TEST: Samsung 900X4C: Stor lettvekter

Ultrabærbare er praktiske når pc-en skal fraktes og brukes mobilt. Men det er også de som ønsker stor skjerm og Samsung viser at det er fult mulig uten at vekten går så mye opp.

Publisert Sist oppdatert

En vekt på 1,67 kilo er noe man mer forbinder med pc-er som har 13-tommers skjerm, eller en lett 14-tommer. Når Samsung kombinerer en slik vekt med 15-tommers skjerm er det imponerende.

Mer imponert blir vi også når tykkelsen er under 15 mm på det meste og pc-en på det jevne har svært gode egenskaper – både når det gjelder ytelse, konstruksjon og ergonomi. At det hele også bare ser lekkert ut blir en bonus.

Samsungs nye 9-serie bygger videre på designspråket fra første generasjon. Hovedforskjellen her er at man har gått over til Intels tredjegenerasjons Core-prosessorer og smått gjort små forbedringer på andre områder.

9-serien er foreløpig tilgjengelig i to opsjoner når det gjelder skjermstørrelse – 15 tommer, som vi har testet, og 13,3 tommer. Foreløpig er det ingen 11,6-tommers-modell her. I forrige generasjon av 9-serien fantes også modell med denne skjermstørrelsen.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung Series 5 Ultra: God og rimelig lettvekter

 

Godt kvalitetsinntrykk

Designmessig fortsetter Samsungs 9-serie å være et smykke. Men spørsmålet blir om utseende går foran funksjon. I noen utstrakt grad gjør det ikke det, men det er alltid kompromisser i henhold til behovene en del har når en såpass tynn og lett pc skal lages.

Pc-ens chassis er i aluminium og kvalitetsinntrykket er meget godt. Sett opp i mot forrige generasjon av pc-en har Samsung etter det vi forstår gått bort fra å bruke duraluminium, hvilket skal være kraftigere enn aluminium. Ifølge Samsung sine websider finnes det også en versjon av pc-en hvor det benyttes magnesium. Denne modellen er per i dag ikke tilgjengelig på det norske markedet.

 

Pc-en har et godt tastatur og god styreflate. Tastatur på tynne pc-er kan i en del tilfeller bli et kompromiss når det gjelder «følelsen» ved tastetrykk, men Samsung har her et av de bedre tastaturene. Bakbelysning for tastaturet er også på plass, hvilket gjør det enklere å bruke pc-en i mørke omgivelser. Når det gjelder styreflaten er den stor og presis.

Det er litt støy når pc-en setter under belastning, men ved vanlig bruk er den normalt sett lydløs – pc-en opplever vi her som bedre enn en del andre ultrabærbare.

Spesielt varm under blir pc-en heller ikke, men vi konstaterer at luftinntaket under pc-en er slik at hvis man sitter med pc-en i fanget, vil inntakene kunne bli blokkert. Ut i fra de erfaringene vi har hatt er det ikke noe stort problem, men inntak under vil også kunne gi ekstra varm pc hvis den for eksempel benyttes på et underlag som tetter igjen under – for eksempel i senga. Dette gjelder imidlertid mange pc-er på markedet.

God nok ytelse?

Pc-en vi mottok til test var utstyrt med Core i7 3517U-prosessor med to kjerner på 1,9 GHz. Via Intels TurboBoost-teknologi kan klokkefrekvensen økes til opptil 3 GHz under en del typer bruk. Pc-en utnytter også Intels integrerte grafikkprosessor – Intel HD Graphics 4000. Grafikkprosessoren ble gjennom lanseringene av tredjegenerasjons Core-prosessorer fra Intel kraftig forbedret.

Prosessorytelsen er generelt slik at oppgavene de fleste bruker pc-en til ikke skulle være noe problem. Også litt tyngre oppgaver innenfor bildebehandling går bra – man vil imidlertid merke en forskjell hvis man begynner med mer tallknusingsoperasjoner i forbindelse med videoredigering og lignende at prosessoren på en del oppgaver bruker lengre tid. Sett opp i mot enkelte andre pc-er i segmentet med samme prosessor ser vi at ytelsen på noen operasjoner er litt lavere, uten at det er forskjeller som skulle tilsi speselt praktiske forskjeller.

Når det gjelder 3D-ytelsen er det for så vidt muligheter for å spille en del nyere spill hvis ikke kvalitetsinnstillingene eller oppløsningen stilles spesielt høyt. Tenker man imidlertid på å spille en del, er nok ikke dette pc-typen man bør gå for.

Pc-en er utstyrt med 8 gigabyte minne. Man kan bemerke seg at en del av de ultrabærbare på markedet nå kun støtter opptil 4 gigabyte minne, hvilket for litt tyngre bruk kan bli i minste laget.

En rask 128 gigabyte SSD hjelper også godt på for hvordan pc-en i praksis oppleves å bruke. Vi skulle gjerne sett at Samsung hadde en versjon med 256 gigabyte SSD tilgjengelig på det norske markedet. Med det sagt – pc-en er relativt enkel å åpne og gir tilgang til minnesokler og SSD. SSD-en som benyttes er i mSATA-formfaktor og med 8 gigabyte minne installert er begge minnesoklene i utgangspunktet opptatt.

Et problem i starten på forrige generasjon av Samsung 9-serie var dårlig ytelse og rekkevidde for trådløst nettverk. Dette ble senere rettet opp gjennom revisjoner av pc-ene, der wlan-kort og antennekonstruksjon ble endret. For 900X4C er resultatene gode. Det benyttes også wlan-kort fra Intel med støtte for WiDi – dette en teknologi for trådløs overføring av bilde og lyd til for eksempel tv. Det finnes tv-er med integrert støtte for WiDi, blant annet fra Samsung. Flere aktører har imidlertid adapterbokser som kobles til en HDMI-inngang på TV-en slik at man får denne funksjonaliteten.

LES OGSÅ:

Forhåndstitt: Asus Zenbook Prime UX31A

 

Syv timer på batteri

Vi har kjørt fire batteritester på pc-en. Testene ble kjørt med ca. 170 cd/m2 lysstyrke på skjermen. Vi tester pc-ene med lik lysstyrke for å få mer direkte sammenlignbare tall. Mange pc-er har ikke en lyssstyrke på mer enn maksimalt 200-250 cd/m2. Samsung 900C4X målte vi til ca. 350 cd/m2 på full styrke. Bruk av full lysstyrke vil trekke mer batteri, og en mer rettferdig måling får man ved å kalibrere til samme lystyrke. 170 cd/m2 er en lysstyrke som under normale lysforhold inne vil gi ok bilde.

 

På avspilling av 720p x264-video klarte pc-en i overkant av fem timer. På vår test med kontinuerlig streaming via Spotify og surfing på websider via wlan klarte pc-en seks timer og tre kvarter. Under kontorapplikasjonsdelen av Mobilemark 2012 klarte pc-en god over syv timer.

Dette er svært gode tall – spesielt med tanke på pc-ens vekt og tykkelse, hvilket gir et kompromiss når det gjelder batterikonstruksjonen. For oss var dette bedre tall enn det vi på forhånd hadde forventet fra pc-en.

LES VIDERE PÅ NESTE SIDE...