Pc-skjerm i tv-størrelse

Benqs nye pc-skjerm er like stor som en gjennomsnittlig tv nedover i Europa. Hva gjør det med prisen?

Publisert Sist oppdatert

Vi har tidligere vært innom Benqs forandring fra i hovedsak å være et selskap som tidligere fokuserte på litt enklere og rimeligere skjermer, til de siste årene å levere både avanserte og god skjermer.

Ikke minst fikk vi bevist det tidligere i år, da vi testet selskapets ferske 24-tommer til proffbruk. Den var rett og slett knallgod - og svindyr.

Denne gangen har vi testet selskapets nye stolthet, en gigantisk skjerm til stasjonær pc. Benq BL3200PT er, som navnet muligens avslører, hele 32 tommer stor - eller like stor som gjennomsnitts-tv-en nedover i Europa.

Enorm skjerm

Den enorme skjermen, for det er å regne for enormt når man snakker om pc-skjermer på 32 tommer, har både sine fordeler og ulemper. Fordelen er så klart at du får et stort, stort bilde rett foran deg. Ulempene er at skjermen tar veldig mye plass på skrivebordet, og, faktisk, at du får et stort, stort bilde rett foran deg.

Det store bildet er fin-fint til det meste av bruk, og gjør at du kan ha relativt høy oppløsning uten at tekst og ikoner blir bittesmå. Med relativt høy oppløsning mener vi 2560x1440, som til nå har vært den vanligste oppløsningen på litt skikkelige 27-tommere.

Det er 160 piksler mindre i høyden enn det som så langt har vært standard på 30-tommere i 16:10-format. Vi ønsker oss alltid litt flere piksler, men Benq BL3200PT fungerer fint også uten de ekstra 160 pikslene.

Ulempen med den store skjermflaten er at du, med et normalt skrivebord, må bevege en del på hodet når du bruker skjermen.

Dette er noe vi har opplevd litt med 27-tommere også, men som for vår del ikke har vært noe problem med mindre skjermer. Om ikke annet får en litt mer trening i nakken enn om man bare sitter der helt statisk hele dagen.

Benq BL3200PT er en ganske stilig skjerm, med smal og fin ramme på sidene og i topp. Det er kjekt om du har ønske om å sette flere skjermer sammen. Forutsatt at du har plass til flere 32-tommer på skrivebordet, naturligvis.

Tar mye plass

Foten er stor og stødig, kanskje litt vel stor. Både foten og skjermen stjeler mye skrivebordsplass, og det ble veldig lite plass igjen til tastaturet på vårt ganske gjennomsnittlige skrivebord. Det er ikke noe problem med vår 27-tommers Eizo med liten og nett fot.

Ved siden av å ta mye plass, tilbyr foten bra med justeringsmuligheter, inkludert opp og ned, rotasjon og mulighet for portrettmodus.

Det kan virke litt pussig av Benq å slippe en 32-tommer med 2560x1440 omtrent samtidig som det begynner å dukke opp 30-tommers 4K-skjermer fra en del andre produsenter. Samtidig som vi testet Benq BL3200PT, hadde vi også en Dell UltraSharp UP3214Q inne til test. Og det hadde virkelig noe for seg med alle de ekstra pikslene i begge retninger.

Men koster det med 4K. Dell-skjermen koster nesten tre ganger så mye som Benq-skjermen.

Vi har brukt Benq BL3200PT i flere uker, og til variert bruk. Skjermen har blitt brukt til jobbing i Photoshop, til surfing, filmtitting (som størrelsen er perfekt for), spilling og til spaltemeter på spaltemeter med skriving.

Takket være at Benq har valgt nyeste variant av VA-panel, som er en mellomting mellom TN og IPS, fungerer skjermen fint til det aller meste.

VA-paneler har gjerne svært god kontrast og svartnivå, og raskere oppdateringshastighet enn IPS, og langt bedre fargegjengivelse enn TN. Også på innsynvinkel er VA en mellomting mellom IPS og TN, men det er så nær IPS-nivå at det for de fleste ikke vil være noen praktisk forskjell. Det gjør at skjermen, med mindre du er svært kresen på hastigheten, fungerer vel så bra til spill og film, som til ikke ekstremt avansert jobbing i Photoshop.

Godt fargeomfang

Vår testskjerm var relativt godt kalibrert ut av boksen, slik at fargene ble gjengitt ganske presist.

