Tar bankgebyr til nye høyder
Den som ikke vil, den skal. Bitfinex dekker innbruddstap med å ta en tredjedel av kundenes innskudd.
Den Hong Kong-baserte elektroniske vekslingsbørsen Bitfinex hevder de tapte 673 millioner kroner (119.756 bitcoin) i et datainnbrudd i forrige uke.
Nå har de funnet en kreativ vri for å få dekket tapet: Alle innskuddskonti ble belastet en sum på flate 36,067 prosent over natta. Ifølge en bloggartikkel postet lørdag sier selskapet at dette er den summen alle hadde tapt dersom vekslingskursen hadde begjært oppbud.
"Sosial dekning av tap"
Selskapet lover at de redegjøre for utregningene og vurderingene bak det flate uttrekket i en senere bloggartikkel. De kaller det en sosial dekning av tapet, også det en kreativ nytale fra selskapet.
Tiltaket bringer interessante elementer til diskusjonen av hva «delingsøknomi» og varianter av slik formidlingsøkonomi egentlig innebærer av ansvar og deling av risiko.
Summen brukes til å dekke tapet, men motytelsen skal være en voucher eller gjeldsbrevlignende instrument som på et senere tidspunkt skal kunne veksles inn i aksjer i eierselskapet iFinex Inc, eller bli tilbakebetalt av Bitfinex.
Dette kredittinstrumentet skal være omsettelig i Bitfinex-markedet. Bitfinex er verdens største vekslingsbørs for Bitcoin og andre digitale valutaer som Litecoin. De drøyt 119.000-bitcoinene er om lag 0,75 prosent av alle Bitcoin som er i omløp, skriver Reuters.
Til sammenligning er den samme andelen av norske kroner i omløp om lag 3,76 milliarder kroner, ifølge tall fra Norges Bank.
Variert reaksjon
Kunderesponsen er blant annet å la aksjeeierne ta dette tapet selv, eller at Bitfinex bør selge unna det som kan selges for å frigjøre pengene.
- Det er noe tvilsomt juridisk, men det er en kjapp løsning for å unngå prosessen etter innbruddet hos MtGox, sier Leo Wesse i Bitcoin Association of Hong Kong.
Japanske MtGox var en vekslingsbørs som gikk konkurs etter å ha tapt milliarder av Bitcoins i et innbrudd.
Det er temmelig uklart hva som egentlig har skjedd rundt dette innbruddet. Det ser ikke ut til at kjernen i fordelingssystemet Blockchain er rammet, og de ordinære sikkerhetsmekanismene i brannmurer og inntrengingsvern skal ha fungert. Men at både brekket og det ufrivillige trekket er mulig, skyldes en svakhet i hvordan en vekslingsbørs for en digital kryptert valuta som Bitcoin: Skal den kunne veksles i en børs, så må børsen ha tilgang til den personlige digitale nøkkelen til «eieren» av Bitcoin-innskuddet. Dermed har både børs og angriper tilgang til bitcoin som i teorien tilhører tredjepart, skriver version 2.
Reaksjonene i diskusjonfora er bredere enn man skulle tro. Det er ikke et enstemmig brøl av protester, men også de som tar til orde for at dette betyr at man må se på sikkerhetsnettet til den digitale valutaen og sikkerheten i vekslingsbørsene. Noen peker også på at bankkriser i ordinære banksystemer ofte løses ved at statenes skatteinntekter brukes til å finansiere tapet i stedet for velferdsproduksjon. Som regel gjøres dette uten at velgerne spørres. Bitfinex har bare tatt en snarvei.