NYHETER:
Staten må ta større ansvar for trygg nett-oppvekst
Medietilsynet mener barn i for stor grad blir overlatt til seg selv på nett, og at dagens regelverk ikke gir nok beskyttelse.
Medietilsynet har sammen med sju andre etater utarbeidet en handlingsplan som peker på tiltak som skal gjøre nettet tryggere for barn og ungdom.
Medietilsynet peker på at barn i for stor grad blir overlatt til seg selv på nett. Det kreves styrket regulering og kompetanseheving i yrkesgrupper som jobber med barn for å styrke beskyttelsen, slår tilsynet fast. Dagens tiltak er i hovedsak innrettet på individnivå mot barn og unge.
Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, mener hverken barn eller foreldre kan bære ansvaret alene.
– Ansvaret for en trygg digital oppvekst kan ikke først og fremst overlates til barnet selv. Foreldrene kan heller ikke ta hele ansvaret. Digital kompetanse må styrkes også hos profesjoner som jobber med barn og unge, og vi trenger flere tiltak på systemnivå, sier Velsand, i en pressemelding.
Sosiale medier
Medietilsynet mener det nasjonale lovverket er mest fokusert på tradisjonelle medier som kino og TV, som for eksempel ved fastsettelse av aldergrenser, men i liten grad regulerer sosiale medier.
– At lovverket ikke i tilstrekkelig grad dekker nye tjenester og plattformer som barn bruker, svekker deres rettsvern, sier Velsand.
Både EU og andre europeiske institusjoner jobber med å styrke beskyttelsen av barn og unge på nett. Handlingsplanen påpeker at norske myndigheter må gis verktøy og ressurser til å håndheve og følge opp når nye regler innføres i Norge.
Styrket beskyttelse
Regjeringen foreslår å bruke sju millioner kroner for å styrke beskyttelse for barn på internettet. Regjering vil også styrke både Forbrukertilsynet og Medietilsynets arbeid og har mer informasjon til foreldre og de som jobber med barn.
De vil også legge frem stortingsmelding om trygg digital oppvekst.
– Vi må beskytte våre barn og unge, også digitalt. Denne handlingsplanen er et viktig bidrag, og jeg er glad for det brede samarbeidet som ligger bak. Dette er et felles ansvar som er høyt prioritert i Regjeringen, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp), i pressemeldingen.