TEST: Sony Vaio S 13P: Dyr, men gjennomført

Vaio S 13P veier kun 1,6 kilo, men imponerer stort både når det gjelder ytelse og funksjonalitet.

Publisert Sist oppdatert

Det var en for så vidt stor interesse da Sony for et par år tilbake annonserte at de også ville komme på det norske markedet med sine pc-er.

Selskapet har vært kjent for å være en pc-produsent som kan levere det lille ekstra. En del av erfaringene med tidligere Sony-modeller har imidlertid ikke vært det helt beste – prisen har ofte ikke helt stått i stil med hva man har fått.

Sonys Vaio S-serie har for så vidt et vidt spekter av konfigurasjoner. En rekke modellkonfigurasjoner er tilgjengelig ute hos forhandlere, i tillegg til at man via Sonys websider kan gjøre egne konfigurasjonsvalg.

LES OGSÅ:

Hybrid-pc fra Sony

Vi merket imidlertid at man via disse konfigurasjonsvalgene ikke nødvendigvis kunne få alle opsjonene som en del av de «faste» modellene hadde.

Modellen vi fikk til test kalles Sony Vaio S SVS13A1Y9ES.

Dette en 13-tommers-modell med vekt på cirka 1,6 kilo. Man kan merke seg at en del av de rimeligere modellene i S-serien med 13-tommers skjerm også er tyngre, hvilket antyder at de har en annen konstruksjon enn modellen vi har testet. Denne har chassis basert på aluminium og karbonfiber, mens de litt tyngre modellene benytter aluminium og magnesium. Vektøkningen er cirka 0,2 kilo.

Vårt generelle inntrykk er at konstruksjonen er meget bra. Det er heller ikke noe å utsette på varmeutvikling eller støynivå. Tastaturet er svært bra og med bakbelysning. Den store styreflaten er også meget god – presis og jevnt, samt støtte for gestures i flere sammenhenger.

LES OGSÅ:

TEST: Multicom Xishan W110E - Kraftig pc i lite format

God skjerm

Sett i henhold til en del av Sonys andre mer påkostede modeller kunne vi håpet av pc-en også kunne leveres med full hd-skjerm, men 1600x900 punkter er høyeste oppløsning - til tross for at pc-en ligger i en svært høyt prissegment og ellers er meget avansert. Rimeligere versjoner av pc-en finnes også med 1366x768-punkters skjerm.

Lysstyrken måte vi til cirka 300 cd/m2, hvilket er bra – og rundt 50 prosent mer enn det vi ser på en del andre pc-er. Skjermoverflaten er matt og i kombinasjon med ganske høy lysstyrke er dette en skjerm som gjør det litt lettere å bruke pc-en i situasjoner der man får en del dirkete lys mot skjermen - for eksempel på buss, tog, fra store vinduspartier på en flyplass og tildels utendørs.

rBildekvaliteten er også meget god – både når det gjelder innsynsvinkel og fargerepresentasjon. Her er det helt klart at Sony benytter en noe mer påkostet skjermpanel.

LES OGSÅ:

TEST: HP Envy 6: Lett og stilig 15-tommer

SSD-er i RAID

Modellen vi fikk inn til test var av de høyest konfigurerte – hvilket riktignok reflekteres godt i prisen for testmodellen. Pc-en var utstyrt med en kraftig Core i7-3520M-prosessor på 2,9 GHz (3,6 GHz turbo-hastighet), 12 gigabyte minne og to SSD-er på 128 gigabyte satt opp i RAID 0.

At SSD-ene, som er Samsungs 830-modeller, står i RAID 0 gir særdeles god ytelse. Hvorvidt det egentlig er hensiktsmessig er en annen sak – man skal ha et litt spesielt bruksområde for at den ekstra ytelsen merkes.

En opsjon er imidlertid å sette SSD-ene opp i RAID 1. Skulle den ene SSD-en krasje vil dataene da fortsatt være tilgjengelig på den andre SSD-en.

I tillegg til den integrerte grafikkprosessoren fra Intel er pc-en også utstyrt med Nvidias Geforce 640M-grafikkprosessor. Den gir noe bedre 3d-ytelse, samt gir bedre støtte i enkelte applikasjoner som benytter grafikkprosessoren for akselerasjon eller spesielle elementer i brukergrensesnittet.

Blu-ray-leser er også på plass – denne med «slot-in» og naturligvis også med mulighet for å brenne cd og dvd. I tillegg til SD-minnekortleser finner man også Memory Stick HG Duo-kortleser.

Av tilkoblinger finner man to USB 3.0-porter, én USB 2.0-port, VGA, HDMI og Gigabit ethernet. Sony benytter wlan-kort fra Intel og pc-en har god trådløsytelse. TPM-modul og fingeravtrykksleser er på plass. Pc-en har kontakt for dokkingstasjon som vil kunne gi ytterligere tilkoblingsmuligheter.

LES OGSÅ:

TEST: Dell XPS 14: Businesskledd mellomvekter

4G LTE

Pc-en er utstyrt med integrert 3G/4G LTE.

3G fungerte uten problemer, men når vi prøvde vårt 4G-sim-kort fra Netcom falt forbindelsen ut umiddelbart etter at vi var koblet til. Ved våre lokaler i Oslo sentrum er det ellers god 4G-dekning.

En henvendelse ble gjort til Sony angående dette, men vi fikk ikke noe løsning på problemet før vår deadline. Ut i fra det vi kan se, er det kun Sony og Fujitsu som i dag kan levere pc-er på det norske markedet med integrert 4G LTE-støtte.

Sim-kort kan tas inn og ut av pc-en uten å koble fra batteriet, hvilket er tilfellet på mange andre pc-er med dette integrert.

Batteri

Pc-en har en relativt avansert konfigurasjon og lav vekt, men samtidig holdes batteritiden god. For vanlig applikasjonsbruk fikk vi rundt fem og en halv time. For videoavspilling og Spotify/websurfing fikk vi henholdsvis omtrent fire timer og et kvarter og fire timer og tre kvarter.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung 900X4C: Stor lettvekter

Konklusjon

Dette er en pc vi lot oss imponere av i høy grad av. Ytelsen er svært god, byggekvaliteten er god og Sony har kombinert god generell funksjonalitet og batteridriftstid med lav vekt. Ulempen blir imidlertid prisen.

Riktignok finnes det rimeligere konfigurasjonsalternativer. 19 000 kroner blir imidlertid drøyt for konfigurasjonen vi har testet.

Per i dag kan ikke Sony tilby på-stedet-service eller andre utvidede serviceavtaler for sine pc-er. For Vaio S 13P er det to års garanti med opphenting og levering hos kunden.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Zenbook UX31A: Ultrabærbar med superskjerm