TEST: Lenovo Thinkpad X1 Yoga
Med X1 Yoga klarer Lenovo å blande business and pleasure med et forsiktig design og kraftig innmat. Resultatet er en ytelsessterk og komfortabel maskin.
X1 Yoga henter hovedprinsippet mye fra storebror X1 Carbon, med en del endringer som skiller seg ut. Bortsett fra den åpenlyse muligheten til å folde skjermen slik at den sitter bak tastaturet, følger det også med en smart penn og en av de peneste skjermene vi har sett.
Lenovo har tatt utgangspunkt i 14 tommer og en oppløsning på 2560x1440. Dette er mer enn respektabelt allerede, men X1 Yoga kommer også med en RGB OLED skjerm, som betyr at skjermen ikke bruker tradisjonell OLED-teknologi der et hvitt lys passerer gjennom et fargefilter. I en RGB-skjerm bruker man kun rød, grønn og blå for å skape bilder. Disse skjermene er dyrere å produsere, og det er en overvekt av «vanlige» OLED skjermer på markedet.
Resultatet er nydelige og klare farger, og 14 tommer er akkurat stort nok til å utnytte oppløsningen uten å ofre for mye på tyngden. Den veier cirka 1.300 gram, og er med det mer enn portabel nok.
Rask, men få porter
Designet til tross, vi ble litt skuffet av mangelen på USB type C eller Thunderbolt. Maskinen har riktignok tre USB 3.0 porter, hvorav en alltid er på slik at man kan lade telefonen fra den, men den har altså ikke USB 3.1.
Vår testmodell kom med Intels Core-6600U, åtte gigabyte RAM og en SSD fra Samsung på 256 gigabyte. Det er mulig å øke både størrelsen på harddisken, samt mer RAM. Du kan også oppgradere SSD-en, og det er noe vi anbefaler.
Harddisken er av den nyere typen; koblet til med PCIe og den tar også i bruk NvME (Non-volitile Memory Express). NVMe er en kommunikasjons-protokoll som er skapt spesielt med SSD i tankene. Tenk på det som en videreføring av SCSI og SATA-teknologien; spesifikt laget for å takle store menger data på en rask måte. Våre venner i PC World USA tipset oss om at driveren Lenovo har valgt til denne løsningen ikke er optimal, og at om du velger denne bør laste ned en egen driver fra Samsungs sider.
Standard batteri, standard tastatur
Batteri-messig scorer X1 Yoga sånn midt på treet, og omtrent som forventet. I våre tester fikk vi litt under 8 timer ut av batteriet, du kan regne med litt mindre om du bruker den til å se video med høy lysstyrke.
Når vi skriver standard tastatur, så betyr ikke dette at man ikke skal ha høye forventninger. Dette er en Lenovo, tross alt, og tastaturet på X1 Yoga skuffer ikke. Tastene er forholdsvis grunne, slik de ofte er på ultraportable, men de er meget god å skrive på. Lenovos ikoniske røde pekepinne er selvsagt på plass; de fleste har sterke meninger om denne, men man kan i hvert fall ikke si at Lenovo ikke er konsekvente.
Konklusjon
Prisen for vår testmodell ligger på litt over 20.000. Det betyr ikke at den ikke kan bli billigere, og vi kan anbefale en billigere modell med Intels Core i5-6200. Da mister man litt ytelse, og man får heller ikke det inkluderte 4G-modemet, men du får en X1 Yoga mellom hendene.
Med prisen friskt i minne er det likevel ikke vanskelig å anbefale X1 Yoga til jobb-bruk. Lenovos topp-modeller har rykte på seg for å være solide, noe vi må si oss enige i. Der er kjent som arbeidshester, men når du først kommer forbi det litt kjedelige ytre finner vi en meget ytelsessterk og komfortabel arbeidskollega.