DEBATT:
Snart må du dokumentere gCO2pm-regnskapet
Debatt: I takt med at digital markedsføring og spesielt programmatisk annonsering vokser kraftig, må norske annonsører ta i bruk gCO2pm-standarden for en mer bærekraftig fremtid.
Den digitale markedsføringen vokser ufortrødent og med det vokser også karbonavtrykket og miljøproblemet. Utviklingen og innovasjon av markedsføringsteknologi har ført til mer effektive markedsføringsmetoder, men også ført til et økende karbonavtrykk som vi ikke kan fortsette å ignorere. Med innføringen av EUs grønne vekststrategi og obligatorisk rapportering av CO2-utslipp i de kommende årene, blir gCO2pm – gram karbondioksid per tusen annonsevisninger – en av måleparameterne å følge med på innenfor den digitale markedsføringsverdenen.
Norske publisister er i verdenstoppen
Her står programmatisk annonsering i sentrum. På den ene siden en effektiv metode for å nå ut til sitt publikum, på den andre siden en vesentlig kilde til karbonutslipp. Her har norske publisister vist vei og befinner seg nå i verdenstoppen for bærekraftig programmatisk annonsering. Ved å begrense antall aktører i annonsevarelageret, har de klart å holde gCO2pm-verdiene på et nivå som er nesten 80 prosent lavere enn det globale gjennomsnittet ifølge tall fra Scope3, og i så måte på linje med gCO2pm-nivåene fra direkte annonsekjøp.
Vil koste penger
Norske ledere har nå sjansen til å gå foran som ledestjerner innen miljøansvarlighet og økonomisk bærekraft.
Muligheten til å måle og optimalisere på karbonavtrykk i digital annonsering kan posisjonere norske bedrifter og annonsører i forkant av miljøansvar og økonomisk bærekraft. Ved å tilpasse seg til gCO2pm-standarden, vil annonsørene bli i stand til å møte de kommende EU-kravene, i tillegg til å optimalisere effektiviteten av sine markedsføringsstrategier. Dette vil gi norske annonsører et strategisk overtak i å bygge bærekraftige merkevarer som appellerer til et miljøbevisst publikum. Videre, som DNB kommenterte nylig, vil annonsører som overser sitt miljøansvar, ikke bare risikere eget omdømme, men de vil også risikere økte finansieringskostnader, noe som tydeliggjør den direkte økonomiske konsekvensen av manglende miljøengasjement.
Helhetlig tilnærming til bærekraftig vekst
Ved å prioritere gCO2pm, kan vi som bransje ikke bare bidra til å redusere karbonavtrykket, men også styrke Norges posisjon som en global leder i bærekraftig digital markedsføring. Samtidig bidrar dette til å holde skatteinntektene innenlands, motvirker kapitalflukt til globale plattformgiganter, og styrker økonomien til norske publisister hvis rolle i å rapportere virkeligheten aldri har vært viktigere. Dette firfoldige fokuset representerer en helhetlig tilnærming til bærekraftig vekst i vår digitale tidsalder, og det er ikke bare en mulighet, men en nødvendighet. Norske ledere har nå sjansen til å gå foran som ledestjerner innen miljøansvarlighet og økonomisk bærekraft. Tar vi skikkelige grep nå, kan vi sikre vår fremtid, både for våre virksomheter og planeten som sådan. Sammen kan vi utgjøre en reell forskjell for en mer bærekraftig fremtid.
Jan Berthrand Danielsen, Norgessjef, Adform
Christian Mikkelsen, Nordisk publisistdirektør, Adform