TEST: Sony Vaio Pro 13: Et par problemer...

Sony Vaio Pro veier bare 1,1 kilo og kunne vært en utmerket ultrabærbar. Hadde det ikke vært for trådløs-antennen.

Publisert Sist oppdatert

Det var i utgangspunktet stor spenning da Sony for noen år tilbake valgt å lansere sine Vaio-pc-er på det norske markedet. Da hadde mange ventet på dette en god stund – Sony var blant annet kjent for å levere pc-er som var litt ekstra påkostet når det gjaldt konstruksjon og kvalitet. Mange av modellene var også designmessige stilige, kompakte og lette.

Konstruksjonen

Vaio Pro 13 skal være en ultrabærbar pc for dem som krever litt ekstra. Til å være med 13-tommers skjerm er vekten på rett under 1,1 kilo lav. Mange av 13-tommerene i dette segmentet veiener mellom 1,3 og 1,5 kilo. Selve chassiset er laget av karbonfiber. Visse deler er i aluminium – for eksempel området rundt styreflaten.

Sony leverer også en 11-tommers-variant av pc-en.

Skjermen er relativt lyssterk – cirka 300 cd/m2 i våre målinger. Det er litt bak de aller beste, men å regne som et godt resultat. Høy lysstyrke kan være viktig når pc-en benyttes i en del lysmiljø der man enten får motlys som «feiljusterer øynene» eller får lys direkte på skjermen.

Skjermen støtter berøring og egenskapene på dette området har vi ingenting å utsette på annet enn at vi kunne ønsket at den var litt «fastere» i skjermhengslene, slik at ikke skjermen kommer i bevegelse når man trykker på den med fingrene. Skjermen har 1920x1080-oppløsning og benytter IPS-panel. Dette gir et skarpt bilde, stor arbeidsflate og god fargegjengivelse. Skjermoverflaten er blank, hvilket gir en del reflekser. Så godt som alle pc-er på markedet med berøringsskjerm har blank overflate.

LES OGSÅ:

TEST: Dell XPS 12 - Mer utholden hybrid

Styreflaten er også god. Tastaturet er litt mer gjennomsnittlig – det gir også litt etter når man trykker på det. Pluss for bakbelysning i tastaturet.

Sammenlignet med en del andre ultrabærbare går viften litt oftere/raskere. Sony har kommet med en BIOS-oppdatering som skal redusere hvor mye viften jobber, men fortsatt er det en del situasjoner der vi ikke hadde forventet at viften skulle trenge å gå såpass raskt – blant annet merket vi dette ved videoavspilling. At viftehastigheten går opp når pc-er settes under litt tyngre belastning er noe vi ellers regner med, men på Sony Vaio Pro 13 blir det mer merkbart enn på en del av konkurrentene. Spesielt varm ellers blir maskinen ikke.

God ytelse

Vår testmodell var basert på Intels Core i7-4500U-prosessor med to kjerner på 1,8 GHz og TurboBoost-hastighet på 2,4 GHz. Dette er en prosessor fra Intels fjerdegenerasjons Core-serie. Ytelsesmessig gjør den en god jobb under vanlig applikasjonsbruk. Litt tyngre bruk er heller ikke noe problem, men har man tyngre oppgaver – som for eksempel bildebehandling – blir det å anbefale at man kjøper pc-en med 8 gigabyte minne. 8 gigabyte minne er det maksimale, og siden minnet er integrert på hovedkortet, kan man ikke gjøre oppgraderinger i ettertid. I tillegg til at den generelle ytelsen er god, er oppstartstiden for pc-en meget god – noe Intels nye Ultrabook-spesifikasjoner krever.

Pc-en kan leveres med SSD på 128, 256 eller 512 gigabyte. SSD-en fra Toshiba som stod i vår testeksemplar var på 128 gigabyte og hadde jevnt over meget god ytelse.

Av tilkoblinger på pc-en finner man to USB 3.0-porter, minnekortleser og HDMI. Det er ikke tilkobling for kablet nettverk, men man har her to opsjoner. Man kan kjøpe en usb-adapter eller man kan bruke aksesspunktmodulen som kobles direkte til strømforsyningen. Sistnevnte løsning vil kunne gi ytelse som ikke er så langt unna det man får med en 100 Mbps usb-ethernet-adapter hvis den er nært pc-en.

Pc-en er utstyrt med TPM-brikke, som kan utnyttes av en del sikkerhetsløsninger – inkludert Windows Bitlocker-funksjon for diskkryptering.

LES OGSÅ:

TEST: Acer Aspire P3: Nettbrett og pc?

Batteri

Vår erfaring så langt med fjerdegenerasjons Core-prosessorer er at de er til god hjelp for økt batteritid. Sony Vaio Pro 13 gjør også her en god jobb. Nesten syv og en halv time med vanlig applikasjonsbruk under Futuremark Powermark er et svært godt resultat – riktignok må den her se seg slått av Macbook Air 13 som klarte ti timer.

For videoavspilling klarte pc-en nesten fem timer, hvilket også er bra - men likk bak for eksempel Dells XPS 12 som også er en av de Haswell-baserte pc-ene vi har testet i senere tid. På vår kombinerte websurfing/Spotify-streaming-test klarer pc-en i overkant av seks og en halv time - dette en time mer enn Dell-en, men samtidig litt bak Macbook Air.

