TEST: Multicom JFT02: God ytelse, lite jåleri

Multicom Compal JFT02 leverer høy ytelse og lang batterilevetid til en god pris.

Publisert Sist oppdatert

Ved første øyekast er Multicoms JFT02 lik Zepto 3415WD som vi testet nylig og Multicom IFL90+ som vi testet for en stund tilbake. Dette var imidlertid maskiner med 15,4-tommers skjerm, mens JFT02 stiller med 14,1-tommer og litt lavere vekt – rett i underkant av 2,5 kilo ved bruk av 6-cellers batteri.

Opphavet for maskinene er imidlertid det samme: Multicom baserer mye av sin produksjon på halvfabrikat-pc-er fra Compal. Rent produksjonsmessig er dette en aktør som produserer pc-er for en rekke større merker, som blant annet HP og Dell.

Ser vi tilbake på erfaringene med Multicom IFL90+ og Zepto 3415WD lover det også godt, og de få manglene vi egentlig ser kan for mange være ubetydelige. Startprisen for maskinen er cirka 7 900 kroner inklusive mva, mens modellen vi har testet kostet rett under 10 000 kroner eksklusive operativsystem og frakt. For operativsystem kan man velge mellom flere Windows-versjoner, eller man kan velge å få maskinen levert uten operativsystem.

LES OGSÅ: Velg riktig bærbar

Utseendet på Multicoms JFT02 er nøytralt – og noen vi nok si kjedelig.

Det tekniske

Multicom tilbyr relativt høy fleksibilitet når man bestiller pc-en. Blant annet har man en rekke valg når det gjelder prosessor, minne, harddisk, optisk enhet, batteri, operativsystem med mer. Dette betyr at du i større grad kan velge en løsning tilpasset ditt behov. For eksempel kan det være penger å spare hvis du ikke trenger en så spesielt kraftig prosessor og har lisens på Windows fra før eller skal kjøre Linux.

Vår testkonfigurasjon var utstyrt med en Intel Core 2 Duo T9500-prosessor på 2,6 GHz og totalt 6 megabyte andrenivåbuffer. For de fleste vil vi nok ha anbefalt en litt lavere prosessor. T9300 på 2,5 GHz koster cirka 1 500 kroner mindre og ytelsesforskjellen er liten. Core 2 Duo T8100 og T8300 på henholdsvis 2,1 og 2,4 GHz blir rimeligere alternativer.

Merk deg at det ikke bare er klokkefrekvensen som er lavere for disse prosessorene, men også størrelsen på andrenivåbuffer (3 megabyte i stedet for 6). Skal pc-en i benyttes hovedsakelig til vanlig kontorapplikasjonsbruk kan man godt velge en av de svakere prosessorene.

Maks minnemengde er 4 gigabyte, som også fulgte med vår testmodell. Minne er rimelig for tiden og vi tror mange kan være tjent med å fylle opp med en gang kontra en oppgradering senere.

I vår testkonfigurasjon var det en 200 gigabytes 7 200 o/min-harddisk fra Seagate. Det er ellers flere valg mellom forskjellige 5 400 og 7 200 o/min-harddisker. Går man for 5 400 o/min kan man få 320 gigabytes kapasitet for omtrent samme prisen som 200 gigabyte 7 200 o/min. På diskintensitive operasjoner ser vi på noen områder 20-30 prosent ytelsesforbedring sammenlignet med pc-er med 5 400 o/min-harddisker. 32 gigabyte SSD er også en opsjon.

Brikkesettet i pc-en er Intels PM965, hvilket er det vanlige for Core 2 Duo-baserte bærbare i dag med dedikert grafikkprosessor. Grafikkprosessoren er Nvidias Geforce 8400M GS med 256 megabyte minne.

Vår testmodell var også ustyrt med Intel Turbo Memory. Dette er en løsning som koster ca. 250 kroner ekstra og kan gi litt bedre batterilevetid og teoretisk sett bedre ytelse. Effekten er imidlertid liten når man har 2 gigabyte eller mer systemminne. En fordel er også at systemet kan starte opp noe raskere fra dvalemodus.

