KOMMENTAR: 

INGEN VEI TILBAKE: Et analogt samfunn kommer ikke tilbake. Derfor må samfunnet ta et større ansvar for å sikre en trygg digital oppvekst for dagens barn og unge, mener artikkelforfatteren. (Foto: iStock/Chinnapong)

14 år – Mine tanker om digital oppvekst

Det er mange negative sider ved å vokse opp i en digital tidsalder, men det er mange bra også.

Publisert Sist oppdatert

Medietilsynet pekte nylig på at barn i for stor grad blir overlatt til seg selv på nett, og at det kreves styrket regulering og kompetanseheving i yrkesgrupper som jobber med barn for å styrke beskyttelsen.

Vi lever i en internett-drevet verden med sosiale media-plattformer som Twitter, Instagram, Snapchat og TikTok. Disse mediene har skapt glede rundt hele jorden, men det har også skapt angst, stress og til og med depresjon.

For eksempel viser en undersøkelse utført av Folkehelseinstituttet en tydelig sammenheng mellom opplevelser av negative hendelser på sosiale medier og økte symptomer på angst og depresjon. Disse hendelsene var som oftest å få negative kommentarer på en post, bli kontaktet av fremmende folk eller å føle seg ekskludert fra noe, som for eksempel en gruppe-chat.

– Det er viktig å merke seg at selv om disse negative opplevelsene kan virke mindre alvorlige, sammenlignet med for eksempel nettmobbing, så kan det likevel se ut som opplevelsene har en betydelig sammenheng med unges mentale velvære, sier Jens Christoffer Skogen, seniorforsker ved FHI.

Positive virkninger

UTPLASSERT: Herman Rødahl Meese har hatt arbeidsuke i Computerworld denne uken. (Foto: Computerworld)

Men det er også mange gode sider ved bruk av sosial medier. Fulvio Castellacci direktør ved senter for teknologi, innovasjon og kultur ved UiO uttalte i 2018 at sosiale medier kan brukes til å forsterke vennskap.

– Nå ser vi at bruken av sosiale medier som Facebook og Snapchat i større grad har positive virkninger. Sosiale medier gjør sosial omgang med andre mennesker lettere og gir oss en følelse av tilhørighet. Dette igjen, er viktig for vår livskvalitet, sier Castellacci.

Så hva skal man mene? Er det bra eller dårlig å vokse opp i en digital verden?

Flere av studiene Catellacci har jobbet med viser at kommunikasjon gjennom sosiale plattformer og internett kan bidra til å skjerme oss fra følelsen av ensomhet.

Som sosiale medier, kan også dataspill ha positive effekter. En global undersøkelse (Power of Play) viser at dataspill kan bidra til bedre mental helse, utvikle relasjoner, kreativitet og problemløsning.

Så hva skal man mene? Er det bra eller dårlig å vokse opp i en digital verden?

Gjøre det beste ut av det

Personlig er jeg litt i midten av spektrumet. Jeg synes ikke at det burde være en aldersgrense på internett, men jeg mener det burde være begrensninger på hva de unge kan se. Jeg har personlig vært på internett siden jeg var fire år gammel, og kan ikke huske at jeg har sett eller opplevd noe som jeg mener har vært skadelig for meg.

Men andre har hatt det verre enn meg. Nettmobbing er et veldig stort problem. Mange opplever å bli utestengt fra fellesskapet over internett eller å bli regelrett mobbet på en sosial plattform.

Men, verden har blitt digital og vi kan ikke skru tiden tilbake.

Mange er også mest sosiale digitalt. Det kan stoppe folk fra å komme seg ut av huset. Hvis kroppen ikke blir brukt, blir du mer og mer usunn. God fysisk form er faktisk en ganske viktig ting for mental helse. Det er bevist at god fysisk form kan redusere angst, depresjon og negativt humør - og forbedre selvtillit og kognitiv funksjon.

Men, verden har blitt digital og vi kan ikke skru tiden tilbake. Her må vi gjøre det beste ut av det, det vil si styrke de positive sidene ved en digital oppvekst og redusere de negative.

Medietilsynet tenker derfor riktig når de mener staten må ta større ansvar for å regulere det digitale livet på internett - slik at det blir så trygt som mulig.