BARSK: Som med spillbærbare flest er designen ganske barsk, men heldigvis penere og noe mer nedtonet enn vi gjerne så for noen år siden.

TEST: Multicom Kunshan P771ZM - Bærbar med stasjonær-innmat og vill ytelse

Multicom har stappet en kraftig Core i7 beregnet på stasjonære inn i sin nye spillbærbar, og lagt til kraftigste Geforce i tillegg.

Hva får du når du utstyrer en bærbar med særdeles kraftig Intel Core i7 beregnet på stasjonære pc-er, Nvidias kraftigste grafikkprosessor til bærbare, en rask SSD og rikelig med minne?

Det korte svaret er at du får en seriøst heftig spill-pc som er på høyde med selv kraftige, stasjonære pc-er.

Det noe lengre svaret kan du lese i denne testen av nye Multicom Kunshan.

Er du på jakt etter en kraftig spillbærbar, er Kunshan P771 et av de ferskeste alternativene fra norske Multicom, et selskap som blant annet satser tungt på bærbare som selges under eget navn.

Versjonen av Multicom Kunshan P771 vi har testet, er en av selskapets kraftigste spillbærbare, men har du lyst til å bruke mer enn de nesten 19.000 kronene (uten operativsystem) som Multicom vil ha for vår testmodell, kan du blant annet velge blant en enda litt bedre utstyrt Kunshan P771, eller en sak med to Geforce GTX 980M.

Vår testmodell var heller ikke dårlig utstyrt. Noe av de mest spennende var nok prosessoren. For mens andre spillbærbare, og vanlige bærbare, vanligvis er utstyrt med en bærbartilpasset Intel-prosessor, med lavere strømforbruk og svakere ytelse, har Multicom tatt den helt ut med Kunshan P771.

Kraftig Core i7 fra stasjonær

Her har du nemlig en firekjernet fire gigahertzIntel Core i7 4790K, en prosessor beregnet på stasjonære pc-er, til rådighet. Med automatisk overklokking til 4,4 gigahertz ved behov.

Det betyr merkbart bedre ytelse enn med en typisk Core i7-bærbarprosessor på rundt to gigahertz. Og så klart en god del høyere strømforbruk og en anelse mer varmeutvikling.

Overraskende var det imidlertid at Kunshan P771 aldri ble nevneverdig varm, selv under tung belastning – som da vi spilte mer enn noen få timer med «GTA V» med svært høye grafikkinnstillinger.

Det kan du nemlig trygt gjøre. Multicom stoppet nemlig ikke etter å ha valgt en litt latterlig, men heftig, prosessor. Kunshan P771 er også utstyrt med den kraftigste grafikkløsningen Nvidia leverer til bærbare pc-er, en Geforce GTX 980M med åtte gigabyte grafikkminne. Skal du ha det kraftigere enn som så, må du eventuelt gå for en bærbar med to slike grafikkprosessorer.

Videre var vår test-pc utstyrt med 16 gigabyte DDR3-minne, en SSD på 256 gigabyte og en vanlig harddisk på én terabyte. Det bør være rikelig for de fleste. Vi klarte imidlertid nesten å fylle hele SSD-en bare med operativsystem og et knippe spill. Kanskje ikke så rart, når spillene vi hadde installert var «Battlefield 4» (ca. 60 gigabyte), «Battlefield Hardline» (ca. 40 gigabyte) og «GTA V» (ca. 60 gigabyte).

TEST: Multicom Kunshan P651S - Snertent råskinn

I den sammenhengen blir «Grid Autosport» med sine i underkant av 10 gigabyte for en pusling å regne. Skulle det gå fullt på SSD-en, er det for så vidt mulig å installere spill på harddisken også, men da vil lastetidene øke markant. Noe stort problem vil vi nå uansett ikke si det er. For de fleste vil 256 gigabyte holde en god stund.

Skulle det likevel bli for knapt, er det visstnok plass til ytterligere en SSD (M2) og ytterligere en harddisk.

Stor og ganske tung

Det hele er pakket inn i en bærbar som er omtrent på størrelse med en hvilken som helst annen spillbærbar med 17-tommers skjerm – altså ganske stort og tungt.

SKJERMEN: Som klistremerket tilsier er Kunshan P771 utstyrt med G-Sync-skjerm, noe som viste seg å være en drøm å spille med.

