TEST: MSI GT60-2OJ - Alvor i morodrakt

MSI vil gjerne levere mobile arbeidsstasjoner, og har valgt en litt uvant løsning for å få det til.

Publisert Sist oppdatert

For en del brukere kan det være aktuelt med en kraftig arbeidsstasjon som samtidig er relativt grei å ta med seg. Det kan være seg at man trenger å ha med seg tunge programmer og designverktøy ut til kunder eller ut i felt. Da blir det fort litt tungvint å drasse med seg en stor, kraftig, stasjonær pc.

Løsningen blir da gjerne en bærbar pc som duger både når den er koblet til skjerm, tastatur og mus på skrivebordet, og når man er ute og farter. Sett opp mot bærbare pc-er beregnet på hjemmebrukerne er dette naturlig nok et ganske smalt segment, kanskje til og med hakket mindre enn markedet for kraftige spillbærbare.

Det er flere elementer som er viktige når man skal velge en mobil arbeidsstasjon. Noe av det viktigste er så klart ytelse, og gjerne svært god sådan. Gjerne er det snakk om kraftige Intel Core i7-prosessorer, masse minne, rask SSD og rikelig med lagring, og gjerne en Nvidia Quadro-grafikkprosessor.

Proffgrafikk

Dette er grafikkprosessorer som er dyre og kraftige, men ikke nødvendigvis når det kommer til det vi regner som normal 3D-ytelse. Derimot er de godt egnet for å akselerere ting som videobehandling, CAD-tegning og til dels bildebehandling. Det kan for så vidt mer normale grafikkprosessorer også, men som regel ikke like effektivt som en Quadro-løsning. Denne akselereringen gjør at pc-en kan utføre tunge oppgaver langt raskere enn om den vanlige prosessoren skulle gjort jobben.

Tradisjonelt sett er det gjerne Lenovo, HP og Dell man ser til når man er på jakt etter en mobil arbeidsstasjon. Dette er gjerne litt trauste, men solide, stabile og driftssikre pc-er. Og det siste er et svært viktig element. Viktig er det også med gode service-ordninger, slik at man raskt og smertefritt kan få fikset pc-en om noe skulle gå galt. På slike mobile arbeidsstasjoner følger det gjerne med avtaler om service på stedet, gjerne samme eller neste dag.

Denne gangen er det imidlertid ikke en pc fra en av de overnevnte produsentene vi har hatt inne til test. I stedet har vi fått tilsendt en mobil arbeidsstasjon fra MSI, et selskap vi er mer vant med at leverer vanlige bærbare til forbrukermarkedet og kraftige spillbærbare til entusiaster. Og det er nettopp en av de sistnevnte MSI har brukt som utgangspunkt når de nå har valgt å satse på mobile arbeidsstasjoner.

Egentlig spillbærbar

MSI GT60 er i utgangspunktet en serie kraftige spillbærbare, med både spesifikasjoner og pris som plasserer dem et godt stykke over en gjennomsnittlig bærbar. Det gjør blant annet at MSI GT60-2OJ, som vi har testet, ikke akkurat minner mye om det vi normalt sett forbinder med mobile arbeidsstasjoner.

Her er det litt mer glorete, men ikke overdreven, design. Selve pc-en er sort og litt kantete, og kan virke inspirert av spillbærbare fra Alienware og Asus, men noe mer avdempet og nøytral. Her har du baklys i tastene, detaljer i krom og rødt, og en av/på-knapp som kan minne litt om Transformers-logoen. Det er rett og slett en spillbærbar med Nvidia Quadro-grafikk, i stedet for en kraftig Geforce-grafikkprosessor.

Vår testmodell var utstyrt med Intel Core i7 4700MQ-prossesor på 2,4 gigahertz, og 3,4 GHz TurboBoost-hastighet. Dette er den enkleste av i7 MQ-prosessorene, men fortsatt med svært god ytelse - og en ikke alt for ekstrem pris. Grafikkprosessoren var en Nvidia Quadro K2100M, som er en av de enklere Quadro-variantene, og ikke blant de aller kraftigste grafikkprosessorene til mobile arbeidsstasjoner.

