SAMFUNN:

Skjermdump fra Google med søk etter 'vaksine'.
FAKE? Nå skal Google begynne å merke sine søkeresultater om de kan være falske opplysninger eller ikke. (Foto: Frank Johnsen)

Google flommer over av feilinformasjon og feil resultater

Fremover kan blå hake indikere hvilke resultater som er ekte når du søker på Google.

Google eksperimenterer med en ny bekreftelsesfunksjon i søkemotoren for å hjelpe brukere med å unngå å klikke på falske eller feil lenker.

Funksjonen vil bli implementert ved å gi verifiserte søkeresultater en blå hake i fremtiden, som indikerer hvilke resultater som er ekte og ikke kopier som forsøker å utnytte en gjenkjennelig merkevare.

– Vi eksperimenterer regelmessig med funksjoner som hjelper forbrukere med å identifisere pålitelige virksomheter på nettet, og vi kjører for tiden et lite eksperiment som viser haker hos visse virksomheter på Google, sier Google-talsperson Molly Shaheen til The Verge.

Funksjonen har imidlertid ennå ikke blitt bredt rullet ut, skriver The Verge.

Når du holder musen over haken, vises en melding som forklarer at «Googles signaler antyder at dette selskapet er den det utgir seg for å være».

Ifølge Google bestemmes verifisering av faktorer som nettstedverifisering, data fra Googles Merchant Center og manuelle anmeldelser.

Initiativet er en del av Googles innsats for å bekjempe feilinformasjon og falske søkeresultater, som har økt i omfang de siste årene i tråd med det økende AI-genererte innholdet.

Det kan også innebære at Google ikke lenger streber etter en 100 prosent «ren» søkemotor fri for falske resultater, men i stedet vil fokusere på å flagge hvilke resultater som er mest troverdige.