Designen er tøff, uten å gå over i det rånete. Borte er flammelakkeringer og «tribals», som Multicom og så mange andre var så glade i for noen år siden. Vi sitter i stedet igjen med en stilren og litt kantete pc.

Designen kan virke litt som en blanding av Alienware, Asus G-serie og Multicoms tidligere spillbærbare. Vi liker det. Synes du 17 tommer og nesten fire kilo blir i overkant, finnes det også en 15-tommers variant med samme maskinvare innvendig, men uten G-Sync-støtte. Og som du vil se senere i testen har G-Sync virkelig noe for seg.

Som med andre bærbare i denne klassen har du ganske godt med tilkoblinger til rådighet. Du har fire USB 3.0-porter, en kombinert eSATA/USB 3.0 (for dem som av en eller annen grunn måtte bruke eSATA), minnekortleser for SD, nettverksport, fire lydtilkoblinger (med mulighet for kringlyd), en HDMI-port og to DisplayPort-utganger.

Herlig skjerm

Vi nevnte den spennende prosessoren tidligere i testen. Det er imidlertid ikke det eneste som gjør at Multicom Kunshan P771 skiller seg litt ut fra hopen. For oss spillinteresserte er nemlig skjermen også svært så interessant.

STILIG: Designen er en fin blanding av tøff og litt småanonym, uten flammer, blinkende lys eller annet fiksfakseri.

En ting er at den har et fint IPS-panel med matt overflate, god kontrast og fin fargegjengivelse, og greie 1920x1080 pikslers oppløsning

Enda bedre er det at skjermen har støtte for Nvidia G-Sync.

For dem som har bodd under en stein de siste årene eller som ikke følger så mye med på maskinvare, skjermer og spill, kan G-Sync enkelt forklares med at det er en Nvidia-teknologi som skal gi jevnere bilder når du spiller. Ved å synkronisere det grafikkprosessoren er i stand til å levere av bildeflyt med oppdateringshastigheten til skjermen, unngår du forsinkelser i skjermbildet, eller at det deler seg og fremstår hakkete og rotete. Kort sagt; det er veldig kjekt å ha når en spiller.

Så også med Multicom Kunshan P771. Sjelden, eller egentlig aldri, har vi opplevd et så jevnt og behagelig bilde på en spillbærbar. IPS-panelet takler 75 Hz oppdateringsfrekvens, altså at den kan vise 75 bilder i sekundet, mot normalt 60 på IPS-paneler. Gitt skjermens begrensninger vil du aldri få levert mer enn 75 bilder per sekund fra spill, noe som uansett er rikelig for å få en god spillopplevelse – spesielt når det leveres med litt hjelp fra G-Sync.

En annen ting er at mange «tror» de sitter med 100 og en haug bilder per sekund, men i realiteten er de begrenset til skjermens oppdateringshastighet, som i de aller fleste tilfeller uansett er 60Hz. Faktisk kan det gi en dårligere opplevelse. Det er rett og slett moro og behagelig å spille på Kunshan P771 med G-Sync og 75 jevne bilder per sekund.

Rå spillytelse

Våre tester viste da også at du i de aller fleste spill kan forvente at maskinen trygt takler å gi deg en bildefrekvens som matcher skjermen. I de aller fleste spillene vi spilte viste Fraps 75 bilder per sekund uansett hva vi fant på.

TILKOBLINGER: Du har blant annet fem USB 3.0-porter til rådighet, inkludert en som er kombinert med eSATA.

I «Battlefield 4» og «Battlefield Hardline» stilte vi inn til «Ultra»-forhåndsinnstillingen og 1920x1080 piksler, og vi var aldri under 75 bilder per sekund. Det er intet annet enn imponerende fra en bærbar pc, og ekstra behagelig når G-Sync er inne i bildet.

Koblet til en ekstern skjerm så vi grunnen til at spillet aldri falt under skjermen 75 Hz. På vår eksterne skjerm uten G-Sync viste Fraps nemlig hele 120 bilder per sekund i snitt i «Battlefield»-spillene. Det er rundt 15 prosent bedre enn vi så da vi testet Asus G751JY, med samme grafikkprosessor, tidligere i år.