Det er den samme grafikkprosessoren som Dell og Lenovo leverer i flere av sine 15-tommers mobile arbeidsstasjoner. Skal man ha noe kraftigere, må man normalt opp på 17-tommere. Et viktig argument for å begrense seg til denne modellen, er for å holde strømforbruk og varmeutviklingen på et akseptabel nivå. Velger man en av toppmodellene, for eksempel K5100M, er strømforbruket det dobbelte - og varmeutvikling langt høyere. Det innebærer fort at man må ha kraftigere og mer støyende kjøleløsninger.

MSI GT60-2OJ er ellers utstyrt med hele 32 gigabyte minne, noe som kommer godt med om man skal jobbe med tunge oppgaver. Operativsystem og programmer har grei boltreplass på en 180 gigabyte SSD, mens man har kurant med lagringsplass på harddisken på 700 gigabyte. For dem med mer vett enn penger er det også mulig å brenne Blu-ray-plater.

Ikke helt etter spesifikasjonene?

Vår testmodell virker ikke helt å følge de spesifikasjonene vi har fått oppgitt for de forskjellige GT60-arbeidsstasjonene. Vår GT60-2OJ hadde nemlig en relativt heftig skjerm. Den 15,6-tommer store skjermen hadde oppløsning på hele 2880x1620 piksler. Det er relativt ekstremt på en så liten skjerm, høyere enn på den gjengse 27- og 30-tommer til skrivebordsbruk, men gir en meget stor og god arbeidsflate. Det gir også veldig små ikoner og liten tekst om man ikke justerer dette opp i Windows. Skjermen har god lysstyrke og jevnt over god fargegjengivelse.

Ifølge spesifikasjonene fra MSI skal imidlertid GT60-2OJ leveres med Full HD-skjerm, altså 1920x1080 piksler og "bare" 16 gigabyte minne. Får å få WQHD, altså 2880x1620 piksler, og 32 gigabyte minne må man ifølge listen fra MSI opp på GT60-20K, som også har noe kraftigere Quadro-grafikk, og som koster omtrent 4 000 kroner mer.

At MSI GT60 i utgangspunktet er en spillbærbar merkes ikke bare på designen, men også på et par andre ting. Maskinen er blant annet utstyrt med litt ekstra forseggjorte høyttalere fra DynAudio, og leverer relativt god lyd - til en bærbar å være. Videre visstnok utviklet i samarbeid med den danske spillutstyrsprodusenten Steelseries. Det kan se ut til å ha vært en god ide, for tastaturet var blant de bedre vi har brukt på en bærbar pc. Styreflaten er relativt liten, men presis og behagelig i bruk.

MSI har gitt GT60-modellene relativt bra med tilkoblinger. Du har fire usb-porter, hvorav tre er USB 3.0. Du har HDMI, DisplayPort og vga (via adapter) for tilkobling til ekstern skjerm. Det er også nok minijack-porter til at du kan koble til kringlydhøyttalere, noe som kommer godt med når man jobber med CAD-tegninger.

Windows 7 eller Windows 8

Som med visse andre pc-er i samme segment som GT60-2OJ er tiltenkt, var vår test-pc utstyrt med Windows 7. Det er fortsatt en del bedrifter og brukere som sverger til Windows 7, enten fordi de er mer komfortable med det, eller at programvare de bruker ikke fungerer like godt med Windows 8. For dem som foretrekker den nyeste Windows-versjonen, er det også mulig å få maskinen levert med Windows 8.

Vi har testet pc-en i et par uker, og brukt den både til vanlige oppgaver og til litt tyngre ting. Og vi har så klart kjørt en rekke testprogrammer på maskinen. Ikke overraskende fungerer pc-en knirkefritt til dagligdagse gjøremål. Den fungerer også meget bra til litt tyngre jobber, noe en kan takke kombinasjonen av rask prosessor, SSD, mye minne og Quadro-grafikken for. Dette er rett og slett en ganske kraftig mobil arbeidsstasjon.