Skjermen er på 14,1-tommer og har en oppløsning på 1 280 x 800 punkter. Vi kunne alltids ønsket at det var en opsjon for å få levert med 1 440 x 900-oppløsning, men det skal sies at 1 280 x 800 er en svært vanlig oppløsning for denne skjermstørrelsen. Overflaten er blank og gir noe gjenskinn under visse lysforhold. Etter hvert har det imidlertid blitt færre og færre bærbare med matt skjerm på markedet. Den generelle bildekvaliteten er god. I toppen av skjermen finner man et integrert webkamera.

Ekspansjon og tilkobling

Kommunikasjonsmessig blir pc-en «standard». Man har 802.11a/b/g/n wlan (Intel) og 10/100/1000 Mbps Ethernet. Testmaskin hadde ikke Bluetooth, men dette er en tilgjengelig opsjon når man bestiller pc-en.

Tilkoblingsmulighetene er kurante. Man har fire usb-porter, en firewire-port, analog skjermkontakt og analog tv-utgang. Vi kunne ønsket oss dvi eller hdmi for digital tilkobling av skjerm. I tillegg til Expresscard/54-ekspansjonskortplass har man integrert minnekortleser for SD-, MMC- og MS-kort.

Tilkoblingsmulighetene er gode, men vi savner digital skjermtilkobling.

Konstruksjon og design

Rent utseendemessig er maskinen nok noe kjedelig i mange øyne og den skiller seg lite ut i mengden.

Plasseringen av porter og andre elementer har vi lite å utsette på. Tastaturet er på det jevne bra, men vi kunne ønsket dedikerte hurtigtaster til blant annet justeirng av lyd og lysstyerke på skjerm. Dette i stedet for å benytte kombinasjon av taster på tastaturet. Styreplaten er også i praksis god å bruke.

Under hard belastningen er det ikke mer enn et forventet støynivå. Ved normal bruk er det ikke noe spesielt utsette på støynivået. Det er mulig støynivået kan være ennå lavere ved svakere prosessorer. Pc-en blir ikke spesielt varm, selv ved hard belastning.

Ytelse

På generell applikasjonsytelse gjør pc-en det svært bra på grunn av den kraftige prosessoren og den raske harddisken. Vi har ikke testet andre pc-er med T9500-prosessoren, men ytelsen er på et forventet nivå. Forskjellen ned til pc-ene vi har testet med T9300-prosessoren er imidlertid svært liten i de fleste testene.

Når det gjelder grafikkprosessoren i JFT02, Nvidias Geforce 8400M GS 256 MB, er dette 3d-messig er løsning som gir mulighet til å spille, men man må regne med å gå langt ned på kvalitetsinnstillingene i nyere spill. Det er imidlertid en betydelig bedre løsning enn for eksempel Intels GMA X3100 som benyttes på svært mange pc-er. Et av problemene med X3100-løsningen er ikke bare ytelsen i spill, men også kompatibiliteten.

Geforce 8-løsningen er også god når det gjelder video, og har maskinvareakselerasjon av blant annet h.264-basert video. Under batteridrift kan dette gi bedre driftstid ved videoavspilling kontra at prosessoren skal gjøre all jobben. Multicom gir mulighet til å levere pc-en med Blu-ray-spiller (2 000 kroner ekstra), og da er slik funksjonalitet en nødvendighet.

Batteri

Når det gjelder batteri har man to alternativer når man kjøper pc-en; 6 eller 9 celler på henholdsvis 4800 og 7200 mAh. Vi testet med 9-cellers-batteriet som du i skrivende stund kun koster 42 kroner ekstra. 9-cellers-batteriet øker vekten på pc-en litt og stikker ut litt på baksiden, men det kan absolutt være verdt det.

Høykapasitetsbatteriet gir lang batteridriftstid. Ønsker man et ekstra batteri er det også rimelig.