Testet opp mot ekstern skjerm klarte vi ellers å tyne pc-en for hele 147 bilder per sekund med «High» og 4X kantutjevning i «Grid Autosport», og 104 bilder per sekund med samme mengde kantutjevning og «Ultra»-kvalitet på grafikken. Eller solide, jevne og synkroniserte 75 bilder per sekund på den innebygde 17-tommeren.

Takler «GTA V» med glans

Det var først da vi satte i gang med «GTA V» at vi tidvis begynte å se snittbilderater under 75 bilder  per sekund. Da hadde vi justert kvaliteten på grafikken til høyeste mulige nivå, samt kjørt på med en ganske høy grad av kantutjevning. Resultatet var intet annet enn lekkert, og alle som har spilt «GTA V» på pc vet hvor krevende det spillet kan være når en kjører på med litt skikkelig grafikk.

SKJERMER: Med både HDMI og to DisplayPort-tilkoblinger er det åpent for å koble til flere skjermer.

I mindre områder lå bilderaten fast på 75 bilder per sekund, mens da vi for eksempel tok en helikoptertur eller kjørte i byen med mange biler og folk rundt oss, falt ned mot i overkant av 50 bilder per sekund på det laveste. Igjen gjorde G-Sync-skjermen jobben sin, og 50 bilder per sekund er uansett mer enn godt nok til at du får en god spillopplevelse.

Multicom Kunshan P771 leverer rett og slett en suveren spillopplevelse til spillbærbar å være, og ytelsestestene som tok for seg mer «seriøse» typer bruk viste at Kunshan P177 også takler den typen bruk uten problemer. Resultatene fra våre målinger i PCMark8 var rundt 20 prosent høyere enn vi har målt med noen bærbar tidligere, og her spilte den kraftige stasjonærprosessoren en viktig rolle.

Mindre støy og varme enn ventet

Som tidligere nevnt oppførte Kunshan P771 seg overraskende sivilisert. Til tross for både kraftig grafikkprosessor og svært kraftig prosessor ble maskinen aldri spesielt varm. For all del, litt lunk må du regne med, men aldri i nærheten av et ubehagelig temperaturnivå eller «brenne deg på fingrene»-temperatur.

KJØLING: Kraftige, men ikke så altfor støyende, kjølere gjør at maskinen aldri blir direkte varm.

Ved normal bruk, som surfing, video og litt musikklytting, er pc-en også svært stillegående – nærmest lydløs. Helt hvordan de har fått til det vet vi ikke, men her hjelper nok smart strømstyring mye. Ved tung bruk, som spilling og tung jobbing med video, vil viftene starte opp. Etter et par timer med «GTA V», som virkelig lar maskinen få kjørt seg, var viftestøyen imidlertid ikke så verst. Den er godt hørbar, men ikke på langt nær blant de verste – og ikke verre enn at den ikke overdøves av lyden fra spillet du spiller.

Passe avansert og grei lyd

Når vi først er inne på lyd. Multicom Kunshan P771 skal være utstyrt med en Sound Blaster X-Fi3-lydbrikke fra Creative, som gir noe flere muligheter til å justere lyden enn man normalt har på de fleste bærbare. Programvaren var installert, men selve lydbrikken var en standard Realtek-sak. Programvaren klarte imidlertid å gjøre sitt også med den, og gjorde det mulig å gjøre relativt avanserte justeringer av lyden.

Høyttalerne gjør på sin side en helt grei jobb med å levere lyden. Ikke helt på høyde med de aller beste bærbarhøyttalerne, men godt over snittet. Godt nok til litt musikk i ny og ne og for så vidt også til spill, selv om vi nok uansett vil anbefale et godt høyttalersett eller et skikkelig spillhodesett. Du kan lese vår samlesak med tester av spillhodesett her.

SPILL: Bortsett fra markering rundt WASD-tastene, kan tastaturet også by på baklys med alskens justeringer.

Gitt størrelsen er det kanskje ikke noen overraskelse at Kunshan P771 er utstyrt med tastatur med talltastatur på høyre side. Det kan komme godt med i mange sammenhenger. Det bakbelyste tastaturet er behagelig i bruk, med relativt faste taster med fin respons. Styreflaten er presis, men har kanskje en anelse høy friksjon – selv om det nok kan bli bedre med bruk over tid.

