TEST: Rask Centrino 2 fra Multicom

Xishan M760 er en kraftig 15,4-tommer for deg som setter høy ytelse foran god batterilevetid. Sjekk resultatene her.

Publisert Sist oppdatert

Mens man for noen år tilbake hadde en rekke norske aktører som leverte bærbare pc-er basert på halvfabrikatmodeller, er Multicom nå den eneste igjen – i hvert fall blant de store. Det siste året har vi også hatt veldig gode erfaringer pc-ene vi har testet fra Multicom, som alle har gitt en svært god kombinasjon av pris, funksjonalitet og ytelse.

Denne gangen har vi fått låne Multicoms Xishan M760, som er en 15,4-tommers Centrino 2-modell med en vekt på cirka 2,6 kilo og startpris på rett over 6 000 kroner.

Som vanlig tilbyr Multicom en rekke opsjoner når man bestiller pc-en, og man kan dermed tilpasse elementer som skjermoppløsning, prosessorytelse, lagringskapasitet og ekstrafunksjonalitet i forhold til sin egen lommebok og egne behov. Multicom leverer også modellen Xishan M740, som er en 14,1-tommers-modell som på mange områder er svært lik Xishan M760.

Mens de de andre vanlige bærbare vi har testet fra Multicom har vært fra Compal, er det Clevo som står bak halvfabrikatet for Xishan M760. På verdensbasis er det svært mange aktører som leverer pc-er basert på halvfabrikater fra Clevo, og selskapet har laget pc-er siden 80-tallet.

LES OGSÅ: TEST: Fleksibel Centrino 2-pc

Det tekniske

Pc-en er basert på Intels PM45-brikkesett, og vårt testeksemplar hadde Core 2 Duo P8600-prosessor på 2,4 GHz. Både svakere og raskere prosessorer er tilgjengelig, men P8600 gir en god kombinasjon av pris og ytelse. P-serien av prosessorer bruker også noe mindre strøm enn T-serien, hvilket kan påvirke batteridriftstiden litt.

Man velger selv harddiskstørrelse, blant modeller mellom 160 og 500 gigabyte. For opptil 320 gigabyte er også 7 200 o/min-harddisker tilgjengelig, hvilket kan gi 20-30 prosent bedre ytelse på en del diskintensivive oppgaver.

Her kan man gjøre en vurdering om det er lagringskapasitet eller ytelse som er det viktigste sett opp imot budsjettet man har å handle for. 64 gigabyte SSD er også tilgjengelig, men med en tilleggpris på 4000 kroner sammenlignet med en 160 gigabyte-harddisk tror vi dette er lite aktuelt for de fleste. Vi testet maskinen med en 250 gigabyte 5 400 o/min-harddisk.

Det er tre opsjoner når det gjelder skjerm. Man kan velge 1280x800 med blank overflate eller 1680x1050 med matt eller blank overflate. Hvilken skjermoverflate man bør velge bør være en smakssak. Blank overflate kan gi et mer livlig bilde fargemessig og tilsynelatende er det mer lyssterkt, men samtidig vil man kunne få en del reflekser under visse lysforhold.

Modellen vi testet hadde 1680x1050 med matt overflate. Denne oppløsningen mener vi også passer best for en såpass stor skjerm. Rundt 400 kroner ekstra må man betale for 1680x1050 i stedet for 1280x800-oppløsning. Skjermens bildekvalitet vil nok være ok for de fleste, men vi bemerker at enkelte områder av skjermen virker litt mørkere enn andre og regulering av lysstyrken har en litt irriterende forsinkelse. Skjermen kunne med fordel også vært litt mer lyssterk.

Grafikkprosessoren er Nvidias Geforce 9300M GS. Dette er en av de enklere modellene Nvidia leverer. 3D-ytelsen er bedre enn for de integrerte løsningene til Intel, uten at dette er en pc vi kan anbefale om man har tenkt å spille en del. Det man nå også ser er at en del applikasjoner kan dra nytte av spesielt Nvidias grafikkprosessorer for å få økt ytelse. Blant annet i nylig lanserte Photoshop CS4 brukes grafikkprosessoren aktivt.

Grafikkprosessoren støtter også maskinvareakselerasjon av en del populære HD-video-formater. Pc-en kan også leveres med dvd-brenner som støtter avspilling av Blu-ray, men med et pristillegg på nesten 2000 kroner blir ikke dette aktuelt for så mange.

For tilkobling av ekstern skjerm har man hdmi og vanlig analog skjermkontakt. For hdmi kan det benyttes overgang til dvi. Mange nye skjermer i dag har hdmi-grensesnitt, og det gir også fordeler ved tilkobling til flatskjerms-tv der man vil få lyd overført i samme kabel.

Kommunikasjon og ekspansjon

For nettverk er Gigabit Ethernet og 802.11a/b/g/n wlan på plass. Det benyttes Intels Wi-Fi Link 5300, som er den beste av Intels wlan-kort for Centrino 2-plattformen. Nettverkytelsen er ok og man har også opsjon for Bluetooth og 3g-modem for mobilt bredbånd. Internt 3g-kort koster cirka 1 300 kroner i tillegg. Det er ikke mulig å kombinere 3g-kort med Intel Turbo Memory, men etter vår mening er ikke mangelen på Turbo Memory noe tap.

Maskinen har tre usb-porter og eSATA-port. Det er ikke Firewire. Expresscard/54-kortplass finner man også. Det er også en minnekortleser rett under Expresskort-plassen. Denne har en beskyttelseshette i gummi som man garantert kommer til å miste innen kort tid.

