KOMMENTAR | Stine Marie Hagen:
Dette har vi ikke tid til å vente på
Vi må alle ta noen grep før regjeringen og SoMe-gigantene finner løsninger for tryggere nettbruk.
9 x 7 = ?
Sausen holder på å koke over. Jeg står med vispen i den ene hånda, og nettbrettet i den andre. En sulten barnehage-gutt henger over skuldrene på meg, sliten etter en lang dag i barnehagen. Aller helst vil han sitte i en armkrok. Men det går ikke nå. Middagen må bli ferdig før blodsukkeret går helt i kjelleren.
I slike situasjoner er nettbrettet godt å ha. Det gir et lite pusterom, til oss begge.
Jeg må bare finne svaret på den hersens multiplikasjons-oppgaven, for å åpne foreldrekontrollen.
Skjermtiden øker med alderen
Vi vet at barn og unge bruker mye tid på skjerm.
Ifølge Medietilsynets undersøkelse Foreldre og Medier 24 bruker halvparten av barn i alderen 1–17 år over to timer på skjerm hver dag.
Ifølge undersøkelsen øker skjermtiden med alderen.
Når det gjelder barn på 12 år, er minst ni av ti på sosiale medier. Dagens aldersgrense er satt til 13 år.
I en rapport fra Kripos kommer det frem at frem at stadig flere seksuelle overgrep mot barn under 14 år, starter på sosiale medier. I de fleste saker hvor voksne tar kontakt med barn på sosiale medier, ender det med at barnet blir utsatt for ulike former for seksuelle overgrep.
Ifølge Kripos er Snapchat den mest brukte plattformen for å etablere kontakt mellom overgriper og barn.
I Barn og medier-undersøkelsen av 2022 framgår det at åtte av ti barn mellom ni og 18 år benytter seg av Snapchat, og at det er det viktigste sosiale mediet blant unge.
Jeg minner igjen om aldersgrensen på 13 år.
Barn under 13 år kan opprette en profil på sosiale medier, om foreldrene synes det er greit.
Tar grep
Regjeringen har våknet.
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun inviterte denne uken representanter for Meta, Google, Tiktok og Snapchat til et møte for å diskutere hvordan de store plattformene kan bidra til at barn er trygge på nett.
I en videosnutt fra møtet, får vi se kunnskapsministeren med en klar og tydelig beskjed til SoMe-representantene. Nærmest på gråten sier hun at «foreldre står i en kamp mot sosiale medier, hver eneste dag. En kamp de er dømt til å tape. Så vi må hjelpe foreldrene, og vi trenger at dere tar ansvar. Og følger loven.»
Det er fantastisk å se en statsråd med et så tydelig budskap.
Jeg tror det er uhyre viktig at alle barn og unge, fra tidlig alder, lærer seg hvordan man ferdes i det digitale universet. Med alt av fordeler og farer, som nettet har å by på.
Det er ikke like tydelig om budskapet nådde frem.
I et innlegg på LinkedIn skriver Karianne Tung at selskapene redegjorde godt for seg, men at statsrådene likevel ikke er fornøyde med svarene. Det går for sent. Tung og Nordtun har derfor bedt om ett oppfølgingsmøte, om tre måneder.
Mye kan skje på tre måneder.
Vi har ikke tid til å vente. Heller ikke på regjeringens forslag om en lovendring for å øke aldersgrensen på sosiale medier til 15 år.
Og hvor stor forskjell vil en aldersgrense egentlig gjøre? Vi vet allerede at dagens aldersgrense ikke blir overholdt.
Noe må gjøres
Jeg husker min egen ungdom. Halvparten av vennegjengen sjanglet mellom Stravinsky og Smuget med falsk legg i lommeboka. Litt neglelakkfjerner og en spiss nål, og vipps var fire i 84 forvandlet til en.
Skal vi ha en aldersgrense må vi også sørge for at den blir overholdt. Om noen foreldre gir sine ungdom tillatelse til å være på Snapchat, vil det være fristende for andre å følge etter.
Frem til regjeringen og SoMe-gigantene kommer med en god løsning, er det vi foreldre som må ta grep. Vi må opplyse og oppmuntre, både de unge lovende – og hverandre. Og stå sammen om kampen vi kjemper mot sosiale medier.
Forelder engasjer deg
Jeg har små barn. Så små at de ikke klarer å regne seg frem til at 9 x 7 = 63.
Likevel. Med lett dyskalkuli er det ikke alltid jeg klarer å låse opp foreldrekontrollen jeg heller. Så jeg vet den er effektiv. Foreldrekontrollen funker, enn så lenge.
Men jeg gruer meg til den dagen den ikke lenger gjør det. Den dagen barna ikke lenger trenger min hjelp til å gjøre matte-leksene. Den dagen kan fort falle sammen med en annen dag. Den dagen hvor det ikke lenger er like aktuelt å høre på hva mora deres sier.
Mange er bekymret for barns skjermbruk, spesielt hvor mye fokus skjermen får på skolen. Jeg tror ikke nødvendigvis løsningen ligger i å fjerne skjermen. I alle fall ikke helt.
Derimot tror jeg det er uhyre viktig at alle barn og unge, fra tidlig alder, lærer seg hvordan man ferdes i det digitale universet. Med alt av fordeler og farer, som nettet har å by på.
Og der har vi en jobb å gjøre – alle sammen. Både SoMe-giganter, regjering, skole og foreldre.