TEST: Samsung ATIV Book 9 Plus - Blant de beste

Vi lar oss imponere over Samsungs lekreste bærbare.

Publisert Sist oppdatert

Samsungs første modell i 9-serien er å regne som en av de første «ultrabookene». Siden første modell kom på markedet for to og et halv år siden, har det rent utseendemessig ikke skjedd mye. Det sier kanskje mer om hvor langt framme 9-serien var når den kom, for dette er per i dag blant de aller beste ultrabærbare pc-ene på markedet.

3200x1800

Fra en rekke aktører har vi i senere tid sett et økt fokus på skjermoppløsning. Samsung er imidlertid av dem som går lengst med å tilby 3200x1800-oppløsning. Dette kontra for eksempel Macbook Pro 13 Retina og Asus UX301 hvor man har 2560x1600 og 2560x1440.

Noen stor fordel å gå det ekstra steget som Samsung tar vil det for de fleste ikke være. Mange vil nok klare seg fint med full hd-oppløsning også - 1920x1080. Maskinen finnes også i en rimeligere versjon med dette. Denne mangler Plus-betegnelsen. I tillegg har man en Lite-versjon av Ativ Book 9, som deler designelementer, men som er en helt annen pc teknisk sett.

Windows har blitt bedre til å håndtere høye oppløsninger. Problemet kan i noen tilfeller være noen applikasjoner som har elementer som ikke blir skalert. For eksempel noen av Samsungs egne verktøy er ting laget slik at det blir knøttsmått i full oppløsning. Dette er snakk om applikasjoner som er upåvirket av skaleringsinnstillingene man benytter i Windows. Denne skaleringsfunksjonen fungerer ellers normalt bra.

Vi merker også at pc-en er i stand til å gi et svært klart bilde også i lavere oppløsninger - for eksempel om man stiller inn skjermen til 1920x1080.

 

Det er ingen tvil om at pc-ens skjerm imponerer, men samtidig. Bildet er krystallklart, kombinert med ellers gode egenskaper for skjermen. Lyssterk er den også, men vi vi opplevde her at det kunne være en fordel å deaktivere den automatiske lysreguleringen for skjermen – både for å få maks lysstyrke under krevende forhold og unngå litt hyppige reguleringer. Dette gjøres via Samsungs innstillingsverktøy, som også dekker mange andre funksjoner på pc-en.

ATIV Book 9 Plus er tynn og vekten på rett under 1,4 kilo blir ganske standard for segmentet. Rent designmessig synes vi dette blir blant de peneste ultrabærbare på markedet. Inntrykket fra konstruksjonen er også god. Tastatur og styreflate er god, og bakgrunnsbelysning er på plass.

 

Yter bra

Litt forskjellige konfigurasjoner er tilgjengelig for Ativ Book 9-serien. Modellen vi testet var med Core i5-4200U-prosessoren, men flere raskere Core i7-baserte modeller finnes også. Minnemengden er ellers 4 eller 8 gigabyte, samt SSD på 128 eller 256 gigabyte. Ytelsen er legger seg på linje med de fleste andre pc-er levert med lignende spesifikasjoner.

Batterimessig leverer maskinen svært gode tall. Nesten ni timer med kontorapplikasjonsbruk og nesten syv timer med kombinert websurfing/musikk-streaming er meget gode tall. På videoavspilling er den ikke blant de aller beste, men nesten fem timer er likevel å anse som meget bra.

De beste maskinene i dette segmentet batterimessig blir blant annet Macbook Air og Sony Vaio Duo 13. På for eksempel kontorapplikasjonstesten leverer disse henholdsvis omtrent ti og tolv timer.

 

Av tilkoblinger har pc-en to USB 3.0-porter. Micro-HDMI-port og minnekortleser er også på plass. For kommunikasjon kan man benytte kablet nettverk via en medfølgende Gigabit Ethernet-adapter som kobles til en egen port på pc-en. Man har videre Bluetooth 4.0 og trådløst nettverk med støtte for 802.11n. Her benyttes wlan-kort fra Intel, hvilket betyr WiDi/Miracast-støtte, men Samsung har valgt å ikke benytte versjonen av kortet som hadde gitt støtte for den nye 802.11ac-teknologien.

Med erfaringene vi har med 802.11ac fra andre pc-er ville man i en del sammenhenger kunne forventet både en fordobling og tredobling av ytelsen.

Pc-en er konstruert slik at wlan-kortet er mulig å bytte relativt enkelt. Hvorvidt det er lagt begrensninger i maskinvare for hvorvidt dette kan gjøres vet vi ikke.

Første generasjon 9-serie fra Samsung hadde en svak wlan-implementasjon som ga maskinene kort rekkevidde og lav ytelse. Dette har blitt rettet opp i de senere generasjonene av maskinen, og Samsung har lært, for rekkevidden er meget god. Det er ellers støtte for Intels WiDi-teknologi for trådløs overføring av skjermbilde.

 

For forrige generasjon av Samsungs 9-serie finnes det modeller med integrert 3G/4G. Vi kan ikke se at dette nå er tilgjengelig på nyeste utgave.

Vår testmodell var ikke utstyrt med TPM. Modellen finnes med det, men vi kunne ikke finne dette spesifisert på modellene som er tilgjengelig via norske forhandlere nå. TPM kan benyttes av en del sikkerhetsløsninger - blant annet også Bitlocker-funksjonen for diskkryptering i Windows 8. Bitlocker har med Windows 8.1 også blitt tilgjengelig i standardversjonen, og ikke bare i Pro/Enterprise-versjonene.

Konklusjon

Samsung Ativ Book 9 Plus er blant de stiligste og beste ultrabærbare på markedet teknisk sett. Man får en relativt lett pc som er god å jobbe på, en skjerm i særklasse og en pc som nok designmessig vil falle i smak hos mange.

Med det sagt, mange vi klare seg fint med lavere oppløsning. Vi håper også Micorosoft vil optimalisere Windows enda litt for høyere oppløsninger - stort sett fungerer det imidlertid bra. Utviklerne av programvare må også ta hensyn til at høye oppløsninger benyttes på små skjermer i dag.

Prisen starter på i underkant av 11 500 kroner - da for modell med Core i5-prosessor, 4 gigabyte minne og 128 gigabyte SSD. Det er en høy pris, men på mange områder føler vi også at prisen er godt forsvart i henhold til pc-ens kvaliteter.

Av konkurrenter vil man finne blant annet Asus UX301 og UX302, som vi nå tester, samt Dell XPS 13 og Acer S7. UX301, XPS 13 og S7 er maskiner som også vil være i versjoner med høyere oppløsning enn full hd - man har her imidlertid valg 2560x1440 i stedet. Man skal naturligvis ikke glemme Macbook Air 13 og Macbook Pro 13 Retina. Førstenevnte blir i størrelse mer lik - Macbook Pro 13 blir tyngre, men vil ha en skjerm som er mer sammenlignbar.