Tre utfordringer som hindrer grønn omstilling i næringslivet
På mange områder er næringslivet frontfigurer i den grønne omstillingen, men tre hindringer står fortsatt i veien for at selskaper kan tilpasse seg i den hastigheten det er behov for, mener bærekraftsansvarlig hos Lenovo.
1. Selskaper befinner seg på vidt forskjellige stadier
Noen selskaper er svært ambisiøse og har jobbet med sirkulære forretningsprinsipper i mange år allerede. Andre har akkurat begynt og trenger hjelp til å identifisere hva innsatsområdene bør være. Forskjellene i næringslivet gjør det veldig vanskelig å designe bærekraftige løsninger som treffer alle, uavhengig av hvor de er i prosessen.
Her gjelder det å utvikle noen håndfaste verktøy som har en målbar effekt fra dag én. Hos Lenovo arbeider vi nå med å gjøre det mulig for kundene våre å få varene sine fraktet med fly som bruker biodrivstoff. Vi tilbyr også klimakompensasjon for PC-er via støtte til FN-godkjente klimaprosjekter. Interessen for disse løsningene er stor fordi det er enkelt og forståelig. Det finnes utvilsomt flere små – men langt fra ubetydelige – knapper vi kan trykke på.
2. Mange ser på bærekraft som en kostnad heller enn en investering
Mange selskaper behandler fortsatt bærekraft som et nødvendig onde man først forholder seg til når bunnlinjen er sikret.
Mange selskaper behandler fortsatt bærekraft som et nødvendig onde man først forholder seg til når bunnlinjen er sikret.
Ved kun å oppfylle minimumskravene for grønn omstilling, risikerer bedriftsledere å gå glipp av nye forretningsmuligheter. De overser at bærekraftsprofilen også kan bli avgjørende for å kunne tiltrekke seg arbeidskraft og forretningspartnere i fremtiden. En studie Cognizant gjennomførte i fjor viste at de i alderen 20-40 år prioriterer betydningsfullt arbeid over lønn når de velger jobb.
Dagens investeringer i bærekraftstiltak legger grunnlaget for fremtidig vekst og konkurransekraft. Vi må minne hverandre på dette budskapet, slik at vi blir kvitt feiloppfatningen om at bærekraft må svi litt.
3. Store mål spenner bein på kortsiktige gevinster
Det finnes også en motpol. Enkelte selskaper setter listen så høyt at det blir umulig. Forstå meg rett: Det er ikke noe galt i å sette ambisiøse mål – tvert imot. Det er viktig å ha en retning og virkelig legge seg i selen for å skape en markant, nødvendig endring for miljøet. Til syvende og sist er det likevel handlingene som utgjør forskjellen. Derfor skal man passe på at visjonen ikke får de små stegene du kan ta i riktig retning her og nå til å se ubetydelige ut.
Ofte er den raskeste veien til mål bare å sette ett bein foran det andre og gjøre noe. Det gjelder også grønn omstilling, uansett hvor i omstillingsprosessen man befinner seg.