Batteridriftstiden kan utvides gjennom et ekstrabatteri som monteres under pc-en.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad Helix: Praktisk bedriftshybrid

Elendig rekkevidde

Allerede da vi startet å overføre vår testprogramvare til pc-en via trådløsnettet, merket vi at ytelsen var lav. Videre bruk på flere nettverk viste også lave ytelsestall. På steder der andre pc-er kunne ha realtivt raske filoverføringer og ingen problem med streaming av HD-video, hadde vi knapt mulighet til å laste websider med Sony-en. Vi hadde ytelse og rekkevidde som var langt dårligere enn undertegnedes mobiltelefon og nettbrett. Normalt sett er bærbare pc-er langt bedre enn denne typen enheter på grunn av bedre antenner og radio.

Noen nettsøk viste at vi var langt fra de eneste som hadde problemer. I Sonys brukerforum var det en tråd med nesten 1000 poster der problemet diskuteres. Sony hadde en driveroppdatering tilgjengelig, men ytelsesforbedringen denne ga var marginal.

På korte avstander og bruk av 5 GHz-frekvensbåndet kunne pc-en vise til ganske gode ytelsestall. Men etter hvert som avstanden økte, falt ytelsen raskt.

På hjemmekontoret til undertegnede var mottaksytelsen for Vaio Pro 13 på 2,4 GHz-båndet opp mot 25 Mbps på det beste. Før driveroppdateringen lå vi på rundt 10 Mbps på det beste. Så tok vi en annen pc med Intel 7260-kort – riktignok i AC-variant, men siden vi snakker om 2,4 GHz-båndet, er det 802.11n som benyttes. Her var ytelsen godt over 100 Mbps. Vi forflyttes oss til i utkanten av huset – den andre pc-en ga rundt 45 Mbps, mens Sony-en falt ned til 1-2 Mbps – og av og til helt av nettet, både ved bruk av 2,4 og 5 GHz.

Vi kan også se tilbake på erfaringene vi har med en rekke andre pc-er i det samme huset, samt i våre kontorlokaler. Vi har brukt forskjellige rutere, uten at det har gitt noen stor innvirkning. Ruterne vi bruker er gjerne også av de bedre på markedet og kan gi bedre ytelse og rekkevidde enn løsningene man finner ute i mange hjem og bedrifter ellers.

Hva var årsaken til de dårlige resultatene for ytelse/rekkevidde? Ifølge Sony har det vært et initielt problem, men problemet skal løses av deres driveroppdatering. I praksis ser ikke dette ut til å stemme. I tillegg til Sonys egne drivere prøvde vi også nyere driverversjoner direkte fra Intel, uten at det hjalp.

Vår mistanke om hva problemet kunne være falt tilbake på noen pc-er vi har testet tidligere, der man har hatt en svært enkel antennekonstruksjon. På de fleste pc-er er antennen for trådløsnettet lagt opp i skjermen. Hos Sony ligger antennene som ledninger i bakkant av pc-en – uten å gå opp i skjermen, så vidt vi kan se. Det er to antenner, hvilket kreves for å gi støtte for 300 Mbps via 802.11n. Den ene antennen er langt kortere enn den andre.

Vi tror ikke Sony kan rette problemet som pc-en har med trådløse nettverk via programvareoppdateringer. Problemet er trolig knyttet til en forenklet og dårlig antennekonstruksjon. Implementasjonen virker såpass svak at mange får problemer i vanlige bolighus. Problemet kan forsterkes for dem som også har mange andre trådløse nettverk i området.

Det som trolig bør gjøres, er det som Samsung i sin tid gjorde for sin 9-serie – antennedesignet må endres. Riktignok ser vi ikke like dårlige ytelsestall hos Sony som vi så hos Samsung, men rekkevidden vil for mange kunne bli et irritasjonselement med Sony Vaio Pro 13.

Vi har forelagt problemet for Sony, men har så langt ikke fått noen konkret tilbakemelding.

LES OGSÅ:

Hindrer pc-en din rask internettbruk?

Konklusjon

På mange områder er Sony Vaio Pro 13 en svært god bærbar pc. Er man litt sensitiv for støy fra pc-en, finnes det andre modeller som ikke fullt så ofte trenger å dra opp turtallet på vifta. Det som imidlertid kan være et større problem, er egenskapene når det gjelder trådløsnettet, som er de dårligste vi har vært borti siden vi test Samsung førstegenerasjons 9-serie for over to år siden. Sony har kommet med driveroppdateringer som de mener skal rette problemene – vi fikk en liten forbedring, men har vår tvil til at det kan bli spesielt bedre med tanke på antennekonstruksjonen i pc-en. Det driveroppdateringen imidlertid ser ut til å forbedre noe, er at maskinen ikke faller av det trådløse nettverket så ofte.

Slik vi ser det, kan wlan-egenskapene være til stor irritasjon for mange når rekkevidden blir såpass dårlig. Dermed blir dette en pc vi må fraråde at man kjøper.

Vi håper Sony får løst problemet med pc-en, for ellers er dette en pc vi på mange områder liker meget godt.

LES OGSÅ:

TEST: Apple Macbook Air: Ren evolusjon