STILIG: X1 Carbon er en slank og stilig pc som likevel har mye typisk Thinkpad-design i seg. (Foto: Lenovo)

TEST: Lenovo X1 Carbon – Lett og lekker Thinkpad

Nye X1 Carbon er en herlig bærbar, men alt annet enn billig.

Vi tester mange bærbare pc-er her i PC World, men det er ikke fritt for at vi er litt ekstra spent når vi får noe tilsendt fra Lenovo. Erfaringsmessig leverer Lenovo nemlig solide og gjennomtenkte pc-er som oser kvalitet. Med Lenovo vet man som oftest hva man får, og det er sjelden noe som skuffer.

Denne gangen har vi testet den ferskeste varianten av Lenovos lettvekter til proffene, X1 Carbon. Vi har også testet tidligere varianter av X1 Carbon, og designmessig er den ferske versjonen relativt lik de forrige. Det vil si en litt modernisert vri på den klassiske Thinkpad-designen.

Som tidligere utgaver av X1 Carbon, og som navnet tilsier, har Lenovo valgt å benytte seg av karbonfiber i konstruksjonen av pc-en – i kombinasjon med metall. Karbonfiber er lett, solid og slitesterkt, noe som passer godt for en proffbærbar som skal være reisefølge rundt om i verden.

Designen er stilig, men samtidig litt anonym. Samtidig har man beholdt typsike Lenovo-særtrekk, som skråstil logo, styrepinne i tillegg til styreflate, solide hengsler i metall og dobbelt opp med museknapper. Byggekvaliteten virker solid og skikkelig gjennomført. Det skulle for så vidt bare mangle, gitt prisen på rundt 22.000. Du kan få X1 Carbon fra rundt 14.000, som er langt rimeligere, men fortsatt dyrere enn mange sammenlignbare bærbare.

Liten og lett 14-tommer

Lenovo har gjort en relativt god jobb med å få X1 Carbon både tynn og lett, og overraskende liten til å være utstyrt med en 14-tommer skjerm. Sistnevnte er blant annet oppnådd ved at X1 Carbon har en relativt smal ramme rundt skjermen. Vekten klokker inn på omtrent 1,3 kilo, mens maskinen er respektable 17,7 millimeter på det tykkeste.

SLANK: Med en vekt på knappe 1,3 kilo og rundt 17 millimeter på det tykkeste har Lenovo klart å pakke mye pc inn i en liten pakke. (Foto: Lenovo)

Ved å ikke ta helt av med å krympe pc-en til å være supertynn har Lenovo vært i stand til å presse inn et greit antall tilkoblinger. Ofte er ultrabærbare relativt sparsommelig utstyrt med tilkoblinger. Her er X1 Carbon blant de bedre, med både HDMI og DisplayPort (og vga-via adapter), to USB 3.0-porter, en liten port for adapter til nettverk og så klart tilkobling for hodetelefoner eller høyttalere.

Vår X1 Carbon var i tillegg utstyrt med innebygd støtte for mobilt nettverk via LTE, og hadde plass til sim-kort bak på pc-en. Det X1 Carbon derimot mangler, og som vi fant litt skuffende, var minnekortleser. Ikke så mye som et lite microSD-kort var det plass til.

Skjermen på 14 tommer var utstyrt med IPS-panel med 2560x1440 pikslers oppløsning. Det er litt lavere enn 4K-oppløsningen stadig flere bærbare leveres med, men er fortsatt rikelig på en så pass liten skjerm. Vår modell kom uten berøringsfølsom skjerm, men det er også mulig å få X1 Carbon med dette – uten at vi helt ser behovet i det daglige.

Kjent prosessor og god ytelse

I det siste har vi testet flere bærbare med Intel Core i7 5500U og 5600U. Det skiller en del i pris mellom de to, uten at ytelsesforskjellen er all verdens. I utgangpunktet leveres vår testmodell med førstnevnte, men vi fikk en oppgradert versjon med Intel Core i7 5600U på 2,6 gigahertz. For de fleste vil det nok fungere helt fint å stå over 1.500-kroners oppgraderingen fra 5500U. Ytelsen er god uansett.

Videre var vår testmodell utstyrt med åtte gigabyte minne, uten mulighet for å øke ytterligere. Til det meste av bruk en slik bærbar som dette er tiltenkt vil åtte gigabyte være rikelig. Lagring ble tatt hånd om av en 256 gigabyte SSD, som gir rikelig med plass til operativsystem og programmer, og også en god del data.

TILKOBLINGER: X1 Carbon er godt utstyrt med tilkoblinger, størrelsen tatt i betraktning. Her har for eksempel Apple litt å lære. (Foto: Lenovo)

Våre tester viste at Lenovo X1 Carbon gjorde det relativt likt som Thinkpad S1 Yoga 12, som vi testet for kort tid siden. Kanskje ikke så rart, gitt at spesifikasjonene innvendig var omtrent identiske. Vi så også at X1 Carbon gjorde det hakket skarpere i ytelsestestene enn Dell XPS 13, som vi også testet for kort tid siden. XPS 13 var utstyrt med Intel Core i7 5500U, som X1 Carbon også kan leveres med. Forskjellene i ytelsen var imidlertid så pass liten at du i vanlig bruk ikke vil merke forskjellen.