God bateritid

MSI har valgt et relativt kraftig batteri til GT60. Ved hjelp av ni celler og 7 800 mAh kapasitet klarer GT60-2OJ å holde det gående et akseptabelt antall timer. I alle fall om du velger å bytte over til grafikkløsningen som er integrert på Core i7-prosessoren. Vi målte batteritiden ved hjelp av Futuremark Powermark. Dette programmet simulerer variert bruk, og man kan velge å teste variert bruk, jobb eller underholdning.

Til variert bruk endte vi på omtrent fire timer batteritid, som er litt over snittet for tilsvarende maskiner. Det må sies å være et godt resultat. Ved simulering av jobbruk ble resultatet enda litt bedre, med i overkant av 5,5 timer. Også det er godt resultat, selv om vi hadde forventet litt mer.

På papiret er det mye som taler til MSI GT60-2OJs fordel. Ytelsen er svært god til det meste av bruk. Batteritiden er god. Det samme er tastaturet, og skjermen - som imponerer med ekstrem oppløsning.

Hva med servicen?

Det er imidlertid også noen elementer som gjør oss litt usikre på om dette er en aktuell modell for bedrifter og miljøer med mange ansatte. Det er spesielt to elementer som gjør seg gjeldende. For det første virker ikke MSI GT60-2OJ å være fullt så vedlikeholdsvennlig som mobile arbeidsstasjoner fra for eksempel Lenovo eller HP. På proffmodeller derfra er det som oftest relativt enkelt å gjøre en del oppgraderinger og reparasjoner for it-avdelingen. Det er noe vi er mindre sikre på om er like greit med MSIs alternativ.

Element nummer to gjelder service-avtaler. Mens du med de andre, store produsentene kan få på-stedet-service neste dag, hvor en teknikker kommer til deg og fikser pc-en mens du venter, er MSIs avtale mer på linje med det vi er vant med fra konsument-pc-er. Med i prisen følger det en tre års hent-og-bring-avtale, hvor MSIs service-partner henter pc-en og fikser den på sitt verksted. MSI lover at bedriftskunder har prioritet, men det er uansett et langt dårligere alternativ enn at noen kommer og fikser ting i løpet av neste dag. Spesielt for en type pc som dette, som ofte er et viktig arbeidsverktøy i en bedrift, kan det bli et problem.

Konklusjon

MSI GT60-2OJ er en på mange måter underlig skapning, en slags bastard-pc. Man har tatt en kraftig spillbærbar, og gjort den til en slags mobil arbeidsstasjon. Rent spesifikasjonsmessig er pc-en helt på høyde med tilsvarende modeller fra mer etablerte produsenter av mobile arbeidsstasjoner. Ytelsen er svært god, takket være kraftig innmat.

Du har også en god skjerm og et svært godt tastatur. Og du har jevnt over meget god batteritid, spesifikasjoner og segmentet tatt i betraktning.

Problemet, for vi synes det er det, er nettopp det at MSI GT60-2OJ (og de andre GT60-modellene, og storebror GT70) egentlig er konsument-pc-er. Kraftige sådanne, tiltenkt kravstore spillentusiaster, men fortsatt konsumentmodeller. Det gjør at konstruksjonen ikke virker fullt så solid som på mobile arbeidsstasjoner fra HP, Dell eller Lenovo. Det gjør også at service-vennligheten og service-avtalen ikke er like godt tilpasset bedrifter. Og det er et ganske stort ankepunkt når man handler en mobil arbeidsstasjon man er avhengig av, og som koster godt over 20 000 kroner. Spesielt når man ser at tilsvarende utstyrte mobile arbeidsstasjoner fra de tidligere nevnte produsentene ikke koster stort mer.