BRED: Den brede skjermen gjør at man kan droppe to skjermer på skrivebordet. (Foto: Benq)

Test: Benq XR3501 – Buet, bred og lynrask skjerm

Litt lav oppløsning og høy pris til tross, Benqs buede og brede skjerm er herlig.

Det begynner å bli en stund siden sist vi testet en skjerm i 21:9-format.

Mye av grunnen er at de fleste 21:9-skjermene som var å få tak i var så pass små (29 til 30 tommer) at man like godt kunne gå for en vanlig 27-tommer i 16:9-format. Bredden var omtrent den samme, slik at de tok opp omtrent like mye plass på skrivebordet, samtidig som man fikk en del flere piksler i høyden. Omtrent som en 27-tommer som hadde blitt kappet av litt i høyden altså.

Også til kontorbruk

Det er for så vidt ikke bare når man ser på film at man har en fordel av en ekstra bred skjerm. Også til mer seriøs bruk, for eksempel kontorprogrammer, kan det ha noe for seg å ha ekstra bred skjerm.

Effekten vi så da vi for en del år siden gikk fra 4:3 til 16:9 format, blir med 21:9 enda større. Man kan rett og slett enklere få plass til flere programmer eller flere sider av et dokument i bredden, og på den måten spare seg for å ha flere skjermer på skrivebordet.

Litt nedtur kan det nok være for en del at oppløsningen er den samme som de mindre 21:9-skjermene vi har testet, 2560x1080 piksler.

Buet skjerm

Benqs nye 35-tommer i 21:9-format gjør imidlertid mer enn bare å være bred, den er i tillegg buet. Til vanlig kontorbruk har det kanskje ikke all verdens for seg, annet enn at man slipper å vri hodet fullt like langt for å se sidene av skjermen.

Til skjermens tiltenkte bruk har det imidlertid litt mer for seg. Ikke bare fordi man slipper å vri hodet like mye som med en flat skjerm, men også fordi man sitter mer «inne i» skjermen og trekkes mer inn i handlingen.

Det holder imidlertid ikke bare å lage skjermen bred og buet for at den skal duge til spilling. Skal man klare å hamle opp med konkurrentene må man tilby noe mer, og det gjør da Benq også med XR3501.

Høy skjermoppdateringshastighet

Det superbrede og store panelet støtter nemlig opp til 144 Hz skjermoppdateringshastighet. Altså at skjermen er i stand til å vise 144 bildeoppdateringer per sekund. Vanlige pc-skjermer er normalt sett begrenset til 60 Hz, som for en del blir i knappeste laget til spillbruk, da det gjerne er tregere enn den bilderaten grafikkortet er i stand til å levere, noe som kan gi tregheter i bildet.

Vi har så vidt vært innom oppløsning tidligere i testen, men når vi først nevner spill kan det være på sin plass å gjøre et lite forsøk på å forsvare den tross alt ganske lave oppløsningen. For det er ikke tvil om at oppløsningen på 2560x1080 punkter gir et noe «kornete» bilde på en så pass stor skjerm.

Det er samme oppløsningen i bredden som på en normal 27-tommers skjerm, og samme oppløsning i høyden som for eksempel 24-tommer til stasjonære pc-er, eller mange Windows-hybrider, og selv smarttelefoner.

Det at skjermen er tiltenkt spillere forklarer altså hvorfor skjermen har såpass lav oppløsning som den har. Det gir nemlig mer moro for pengene, slik at man ikke trenger et grafikkort til 6.000 kroner for å få en god spillopplevelse.

Hadde Benq gått for et panel med tilnærmet 4K-oppløsning, med 3840 piksler i bredden, ville det krevd et lang kraftigere grafikkort for å gi god bildeflyt – samtidig som skjermen nok også ville blitt en god del dyrere. En skremmende tanke, når en ser at prisen allerede ligger på rett i overkant av 10.000 kroner.

Bra farger

Benq XR3501 klarte seg relativt godt i våre fargemålinger, med en Delta E-snittverdi på 2,3, hvor det høyeste delresultatet la seg akkurat  på «smertegrensen» 3,0. Gitt tiltenkt bruksområde regner vi det som godt.

SPILLSKJERM: Selv om Benq XR3501 godt kan brukes på kontoret, passer den nok aller best til spill. (Foto: Benq)

Har du høye krav til fargekorrekthet, for eksempel om du jobber med trykksaker eller foto, vil nok ikke Benq XR3501 være skjermen for deg, men for hjemmebrukeren eller kontoristen som surfer, jobber med typiske kontorprogrammer eller spiller en del, og kanskje styrer litt i Photoshop, er det mer enn godt nok. Et godt kontrastnivå på 1878:1 og et fint sortnivå hjelper også på totalinntrykket av skjermen.

En ting som taler litt mot å ha Benq XR3501 som jobbskjerm en sitter foran hele dagen, er ergonomien. Skjermen er utstyrt med en relativt enkel, om enn stilig fot. Her har du kun mulighet for å vippe skjermen opp eller ned. Høydejustering eller rotasjon er det ikke støtte for.

Til vår bruk var høyden relativt riktig, om enn litt på den lave siden. Er du et sted mellom 170 og 180 centimeter høy og har et normalt skrivebord, tør vi påstå at høyden på skjermen er nær optimal som den er.

Benq har ikke vært overdrevent generøse med tilkoblinger bak på skjermen. Her har du to DisplayPort-tilkoblinger og to HDMI-porter, så er det stopp. Gitt prisen hadde vi gjerne sett en USB-hub også.

Med en såpass ekstrem bredde på skjermen som her kan du trygt benytte deg av bilde-i-bilde- eller bilde-ved-bilde-funksjonene. Velger du sistnevnte, kan du vise bilde fra to kilder hvor hver får en halvdel av skjermen. Da blir bildeformatet litt i underkant av gode, gamle 4:3 for hver av kildene.

Konklusjon

Benq XR3501 Curved Gaming Monitor er litt av et skue. Den tar uvanlig mye plass på skrivebordet, med en bredde på omtrent 85 centimeter, samtidig som den ser lekker ut, og har en imponerende, buet design. Den ser nesten litt skremmende ut der den står.

BUET: XR3501 er buet, noe som gjør den god både til spill og produktivitet. (Foto: Benq)

Noen annet hadde vel nesten vært litt skuffende, gitt prisen på rundt 10.000 kroner. Det er mye penger for en skjerm, og kanskje spesielt for en spillskjerm.

For all del, spillskjermer er gjerne en del dyrere enn «vanlige» skjermer med samme paneltype eller oppløsning. Det koster nemlig litt ekstra å få et panel med 120 Hz oppdateringsfrekvens, eller raskere.

Heldigvis har Benq valgt et godt panel. Skjermens A-MVA-panel leverer jevnt over fine farger og et stort fargespekter. Det er omtrent på nivå med en grei IPS-skjerm til kontorbruk, og langt bedre enn en normal TN-skjerm.

Har du pengene til det og virkelig liker å spille eller trenger en stor og bred skjem til jobb, er Benq XR3501 en av de meste spennende og morsomme skjermene akkurat nå.

Det gjenspeiler seg også i vår karakter, hvor vi har fokusert på hvor moro det var med Benq XR3501 koblet til test-pc-en, og valgt å «tilgi» den høye prisen og noe lave oppløsningen.

Dette er tross alt en skjerm for spesielt interesserte.