God til det meste

Her har du god nok ytelse til selv relativt tunge programmer og oppgaver, og ytelse nok i massevis til mer dagligdagse oppgaver. Det eneste X1 Carbon nok vil slite litt med, er om du ønsker å spille spill på den. Så er da det heller på ingen måte tiltenkt bruksområde for pc-er i dette segmentet.

Som vi er vant med fra andre Lenovo-bærbare vi har testet er den 14-tommer store skjermen god. IPS-panelet gir god fargegjengivelse og fin kontrast. Oppløsningen er høy nok til at bildet fremstår som meget skarpt, og en skal gå meget tett på skjermen for å se noen nevneverdig forskjell fra et 4K-panel på same størrelsen.

BEHAGELIG: Til tross for størrelsen har Lenovo, som normalt, klart å få på plass et fabelaktig tastatur. (Foto: Lenovo)

Vi var godt fornøyd med at Lenovo, til tross for størrelsen og tykkelsen på pc-en, har klart å beholde den gode Lenovo-kvaliteten i tastaturet. Ofte ofres det litt på tastaturet i jakten på stadig tynnere og lettere pc-er. X1 Carbon har et meget behagelig tastatur i bruk, og Lenovo har gått bort fra noen av de litt underligere tasteoppsettene de har eksperimentert med de siste årene. Dermed var det kjapt gjort å bli vant til å skrive på tastaturet. Som vanlig har du valget mellom å bruke styreflaten eller en styrepinne, som Lenovo vel snart må være alene om å tilby.

Litt i overkant masete

Som med bærbare flest i dette segmentet er X1 Carbon utstyrt med Windows 8.1 Pro, men for dem som trenger det, for eksempel på grunn av krav i bedriften, er det også mulig å få den levert med Windows 7. Vi hadde gjerne sett at Lenovo begreset seg litt med tanke på ekstraprogrammene de leverer ferdig installert på pc-en. En del kan nok være nyttige, men det er i overkant plagsom å bli bedt om å registrere, laste ned eller oppdatere programmer vi egentlig fint klarer oss uten. Det stadige maset fra Norton hadde vi også gjerne vært foruten.

God batteritid

Det har heldigvis skjedd mye med strømstyring og prosessorer de siste årene. Hvis ikke hadde det blitt vanskelig å få noen batteritid å snakke om fra så pass tynne og lette pc-er som X1 Carbon. Størrelsen gjør naturlig nok likevel sitt til at batteritiden ikke blir på høyde med de aller beste resultatene, som gjerne leveres av større pc-er med langt kraftigere batterier.

Ikke dermed sagt at ikke du kan få rikelig med ting gjort før batteriet i X1 Carbon sier takk for seg og ber om å bli ladet. Våre batteritester viste at du kan regne med å få jobbet med typiske kontoroppgaver og litt surfing i omtrent 7,5 til åtte timer med kurant lysstyrke på skjermen. Det er omtrent nøyaktig det samme som vi opplevde med Dell XPS 13 og Yoga 12, og i denne klassen er det å regne som meget bra. Til litt tyngre bruk vil batteritiden bli kortere, men nesten fem timer med avspilling av HD-video er heller ikke til å kimse av.

Konklusjon

Det er egentlig veldig lite å utsette på Lenovo Thinkpad X1 Carbon. Designen er fin, uten å bli glorete. Pc-en er lett og slank, og grei å ha med seg i veska eller ryggsekken. Ytelsen er jevnt over meget god, og du har også nok å gå på til tyngre oppgaver. Byggekvaliteten virker også meget bra, som vi for så vidt forventer av Lenovo-pc-er. Legg til en flott skjerm og et herlig tastatur, og du har en pc som gjør nesten alt rett.

Vi skulle gjerne sett at Lenovo hadde funnet plass til i alle fall en bitteliten minnekortleser, men den gang ei. Det er litt skuffende, da det er en enkel og billig måte å utvide lagringskapasiteten på, eller for å flytte data fra en bærbar til en annen. Lenovo kunne også godt spart seg for noen av alle programmene de har installert på pc-en, som tidvis kan være i overkant masete.

Det største problemet med Thinkpad X1 Carbon er imidlertid prisen. For all del, du får en feiende flott kvalitets-pc for de omtrent 22.000 kronene du må gi for den. Samtidig er det ikke til å stikke under stol at det er markant dyrere enn en del av konkurrentene. Av de vi har testet i den senere tid er nok XPS 13 den mest aktuelle. Skjermen er riktignok én tomme mindre, men har høyere oppløsning og er vel så god. Ytelsen er svært like og pc-en har vel så god kvalitetsfølelse. Viktigst er kanskje at prisen er en god neve med tusenlapper lavere – rundt 13.500 kroner i et konfigurasjon som gjør omtrent akkurat samme nytte som Thinkpad X1 Carbon. Den har til og med masse karbonfiner den også.