Datatap koster milliarder hvert år

Virksomhetene sitter på mer data enn før, og opplever tilsvarende utfordringer og større tap når uhellet først er ute, antyder undersøkelse fra lagringsleverandøren EMC.

Virksomheter, både offentlige og private, samler inn og lagrer mye mer data enn før. For noen blir det etter hvert vanskelig å holde oversikten, og når uhellet først er ute kan det fort bli dyrt.

En ny undersøkelse fra lagringsleverandøren EMC, gjennomført av Vason Bourne, hevder at næringslivet taper så mye som 11 milliarder kroner i året på grunn av nedetid og tap av data.

Før panikken setter inn er det riktignok verdt å merke seg at ingen nordiske virksomheter har deltatt direkte i den globale undersøkelsen "EMC Global Data Protection Index", som er basert på svar fra 3 300 it-beslutningstakere i store og mellomstore virksomheter i 24 land verden over.

Færre hendelser, men større tap

Likevel viser undersøkelsen en trend, og hevder at tap av data har økt med 400 prosent siden 2012, og hele 71 prosent av beslutningstakerne som deltok i undersøkelsen ikke stoler på egen evne til å gjenopprette data etter en hendelse.

Et interessant funn er for eksempel at selskaper med tre eller flere lagringsleverandører mistet tre ganger så mye data som virksomheter med én totalleverandør.

Samtidig som undersøkelsen viser at antall hendelser faktisk har gått ned, så har mengden data som går tapt gått opp. Når 51 prosent i tillegg oppgir at de ikke har rutiner for gjenopprettelse av data i nettsky eller mobile løsninger når katastrofen inntreffer. Bare seks prosent oppgir at de faktisk har en gjenopprettelsesplan for disse trendområdene på plass i dag. Det er grunn til bekymring, selv om denne undersøkelsen som nevnt ikke kan vise til tall for Norden.

Sakker på sikkerhet

I samme ånd som mangelen på solid plan for gjenoppretting viser undersøkelsen også tegn på at de store it-trendene Big Data, nettsky og mobilitet er utfordrende for mange virksomheter også når det gjelder sikerhet.

EMC hevder nemlig med grunnlag i undersøkelsen at hele 87 prosent sakker akterut på sikring av data, mens to prosent kvalifiserer som "ledende" og 11 prosent er "tidlig ute" på området.

Kanskje noe overraskende er det Kina, Hong Kong, Nederland, Singapore og USA som kommer best ut av det på sikkerhetsfronten, mens Sveits, Tyrkia og de Arabiske Emirater ligger dårligst an på området.

Flere detaljer finner du på EMC sine nettsider: EMC Global Data Protection Index.