Ikke noen batterikonge 

Tidligere var det standard med rundt to timer batteritid fra en spillbærbar. Med årene har prosessorene blitt mer strømsnille og strømstyringen bedre. Mange spillbærbare nyter også godt av at prosessorens innebygde grafikkfunksjon tar over jobben fra den dedikerte grafikken når den ikke trengs. Det har ført til at vi har sett batteritider opp mot både fire og fem timer fra relativt kraftige spillbærbare.

Helt der er ikke Kunshan P771. Med tanke på prosessoren er det kanskje ikke så rart, strømstyring og alskens annet til tross.

Ved variert bruk klarte vi å få pc-en til å holde det gående i omtrent 2,5 timer før batteriet var tomt. Velger du å spille uten laderen koblet til, kan du dele det i omtrent to, altså i overkant av én time. Det er ikke all verden, men gitt hvor mye krefter du har når laderen først er koblet til,  er det ikke så verst. Vekten, spesifikasjonene og ytelsen tilsier vel at dette mest av alt er en pc du kan frakte med deg når du vil spille hos andre eller på LAN-party, og ikke en pc du drar meg deg til jobb eller skole hver dag. Mer en erstatter for en stasjonær, enn en vanlig bærbar.

Konklusjon

Vi har for det meste god erfaring med bærbare fra Multicom fra tidligere. Byggekvaliteten er god, og en får som oftest bra med pc for pengene. Spesielt gjelder dette for selskapets spillbærbare, hvor du kan få meget god ytelse til noen tusenlapper mindre enn tilsvarende fra konkurrentene.

KRINGLYD: Takket være mulighet for relativt avanserte lydinnstillinger og rikelig med tilkoblinger kan du koble til kringlydsett eller et godt spillhodesett.

Der konkurrenter som Asus og Dell (Alienware) gjerne har litt mer forseggjort design, byr Multicom i stedet på mer ytelse for pengene. Så også med Multicom Kunshan P771, som rett og slett er et råskinn av en pc.

Med en særdeles kraftig prosessor under panseret, som gir langt bedre ytelse enn noen bærbarprosessor vi har testet, kombinert med svært kraftig grafikkprosessor, rikelig med minne og en rask SSD, taklet Multicom alt vi kastet på den av oppgaver med glans. Til typiske kontoroppgaver og tunge programmer vil ytelsen i de fleste tilfeller være bedre enn med de fleste stasjonære pc-er folk sitter med til vanlig, og langt bedre enn med vanlige bærbare.

Dette er imidlertid tenkt som en spillbærbar, selv om ytelsen også gjør den til et spennende alternativ for dem som er på jakt etter en særdeles kraftig mobil arbeidsstasjon. Og til spill funker Kunshan P771 strålende.

Ettersom Kunshan P771 er utstyrt med en god IPS-skjerm med G-Sync-støtte, hadde vi i våre testspill jevne 75 bilder i sekundet i snitt det aller meste av tiden, og langt mer da vi koblet pc-en til en ekstern skjerm. Selv «GTA V» med svært høye grafikkinnstillinger taklet pc-en strålende, med grafikkflyt verdig en kraftig, stasjonær pc. Når G-Sync i tillegg synkroniserte skjermen til det den fikk levert fra grafikkprosessoren, ble resultatet en spillbærbar det var en drøm å spille på.

Bare ikke forvent å kunne bruke pc-en i noen særlig tid uten å være koblet til en stikkontakt. Batteritiden er nemlig ikke all verdens, men god sett opp mot spesifikasjonene, tross alt.

Multicom Kunshan P771 er ikke en direkte billig spillbærbar, med en pris på omtrent 19.000 kroner. I tillegg burde du ha operativsystem, og da er prisen fort i overkant av 20.000 kroner. Med det sagt, skal du ha noe delvis tilsvarende fra andre produsenter er ikke prisen stort lavere.

Eksempelvis må du gi et sted mellom 18.000 og 20.000 kroner for en Asus G751JY med en Intel Core i7 i bærbarversjon og Geforce GTX 908M med fire gigabyte grafikkminne. Da har du en del svakere prosessor, halvparten så mye grafikkminne (noe blant annet «GTA V» vil ha mest mulig av) og du går glipp av G-Sync-skjerm. Sånn sett fremstår Multicom Kunshan P771 som et lite røverkjøp, prisen på rundt 20.000 kroner til tross.