Våre målinger viste videre at Benq BL3200PT kan skilte med et fargeomfang som er hakket bedre enn flere av de litt rimeligere IPS-skjermene vi har testet tidligere, men litt bak 27-tommere i omtrent samme prisklasse som Benq BL3200PT ligger i.

Ikke uventet, gitt paneltypen og prissegmentet, gjør BL3200PT det skarpt i det meste av fargeskalaen. Det skorter imidlertid litt når det gjelder blått og grønt, sammenlignet med AdobeRGB-fargerommet.

Med mindre du skal drive med trykksaker er det for så vidt ikke noe stort problem. Sammenlignet med sRGB, som ved skjermbruk er mer interessant, gjør Benq BL3200PT det bra, og ligger en del prosent over sRGB over hele fargeskalaen.

Enda bedre kontrast

Mens vi var godt fornøyd med fargene, var vi svært fornøyd med konstrast- og svartnivået. Det viste seg spesielt mens vi jobbet med bilder i Photoshop, hvor kontrastnivået var vel så bra, om ikke bedre, enn på vår Eizo-skjerm.

Som med de fleste Benq-skjermene det siste året eller så, er også BL3200PT utstyrt med flimmerfritt baklys. Det gir mindre slitne øyne, og er mer behagelig å jobbe med.

Benq har utstyrt BL3200PT med rikelig med tilkoblinger. Her er alt en forventer, og litt til. Her har du alle de aktuelle tilkoblingene for bilde, D-sub, DVI, HDMI og DisplayPort.

Du har også innebygde høyttalere som faktisk ikke suger, noe som er alt annet enn normalen når det gjelder høyttalere i pc-skjermer. De er ikke fantastiske, for all del, og lyden er kanskje litt hul, men altså langt bedre enn forventet, og kurant nok til både musikk og videoklipp på kontoret.

Lyd kan hentes via minijack, HDMI eller DisplayPort. Du kan også koble hodetelefoner rett i skjermen, om du ikke vil plage de rundt deg med den sære musikken din.

En usb-hub med totalt fire porter er også på plass, noe vi virkelig liker. Her har du to porter for vanlig usb og to for USB 3.0. I tillegg er det en liten tilkobling for mini-usb, men denne er forbeholdt en litt fiks løsning Benq har pønsket ut.

Benq har nemlig flyttet menystyringen fra skjermkanten, ned til en egen liten kontrollboks du kobler til skjermen via usb-kabel. Kontrollboksen ser stilig ut, og gjør det langt enklere å navigere menyer og innstillinger på skjermen. Så er det bare å håpe at ingen prøver å være morsomme og stikker av med den.

Konklusjon

Gang på gang de siste årene har vi latt oss overbevise. Benq er litt som LG har vært med mobiler, og har gått fra å levere greie, men ikke imponerende skjermer til en billig penge, til å levere stadig bedre skjermer til en fortsatt ganske pen pris.

Benq BL3200PT har også fått en ganske levelig pris, og koster omtrent 6 000 kroner. For den prisen får man en skikkelig stor skjerm med grei oppløsning, god fargegjengivelse, herlig kontrastnivå og skikkelig svart. Du får også bra med tilkoblinger og funksjonalitet.

Det har sine ulemper at skjermen er så stor. Den tar for eksempel veldig mye plass på skrivebordet. Du må også bevege mer på hodet for å se innholdet på forskjellige steder på skjermen.

Og mens det er fint at ikoner og tekst blir større med 2560x1440 på en 32-tommer enn på 27-tommer, blir også pikseltettheten en del lavere, og du får altså en anelse mer kornete bilde. Du får rett og slett ikke mer arbeidsflate enn med en 27-tommer, bare et større bilde.

Du må altså vurdere om du vil ha større tekst og ikoner, eller om du vil spare litt plass på skrivebordet. Vi er litt usikre på hvilken vi foretrekker, men ser ikke noen direkte grunn til å oppdatere fra 27 til 32 tommer med det første. I alle fall ikke med mindre vi får en 32-tommer med 4K.

Står du der og skal velge mellom en 27- eller 32-tommer, stiller det seg så klart litt annerledes, og da er det egentlig mest skrivebordsplassen og om du begynner å se litt dårlig som avgjør. For på de fleste andre områder er Benq BL3200PT er trygt og bra valg.