Med en vekt på cirka 3 kilo (med høykapasitetsbatteriet) og 15,4-tommers skjerm er det ikke en velegnet maskin til å frakte mye med seg, men den er ikke for stor og tung heller for en del. Ytelsesmessig er maskinen svært god, og selv i en rimeligere konfigurasjon med blant annet lavere prosessor vil det være snakk om en kraftig pc.
Maskinen vi har testet koster cirka 11 000 kroner, da levert med Windows Home Premium. Tatt i betraktning prosessor, grafikkprosessor, rask harddisk, 4 gigabyte minne og skjerm med høy oppløsning synes vi dette er en god pris.
Når det gjelder maskiner vi tidligere har testet går blant annet Zepto Znote 3415W, Zepto Znote 6625WD, Mulitcom IFL-90+, MSI GX600E og HP 8510p inn i samme segment. Sistnevne har enkelte funksjonsmessige fordeler, men er ikke like funksjonsrik på samme prispunkt, men kan nok være mer aktuell for bedriftsbrukere. Zepto Znote 6625WD blir maskinen som konfigurasjonsmessig er mest lik, men den blir betraktelig mye dyrere med samme prosessor, skjermoppløsning, minnemengde osv (Ca kr 17 000 inkl. mva.). Zeptos 3415W er basert på samme grunnmodell som Multicoms JFL-92+. Med samme prosessor, harddisk og 4 gigabyte minne osv. er prisen cirka 10 200 kroner, men man får da langt lavere skjermoppløsning (noe som også kan velges hos Multicom for redusert pris). En maskin vi ennå ikke har testet som kan være aktuell blir Dell XPS M1530. Med samme prosessor og ellers så lik konfigurasjon som mulig blir også denne en del dyrere - cirka 14 500 kroner, men det inkluderer riktignok Blu-ray-leser. Med andre ord, Multicom gir svært mye for pengene gjennom JFL-92+.
Pris: Fra ca. kr 7 200 inkl. mva. Testet modell: Ca. kr 11 000 inkl. mva. Internett: www.multicom.no Pluss: Svært høy generell ytelse og funksjonalitet. God skjermoppløsning. Pris/konfigurasjon. Fleksibel konfigurasjon. Kurant batteritid (med 9-celler).Minus: Ikke opsjon for dokkingstasjon. Ikke dvi/hdmi. Testet konfigurasjon: - Prosessor: Intel Core 2 Duo T9300 - Klokkefrekvens: 2 x 2,5GHz / 800 MHz FSB/ 2MB L2 - Minne (testet/max): 4 GB PC5300 DDR2 / 4 GB - Brikkesett: PM965 - Grafikk: Nvidia GeForce 8600M GT - Grafikkminne: 512MB - Harddisk: 200 GB, 7200 o/min. - Optisk: Dvd-brennerSkjerm: - Skjermstørrelse: 15,4" - Oppløsning: 1680x1050 - Skjermoverflate: Blank testet (matt tilgjengelig for denne oppløsningen) Sikkerhet: - TPM: Nei - Fingerskanner: Ja Kommunikasjon: - Wlan: 802.11a/b/g/n - Bluetooth: 2.0+EDR - Ethernet: 10/100/1000 Mbps - Modem: Ja. - UMTS/HSDPA: Nei/Nei - IR: Nei Tilkoblinger: - Usb: 4 stk USB 2.0 - Firewire:Ja, 4-pin FW400 - eSATA: Nei - Mikronfon: Ja - Hodetelefon: Ja - Digital lyd: Ja - VGA: Ja - DVI: Nei - HDMI: Nei - S-video: Ja - Serieport: Nei - Parallellport: NeiKortplasser: - ExpressCard/54 - MinnekortleserMål: - Størrelse: Ca. 36 x 26 x 3,7 cm - Vekt: Ca. 2,8-3 kg (konfigurasjonsavhengig) |
LES OGSÅ: TEST: Zepto Znote 6625WD