SAMFUNN:
Ønsker seg flere kvinnelige kolleger
For Greta Bekeryté, maskinvareingeniør i Zaptec, var valget om å bli ingeniør enkelt. Hun trivdes med realfag og matematikk, og ville veldig gjerne lære mer. Nå håper hun at flere kvinner vil velge ingeniørfaget.
Med moren – en maskiningeniør – som inspirator, var det kanskje ikke rart at Greta Bekeryté tidlig ble tiltrukket av ingeniørfaget. Fascinasjonen vedvarte, og etter flere år i bransjen trives hun fortsatt. Men hun savner en ting: flere kvinnelige kolleger.
Ifølge Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon utgjør kvinner i dag kun 25 prosent av Norges ingeniører og teknologer.
– Som kvinner er vi som oftest i mindretall i denne bransjen. Med større oppmerksomhet rundt mulighetene som finnes for kvinner i tech og større bevissthet for at dette er et fremtidsrettet yrkesvalg, tror jeg flere kvinner vil velge denne karriereveien. Det er spesielt viktig med tanke på eksisterende fordommer mot kvinner i teknologiyrker, og spesielt for de som vokser opp i familier med mer «tradisjonelle kjønnsmønstre», sier Bekeryté.
Vant pris
Bekeryté
flyttet til Norge fra Litauen like etter videregående og hadde som mål å lære
seg flytende norsk slik at hun kunne studere ved Universitetet i Stavanger. Det
tok henne fire år, så var hun klar for en bachelorgrad i industriell
automasjon og elektronikkdesign.
I over to år nå har Bekeryté jobbet i Zaptec. Det norske selskapet som designer, produserer og selger ladestasjoner og programvare for lading av elbiler.
Her står hun blant annet bak designet av Zaptec Sense som kobles til husets strømmåler og automatisk justerer elbilladeboksens ladehastighet. Som følge av Bekerytés arbeid med Zaptec Sense, sikret hun seg i 2022 en gjev plass på listen Top Women in EV, sammen med flere av de fremste kvinnelige teknologene i Europa.
Ikke bare for menn
Bekeryté har alltid drømt om å lage et produkt som folk kan bruke og som gir dem verdi.
– Som elektroingeniør kan du jobbe mange forskjellige steder, og det ligger spesielt mange muligheter i fornybarnæringen, sier hun.
Nå håper hun at flere kvinner vil følge etter. Hun ser et stort behov for flere kvinnelige ingeniører i utviklingen av det grønne skiftet.
Som elektroingeniør kan du jobbe mange forskjellige steder, og det ligger spesielt mange muligheter i fornybarnæringen.
Greta Bekeryté
– Det er så mye man kan jobbe med – blant annet innen fornybar energi, energieffektivisering, elektrifisering av transport, smartgrid-teknologi, smarthus og smartbyer. Alle disse sektorene er sammen viktige for å nå våre satte klimamål og vi trenger et balansert perspektiv for å kunne utvikle de beste løsningene. Da trenger vi både mannlige og kvinnelige ingeniører, sier Bekeryté, og fortsetter:
– Mange tenker fortsatt at elektrofag er et yrke for menn, men det er så mange muligheter som ligger i det, også utover det å jobbe som elektriker. Det aller viktigste er likevel at de som velger faget har interesse for det, uansett om du er kvinne eller mann.