Ønsker man pc-en levert med både 6- og 9-cellers-batteri er dette en ektrakostnad på cirka 550 kroner. Dette er også løssalgspris for batteriene, hvilket er meget lavt i forhold til de fleste andre leverandører. Hvordan degraderingen for batteriene er over tid kan vi ikke svare på, men det virker i hvert fall rimeligere å kjøpe ekstrabatteri for Multicom-pc-ene enn de fleste andre merker. Ut i fra hva vi kan forstå leverer Zepto de samme batteriene til dobbel pris for sine Compal-baserte modeller...

For batteritesten i Mobilemark 2007 fikk vi en driftstid på 4,5 timer med applikasjonsbruk. For dvd-avspilling hadde vi over 3,5 timers spilletid. For en maskin med såpass kraftig prosessor og dedikert grafikkprosessor er dette er svært gode tall. Dette gjør at maskinen er godt egnet også for dem som trenger en pc som skal brukes relativt mye på batteridrift.

Vi har ikke målt med 6-cellers-batteriet, men teoretisk har 9-cellers-batteriet 50 prosent høyere kapasitet enn 6-cellers-batteriet.

En driftstid på 4,5 timer i Mobilemark 2007 og 3,5 timers dvd-avspilling er gode tall for en maskin med såpass kraftig prosessor og dedikert grafikkprosessor.

På generell applikasjonsytelse gjør pc-en det svært bra på grunn av den kraftige prosessoren og den raske harddisken.

Konklusjon

Til å være en maskin med 14,1-tommers skjerm er Multicom JFT02 litt tung. Vekten er cirka 2,5 kilo med det minste batteriet og nesten 2,7 med med høykapasitetsbatteri. Den ekstra vekten kan imidlertid være verdt det om man bruker pc-en mye på batteri. En maskin med 14-tommers skjerm kan være et godt alternativ for dem som ikke ønsker en 15,4-modell, men heller ikke en «for liten» maskin. Vektforskjellen til de letteste 15,4-modellene er ikke så stor.

Ytelse og konstruksjon er det ikke spesielt å utsette på. For de aller fleste ville vi imidlertid ha valgt en svakere prosessor enn det levert i vår testmodell. T9300 gir mye mer for pengene, og mange klarer seg nok også fint med en ennå lavere modell. For eksempel for cirka 9 500 kroner får man den levert med T8300-prosessor, 2 gigabyte minne, 250 gigabyte harddisk, Geforce 8400M-grafikk, Bluetooth, høykapasitetsbatteri og Windows Vista.

Multicom JFT02

Pris: Fra ca. kr 7 900 inkl. mva. Pris testet: Ca. kr 12 000 inkl. mva. Internett: www.multicom.no Pluss: God ytelse og batterilevetid. Godt kvalitetsinntrykk.Minus: Litt tung til å være en 14-tommer. Ikke dvi eller hdmi.

Testet konfigurasjon: - Prosessor: Intel Core 2 Duo T9500 - Klokkefrekvens: 2 x 2,6 GHz - Minne (testet/max): 4/4 GB PC5300 DDR2. - Brikkesett: PM965 - Grafikk:Nvidia Geforce 8400M GS - Harddisk: 200 GB 7200 o/min - Optisk: Dvd-brennerSkjerm: - Skjermstørrelse: 14,1" - Oppløsning: 1280x800 - Skjermoverflate: Blank

Sikkerhet: - TPM: Ja - Fingerskanner: Ja

Kommunikasjon: - Wlan: 802.11a/b/g/n - Bluetooth: Opsjon - Ethernet: 10/100/1000 Mbps - Modem: Ja - UMTS/HSDPA: Nei/Nei - IR: Nei

Tilkoblinger: - Usb: 4 stk USB 2.0 - Firewire:Ja - eSATA: Nei - Mikronfon: Ja - Hodetelefon: Ja - Digital lyd: Nei - VGA: Ja - DVI: Nei - HDMI: Nei - S-video: Nei - Serieport: Nei - Parallellport: NeiKortplasser: - Expresscard/54 - MinnekortleserMål: - Vekt: ca. 2,5 kg