Ble tekno-pave

Den avdøde paven Johannes Paul II førte Vatikanet inn i data-alderen.

Publisert Sist oppdatert
Johannes Paul II døde lørdag kveld. Verden sørger over polakken, som var kirkeleder for 1.086 millioner mennesker. For å nå frem til alle disse katolikker reiste han mer enn noen andre pave, men tok også i bruk nye teknologiske muligheter for å kommunisere.

På websiden til Vatikanet, www.vatican.va, var det bare ett klikk for å sende en epost direkte til Johannes Paul II (en tjeneste som nå er midlertidig borte til neste paven velges). Websiden i seg selv er moderne, og gir informasjon om og tilgang til arkiv- og bibliotek-tjenester. I tillegg kan man finne ut om Vatikanets museer og får oversikt over alle museumsrom.

Åndelig tekstmelding

Også kultursenteret om Johannes Paul II, som ble åpnet i 2001 i Washington D.C., er omfattende kartlagt på nettet.

For et år siden startet Johannes Paul II med å sende ut en daglig melding til mobiltelefoner. En representant for Vatikanet sa da at mobilteknologi er en naturlig måte å nå frem til unge troende på. Også gjennom internett har Vatikanet spredd sitt budskap.

-Selv om internett ikke kan erstatte den hellige nærheten av Gud, kan det være en god tilleggstjeneste for å vedlikeholde kontakten med de nye troende på veien gjennom livet, skrev Vatikanet i en melding på Kommunikasjonsdagen i 2002.

Døde i Word-format

Senest i februar skrev Johannes Paul II i sitt månedlige nyhetsbrev at kirken bør bruke massemediene som internett for å spre budskapet.

Under Johannes Paul II har Vatikanet jobbet med planen å utnevne Isodore av Sevilla som helgen for brukere av datamaskiner, it-arbeidere og internett.

Til slutt brukte Vatikanet både mobilmeldinger og epost for å kunngjøre at Johannes Paul II var død. Dermed kunne den 2000 år gamle kirken i løpet av minutter nå frem til alle mediekontakter med en enkel melding i Word-format:

-- Den Hellige Fader døde i sin private bolig klokka 21.37 lørdag kveld