TEST: Lenovo Thinkpad Yoga 12 - Smart og solid 2-i-1
Lenovos Yoga 12 er en fin, men litt dyr blanding av bærbar og hybrid.
På mange måter passer Lenovo Thinkpad Yoga 12 godt inn i rekken av Lenovo-produkter vi har testet. Designen er typisk Lenovo, altså ikke fryktelig spennende, men funksjonell og stilren.
Vel så viktig er det at Yoga 12 har fått samme solide byggekvalitet som vi er vant med fra tidligere Lenovo-pc-er. Det er likevel litt som skiller seg ut på grunn av størrelsen og tiltenkt bruk. Lenovo Thinkpad Yoga 12 er nemlig en 2-i-1-pc.
Tidligere har vi testet et utvalg Yoga-modeller fra Lenovo, og Yoga 12 følger i samme spor som tidligere modeller. Den er altså ikke en hybrid, med avtakbart tastatur, men kan likevel brukes som et slags nettbrett ved å vippe skjermen helt bakover.
Kjekt for eksempel for å ta notater i et møte, eller for å så på film eller surfe på nettet. Vi hadde blant annet god nytte av funksjonen når vi brukte OneNote sammen med den medfølgende pennen – som for øvrig er av den aktive typen, og fungerer bra.
Brett bakover
Med skjermen plassert på vanlig vis oppleves Yoga 12 omtrent som en hvilken som helst annen ultraportabel bærbar. Skjermen på 12,5 tommer har en noe bred ramme rundt, i alle fall sammenlignet med for eksempel Dell XPS 13, som blir å regne for en konkurrent – vel å merke uten muligheten til å brette skjermen bakover. Yoga 12 er relativt slank, med en tykkelse på like under to centimeter. Det er imidlertid knappe fem millimeter tykkere enn allerede nevnte XPS 13, som også har et noe mindre fotavtrykk og veier 300 gram mindre – litt større skjerm til tross.
Versjonen av Yoga 12 vi har testet var god utstyrt innvendig. Prosessoren var en Intel Core i7-5600U med en klokkehastighet på solide 2,6 gigahertz. Til tross for at dette er en av Intels lavenergiprosessorer, bør de fleste ha rikelig med ytelse til det meste av både lette og ganske tunge arbeidsoppgaver.
Prosessoren er utstyrt med Intel HD Graphics 5500, som gir grei grafikkytelse i enkle spill. Vel så viktig er det at grafikkprosessoren gjør det enklere å spille av video i høy oppløsning, og at den kan fungere som en støtteprosessor i utvalgte programmer.
Flere å velge i
Det finnes en rekke modellvarianter av Thinkpad Yoga 12, og så vidt vi kan se er det bare prosessoren som skiller dem – til tross for priser fra omtrent 13.000 til nærmere 25.000 kroner i norske butikker. Felles for dem vi har funnet, inkludert modellen vi har testet, er åtte gigabyte minne og 256 gigabyte lagringsplass, i form av en Samsung-SSD.
Likt er også antallet usb-porter. Her har du to USB 3.0-porter til rådighet. I tillegg har du skjermtilkobling via mini-HDMI, en fullstørrelse minnekortleser for SD-kort og minijack til hodetelefon/mikrofon.
Felles for alle modellene er også den 12,5 tommer store skjermen med 1920x1080 pikslers oppløsning. Skjermen har et fint IPS-panel med god fargegjengivelse og relativt kraftig lysstyrke. I tillegg til å ha berøringsfunksjonalitet med støtte for flere fingre samtidig, har du altså også støtte for aktiv penn.
I det hele tatt en fin skjerm, selv om vi kanskje kunne ønsket oss litt høyere oppløsning. For all del, Full HD på en 12,5-tommer er bra, men det blir litt lite når en ser at andre produsenter har hoppet over på oppløsning nær 4K.
God ytelse
Som forventet gjorde Lenovo Thinkpad Yoga 12 det relativt skarpt i våre ytelsestester. Det var ingen overraskelse, gitt spesifikasjonene. På papiret var vår Yoga 12 svært lik XPS 13-modellen vi testet for kort tid siden. Yoga 12 har hakket kraftigere prosessor, men samme minnemengde, grafikkløsning og like stor SSD.
Det er nok likevel mer enn bare prosessorens 200 ekstra megahertz som gjorde at vi fikk i overkant av 20 prosent bedre resultater i ytelsestestene i PCMark 8. Dell XPS 13 var nemlig utstyrt med en litt tregere SSD-variant, som også bidrar til å, i alle fall på papiret, gi litt svakere ytelse.
I praksis, og til de fleste oppgaver, vil nok de to maskinene imidlertid oppføre seg svært likt. Ytelsen er mer enn god nok til vanlige kontoroppgaver og dagligdags bruk, og også god nok til tyngre jobber, som foto- og videoredigering. Gitt den gode (og trykkfølsomme) pennen Yoga 12 leveres med, er det jo greit å ha god nok ytelse til for eksempel Photoshop eller Illustrator.
Solid batteritid
Lenovo Thinkpad Yoga 12 gjorde det også relativt skarpt i våre batteritester. Vi tester batteriet i flere omganger, for å måle hvor lenge det holder ut til forskjellige typer bruk. Til variert og til dels tung bruk kan du forvente et sted mellom fem og seks timer batteritid, litt avhengig av lysstyrken på skjermen.
Har du planer om å kun jobbe med typiske kontorprogrammer, kanskje ispedd litt surfing, i løpet av dagen, bør batteriet holde omtrent en hel arbeidsdag uten hvile. Vi målte batteritiden til i overkant av syv og en halv time til den slags bruk. Det er meget bra, og faktisk omtrent identisk med resultatene vi fikk da vi testet Dell XPS 13.
Viktig i en pc som dette er det også at den oppfører seg sivilisert gjennom arbeidsdagen. Selv ved tung belastning opplevde vi svært lite viftestøy. Vår testmaskin ble heller ikke nevneverdig varm, verken over eller under.
Konklusjon
Mens du tidligere ofte måtte ofre en del om du ville ha en hybrid eller 2-i-1-pc, er vi nå kommet dit at du får samme ytelse og muligheter som med en vanlig bærbar. Så klart, det merkes gjerne på prisen om pc-en skal ha et ekstra triks eller to på lager. Så også med Lenovo Thinkpad Yoga 12. Du må finne deg i å betale litt ekstra om du ønsker en skjerm som kan vippes helt bak på pc-en, og som fungerer med en ypperlig digitalpenn.
Av pc-ene vi har testet den siste tiden er det Dell XPS 13 som kommer nærmest Yoga 12 i ytelse og størrelse.
På pris må Yoga 12 derimot se seg slått. For mens modellen vi har testet koster omtrent 17.000 kroner, får du en tilsvarende utstyrt Dell XPS 13 for rundt 13.000 kroner. Du går glipp av skjermløsningen og pennen, men får til gjengjeld en mindre, lettere pc med høyere oppløsning og en suveren skjerm.
Dermed blir det litt vanskelig å rett ut anbefale Thinkpad Yoga 12. Det er en flott ultraportabel med god ytelse og smarte funksjoner, men med mindre du er helt avhengig av de ekstra funksjonene, er det andre alternativer som gir deg mer for pengene.