Konstruksjon

Rent designmessig er denne pc-en ganske kjedelig. Når det gjelder inntrykket av konstruksjonen er det for så vidt ok sett ut ifra pc-ens prisklasse. Maskinen blir litt varm på enkelte områder på oversiden, og tildels også på undersiden. Vi synes også viften gikk relativt mye, slik at pc-en får et visst støynivå uten å være under spesiell belastning.

Tastaturet og styreflate er ok. På styreflaten finnes det også en fingeravtrykkleser.

Utseendemessig er pc-en relativt nøytral..

Ytelse og batteri

Ytelsen er ganske enkelt som forventet, sett ut ifra pc-ens spesifikasjoner. Dette gjelder både applikasjonsbruk og spill. Det blir en pc egnet for relativt variert bruk, og tildels litt tyngre bruk når det gjelder applikasjoner ettersom prosessoren gir temmelig god ytelse og Multicom tar lite ekstra for å levere pc-en med 4 gigabyte minne. Spillmessig er dette bedre enn pc-er som benytter Intels integrerte grafikkprosessor for Centrino 2-plattformen, men hvis det er nyere spill man skal spille, må man regne med å gå ganske langt ned på oppløsning og kvalitetsinnstillinger.

For sine Compal-baserte modeller tilbyr Multicom som regel flere batteriopsjoner, inkludert 9-cellers-batterier som gjerne gir pc-ene svært god batteritid. Vi hadde med M760 en batteridriftstid på 1:42 for applikasjonsbruk og 1:24 for dvd-avspilling. Det er ikke spesielt imponerende tall, selv ikke for en pc i dette segmentet.

Mobilemark 2007: Batteri Ikke alle maskinene i oversikten er direkte sammenlignbar med Multicom M760, men gir et overblikk over hva vi har sett av batteridriftstid på mange av 14-, 15,4- og 17-tommers-modeller som vi har testet tidligere. Kort fortalt kommer M760 veldig dårlig ut batterimessig.

Futuremark PCMark 2005 og Vantage

Ytelsestallene fra PCMark-testene vil være svært avhengig av konfigurasjonene maskinene ble testet med. Blant annet er en del av maskinene i oversikten i dag levert med raskere prosessorer enn når vi testet dem. For mange er det også flere prosessoralterantiver tilgjengelig og det vil påvirke tallene en del om pc-en har en enk el integrert grafikkprosessor eller en bedre dedikert grafikkprosessor. Det man imidlertid ser er at rent ytelsesmessig gjør Multicom M760 en god jobb. Det blir imidlertid en pc mer egnet til vanlig applikasjonsbruk enn spill.

 

Konklusjon

Modellen vi har testet koster cirka 8 500 kroner levert med Windows Vista Home Premium. Trenger man ikke operativsystem, synker prisen ned mot 7 500 kroner. Sett i forhold til at pc-en har en rask prosessor, høy skjermoppløsning, 4 gigabyte minne, 250 gigabyte harddisk og dedikert grafikkprosessor føler vi at du får relativt mye for pengene.

Samtidig skuffer pc-en stort når det gjelder batteritid og vi er heller ikke imponert over konstruksjonen. Rent utseendemessig blir det heller ikke spesielt spennende. Legger du på 7-800 kroner får du Multicoms JHL-90+ med mange av de samme spesifikasjonene/egenskapene, i tillegg til en raskere grafikkprosessor og bedre batteridriftstid. Da blir riktignok vekten noen hundre gram høyere også, men vi tror ikke det spiller noen stor rolle om en 15,4-tommes-modell veier 2,65 eller 2,9 kilo.

Ut ifra ytelse og en del av egenskapene sett opp imot prisen kunne pc-en ha havnet på karakter fire. Den svake batteritiden trekker imidlertid karakteren ned til en treer. Om du ikke bryr deg spesielt mye om batteritid er ikke dette noen dårlig maskin, men vi ville kanskje ha ofret litt prosessorytelse og heller kjøpt en pc som jevnt over er bedre.

LES OGSÅ: Test: Rask og rimelig lettvekter

 

Multicom M760

Pris: Fra kr. 6 200 inkl. mva. Testet: Ca. 8 500 inkl. mva. (inkl. Windows Vista Home Premium)

Internett: www.multicom.no

Pluss: Hdmi og eSATA. Kurant ytelse.

Minus: Dårlig batteridriftstid. Noen varme områder. Viften går mye.

 

Testet konfigurasjon: - Prosessor: Intel Core 2 Duo P8600 - Minne (testet/max): 4 GB DDR2 / 4 GB - Brikkesett: PM45 - Grafikk: Nvidia Geforce 9300M GS - Grafikkminne: 256 MB - Harddisk: 250 GB 5 400 o/min - Optisk: Dvd-brennner (8x)Skjerm: - Skjermstørrelse: 15,4" - Oppløsning: 1680x1050 - Skjermoverflate: Matt

Sikkerhet: - TPM: Nei - Fingerskanner: Ja

Kommunikasjon: - Wlan: 802.11a/b/g/n - Bluetooth: Opsjon - Ethernet: 10/100/1000 Mbps - UMTS/HSDPA: Opsjon

Tilkoblinger: - Usb: 3 stk USB 2.0 - Firewire: Nei - eSATA: Ja - Mikronfon: Ja - Hodetelefon: Ja - Digital lyd: Ja - VGA: Ja - DVI: Nei (via overgang) - HDMI: Ja - S-video: Nei - Serieport: Nei - Parallellport: NeiKortplasser: - Minnekortleser - Expresscard/54Mål : - Størrelse: - Vekt: Ca. 2,9 kg