SAMFUNN:

KODE MED MENING: Kodingen foregikk parallelt på Computas’ kontorer i Oslo og Trondheim, og det var mange som hadde møtt opp for å kode til inntekt for TV-aksjonen. For hver oppgave som ble løst, donerte Computas penger til TV-aksjonen. Kodeworkshopen endte med en donasjon på 116.000 kroner. (Foto: Stine Marie Hagen)

Kodet seg til 116.000 kroner

For femte året på rad inviterte Computas til «Kode med mening» for å samle inn penger til TV-aksjonen. I år går pengene til Barnekreftforeningen og etableringen av familiehus nær sykehusene i Tromsø, Bergen, Trondheim og Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Computas har vært fast giver til TV-aksjonen siden 2018. 

For fem år siden arrangert de for første gang workshopen «Kode med mening». Siden har det blitt en tradisjon. 

Hvert år,  i forbindelse med TV-aksjonen, ønsker selskapet velkommen til en ettermiddag fylt med koding, foredrag, leker og godteri – for å samle inn penger til et godt formål.

Etablering av familiehus

Årets TV-aksjon går til Barnekreftforeningen. Pengene som samles inn skal brukes til å etableres familiehus nær sykehusene i Tromsø, Bergen, Trondheim og Oslo – slik at alvorlig syke barn kan være sammen med sin familie. 

– I Norge er det ingen slike tilbud. Det er kun det syke barnet, og én forelder, som får bo sammen.

Det sier Hanne Dokken, frivillig i Barnekreftforeningen. Hun har selv fått kjenne på viktigheten av å kunne være samlet som en familie – når et av barna rammes av alvorlig sykdom.

Muligheten til å være sammen

Marcus var 16 år da han ble diagnostisert med ryggmargssvulst. 

Livet til familien ble snudd på hodet. 

Hanne Dokken viser frem et bilde av familien på seks – samlet på et lite rom på Rikshospitalet. Tre brødre sitter på tvers i en trang sykehusseng, med Playstation i hendene. Søsteren deres har krøllet seg sammen og sovnet i enden av sengen. 

Fotografiet tegner et bilde av det nye familielivet – etter at hennes eldste sønn ble rammet av kreft.

– Det var vår hverdag. Den fine hverdagen – når vi fikk være sammen. Det var ikke ofte, forteller Dokken, og fortsetter:

Det var vår hverdag. Den fine hverdagen – når vi fikk være sammen. Det var ikke ofte.

Hanne Dokken, pårørende

– Marcus fikk 500 døgn på sykehus. Det å få lov til å være sammen når du blir alvorlig syk er utrolig viktig. Det er når man først blir syk at man forstår hvor viktig det er å leve. Man tar vare på hverdagen på en helt annet måte. Man venter ikke på jula, man lager fine dager i hverdagen.

Marcus ble frisk, men fikk tilbakefall. En hissig type hjernekreft – med spredning fra ryggmarg til hjerne. Familien fikk beskjed om at Marcus skulle dø.

Vi hadde et håp. Det håpet var at dagene skulle bli så fine som mulig. Og det var de, når barna fikk lov til å være sammen som søsken.

Hanne Dokken

– Når du får beskjed om at du har et barn som skal dø, så blir du desperat. Du blir redd. Men samtidig så er det å leve da, utrolig viktig. Og det å være sammen som familie, å kunne bo sammen – det er helt avgjørende. Vi fikk reise til Finland og USA for behandling, og der fikk vi bo sammen alle sammen. Noen av de fineste minnene våre som familie – er nettopp fra den tiden hvor Marcus var på det sykehuset.

– Vi hadde et håp. Det håpet var at dagene skulle bli så fine som mulig. Og det var de, når barna fikk lov til å være sammen som søsken. Tryggheten det skapte, var avgjørende, fortalte Dokken under arrangementet til Computas.

Samlet over 140.000 kroner

Det var stinn brakke hos Computas under årets «Kode med mening». 

Kodingen foregikk parallelt på Computas’ kontorer i Oslo og Trondheim, og det var mange som hadde møtt opp for å kode til inntekt for TV-aksjonen. For hver oppgave som ble løst, donerte Computas penger til TV-aksjonen. 

SAMMEN FOR SAKEN: Nina Larsen i TV-aksjonen, Trond Eilertsen i Computas og Hanne Dokken i Barnekreftforeningen. (Foto: Stine Marie Hagen)

Kodeworkshopen endte med en donasjon på 116.000 kroner. I tillegg hadde Computas ordnet med flere aktiviteter denne kvelden – som ga ytterligere 24.740 kroner i potten.

Trond Eilertsen, administrerende direktør i Computas, forteller at de ansatte i it-selskapet opplever samarbeidet med TV-aksjonen som meningsfylt:

– Det har vært et veldig engasjement i selskapet rundt TV-aksjonen, det har blitt veldig populært – blant både kunder og ansatte, sa han til Computerworld.

Nina Larsen, som er leder i TV-aksjonen, er meget fornøyd med samarbeidet: 

– Det er utrolig bra at næringslivet og Computas engasjerer seg i TV-aksjonen. Det er ulike formål, så det er variabelt hva man jobber for hvert år. Det tror jeg mange synes er veldig spennende, sa Larsen, samtidig som hun roset Computas for flere av løsningene it-selskapet har laget for TV-aksjonen.

Lager løsninger for TV-aksjonen

Gjennom årene har Computas utviklet flere løsninger for TV-aksjonen. Et eksempel er et automatisert dashbord som ga administrasjonen en enkel måte å følge med på rekrutteringen av bøssebærere fra dag til dag, samtidig som lokale grupper fikk rask tilgang til relevant statistikk.

I år har Computas utviklet to nye digitale verktøy som skal hjelpe TV-aksjonen med å nå ut til flere mennesker. 

En av løsningene er nettsiden Delfor.tvaksjonen, som gjør det enkelt for folk å dele bilder, videoer og tekst om TV-aksjonen på sosiale medier. Nettsiden legger til rette for deling av budskapet fra årets aksjon, slik at flere kan spre informasjon om TV-aksjonens formål.

GODTERI MED MENIG: Under Workshopen kunne man kjøpe godteri og chips. Computas matchet beløpet. (Foto: Stine Marie Hagen)

– Det er så lettvint. I stedet for at vi i TV-aksjonen skal sende store filer til influensere, ambassadører eller leverandører som skal hjelpe oss – så går de bare inn på den siden. Det har bidratt til at vi har fått veldig bra synlighet, samtidig som det er enkelt og effektivt for oss, sier Larsen.

Den andre løsningen, kalt Wiggo, er en AI-basert kommunikasjonsassistent som hjelper de ansatte i TV-aksjonen med å besvare spørsmål og henvendelser. 

Et hjem i nærheten

Annenhver dag får et barn i Norge kreft, og hver uke blir 10 barn født med hjertefeil. 

Når et barn blir alvorlig sykt, rammes hele familien. Ofte må barnet reise langt for å få livsviktig behandling. Familier blir ofte splittet i lange perioder.

Familiehusene vil gi familier med alvorlig syke barn, uavhengig av diagnose, mulighet til å skape et hjem hjemmefra. Husene skal etableres i umiddelbar nærhet til universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. 

Om du ønsker å bidra til dette, og gi en gave til Barnekreftforeningen, kan du gjøre det her. 

BILDEKARUSELL: Se bilder fra kvelden. (Alle foto: Amund Janssen/ Computas)