TEST: Microsoft Surface Pro 2 - Smartere nettbrett fra Microsoft

Det er ikke de store endringene Microsoft gjør med andre generasjon Surface Pro, men de er viktige nok.

Publisert Sist oppdatert

Da Microsoft for første gang viste frem sin første egenutviklede og -produserte pc i fjor sommer, var det på mange måter en overraskelse.

Plutselig skulle programvareselskapet, som har levert både de mest populære operativsystemene og kontorprogrammene de siste 20-30 år også bli pc-produsent. På mange måter var det et naturlig steg videre, utviklingen eller i markedet tatt i betraktning.

Det startet med det ARM-baserte nettbrettet Surface RT før jul i fjor, og ble fulgt opp med Intel Core-baserte Surface Pro noen måneder etterpå. Med Surface Pro fikk man på mange måter i pose og sekk, med både nettbrettfunksjonalitet og fullverdig Windows 8.

Hvorfor Microsofts Surface-nettbrett ikke har solgt bedre enn de har gjort framstår for oss som noe forunderlig. Med Surface RT, som kjører Windows RT, kan man forstå elementet med dårlig tilgjengelighet av app-er. Surface Pro-serien kjører derimot vanlig Windows 8 og kan fungere ypperlig både som nettbrett og som ultrabærbar pc.

Andre generasjon Surface-nettbrett er nå lansert og vi har gått gjennom noen dager med intens testing av Surface Pro 2. Den nye Windows RT-varianten, som nå bare heter Surface 2, vil vi komme tilbake med en test av innen kort tid.

Forskjellene mellom første og andre generasjon Surface Pro ligger i stor grad i detaljer. Det som for mange kan være det mest merkbare er en økning av batteritiden. Nytt tilbehør gjør nettbrettet – eller en hybrid-pc som vi også vil kalle det – enda mer fleksibelt.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad Helix: Praktisk bedriftshybrid

Nettbrettet

Å skille Surface Pro 2 fra forgjengeren vil kreve et trent øye – i praksis er det svært små forskjeller utseendemessig.

Skjermstørrelsen er fortsatt 10,6 tommer. Det benyttes skjerm med IPS-panel som gir god bildekvalitet og innsynsvinkler. Lysstyrken målte vi til i underkant av 400 cd/m2, hvilket er bra og det gir også litt ekstra lysstyrke når nettbrettet skal brukes utendørs eller i andre mer krevende lysmiljø.

Vekten er cirka 900 gram og tastaturet de fleste vil velge som tilbehør – Type Cover – legger på 250 gram ekstra. Vekten blir en del høyere enn for 10-tommers Android- og iOS-nettbrett, men innmaten er her langt kraftigere – hvilket også gir litt større batterikrav.

Det generelle kvalitetsinntrykket er godt. I likhet med forgjengeren har man også en fot som kan vippes ut på baksiden slik at nettbrettet kan stå. Her er det imidlertid kommet et ekstra hakk, slik at man har to vinkler å velge mellom. Man kan nå legge nettbrettet litt mer bakover i det ytterste hakket – dette spesielt en fordel når man bruker nettbrettet stående på fanget.

Av tilkoblinger finner man én USB 3.0-port og mini-Displayport-port. Sett i forhold til å bruke nettbrettet som en pc-erstatter ville det for noen kunne vært en fordel om det var to usb-porter.

HDMI for tilkobling til skjerm eller tv ville nok kanskje vært noe mer praktisk, men Displayport har sine tekniske fordeler. Det vi også ser, er at mange nettbrett med HDMI benytter mini-HDMI eller micro-HDMI. Da må man uansett ha en adapter eller en tilpasset kabel kontra de helt vanlige HDMI-kablene. Den ordinære HDMI-porten har en ulempe av å være relativt stor, og dermed en utfordring å implementere på tynne enheter. Displayport kan uansett gjøres om til HDMI via adapter.

Kamera finner man på begge sidene av Surface Pro 2. Begge har en oppløsning på 1,2 megapixels (720p) og kvalitet som er helt kurant til for eksempel videokonferanse.

Under bruk blir ikke nettbrettet spesiet varmt – selv ikke under litt langvarig hard belastning. Helt strøyfritt er det også – det er to vifter i nettbrettet, men selv når vi provoserte med høy belastning hørte vi ikke noe til dem.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Yoga 13: Forvandlings-pc

En pc via tilbehør

I utgangspunktet er Surface Pro 2 et nettbrett, men via tilbehøret blir den også en fullverdig pc – ikke bare for å ha med seg på farten, men også på kontorpulten som stasjonær pc tilkoblet større skjerm, mus og tastatur.

Microsoft har kommet med oppdaterte versjoner av sine tastatur til Surface. Type Cover 2 er det mest aktuelle tastaturet, ettersom det har «ekte taster», kontra det trykkfølsomme Touch Cover-tastaturet.

Nå skal det sies at Touch Cover 2 også er en god løsning for dem som skriver en del. Touch Cover 2 har over 10 ganger så mange sensorer under overflaten som første generasjon Touch Cover, og er svært behagelig i bruk - om enn ikke helt på nivå med Type Cover eller Type Cover 2. Vi synes det er smått imponerende at Microsoft har klart å få på plass baklys i det syltynne Touch Cover 2.

For Type Cover 2 har man fått bakbelyste taster, mens forskjellene ellers er små. Tilbakemeldingen fra tastene og selve styreflaten er et stykke bak de beste bærbare pc-ene, men slettes ikke ille sammenlignet med mange av hybridløsningene vi har testet. Her blir det et kompromiss – en del av nettbrettene som har bedre tastatur blir også en del tykkere og tyngre. For knappene på styreflaten likte vi forrige versjon av Type Cover bedre, ettersom det her var fysiske knapper som ble trykket ned kontra bare et trykkfølsomt område.

Tastaturet har ellers hurtigtaster for blant annet søk, slå av lyd, Windows-innstillinger, Home og End, med mer liggende som standardfunksjonalitet på F-tastene. For å få F-tast-funksjonalitet må Fn-tasten benyttes i tillegg.

Man kan imidlertid snu om på dette gjennom å trykke Fn+Caps Lock. Man vil da ha vanlig F-tast-funksjonalitet. En del funksjoner som ikke skrevet på tastaturet er også tilgjengelig via Fn-tasten.

Power Cover er et helt nytt tastatur for Surface. Selve tastaturet er det samme som nye Type Cover, men man får i tillegg et sekundært batteri. Naturligvis går vekten og tykkelsen noe opp, men gevinsten skal ifølge Microsoft være 50 prosent bedre batteritid.

Tastaturet kobles til nettbrettet via en magnetkontakt. Magneten her er overraskende kraftig – det skal litt til for at det løsner. Man kan holde i tastaturet – riste litt - og nettbrettet blir hengende fast. Å sette dette på prøve er imidlertid ikke noe vi anbefaler.

For dem som vil ha Surface Pro 2 som sin eneste pc blir også den nye dokkingstasjonen aktuell. Dokkingstasjonen leveres med en egen strømforsyning. Surface Pro 2 har et eget grensesnitt mot mot dokkingstasjonen – i stedet blir dokkingstasjonen koblet mot nettbrettets usb-port og Displayport.

Prisen for dokkingstasjonen er cirka 1400 kroner i skrivende stund på nettet. Type Cover 2 koster cirka 900, mens Touch Cover cirka 850 kroner.

LES VIDERE PÅ NESTE SIDE...