TEKNOLOGI:

(Illustrasjon: pinnacleanimates on Freepik)
OPPGRADERT: Bluetooth 6.0 er spesifisert, men det går nok en stund før vi får møte den i noen enheter. (Illustrasjon: pinnacleanimates on Freepik)

Stor oppgradering av Bluetooth til versjon 6.0

Nye funksjoner er lagt til Bluetooth, men det kan ta litt tid før enheter som kan bruke den nye versjonen er tilgjengelige.

Kortdistansesignalet for tilkobling til og avspilling fra enheter, Bluetooth, har fått en stor oppgradering.

Den nye og forbedrede versjonen heter Bluetooth 6.0, og kommer med forbedret sporing og bedre ytelse i forhold til avstander.

Dette fremgår av en kunngjøring fra Bluetooth Special Interest Group (SIG), som er organisasjonen bak utviklingen av Bluetooth.

Funksjonalitet

Blant annet vil 6.0-versjonen være bedre til å bedømme avstander ved hjelp av en funksjon som heter Bluetooth Channel Sounding, og dermed gjøre det å finne enheter bli mer nøyaktige, slik at de velkjente «Find My»-appene vil fungere bedre.

I tillegg vil Isochronous Adaptation Layer (ISOAL) bety at Bluetooth kan overføre større datamengder. Det vil også være forbedringer for forsinkelser (latency), noe som betyr at Bluetooth fungerer raskere.

Sikkerhet

Bluetooth SIG lover bedre sikkerhet, som skal sikre at bare autoriserte brukere innenfor et bestemt område kan låse opp eller få tilgang til sikre områder.

«Bluetooth Core Specification versjon 6.0 fortsetter trenden med Bluetooth-teknologi som kontinuerlig oppdateres med nye funksjoner og tekniske forbedringer. Bluetooth Channel Sounding vil muliggjøre en standardbasert, sikker tilnærming til pålitelig og nøyaktig avstandsmåling, og mange typer produkter vil dra nytte av det,» skriver Bluetooth SIG i kunngjøringen.

Selv om den nye versjonen av Bluetooth er klar, krever den at produsenter nå utvikler enheter som støtter Bluetooth 6.0. Medlemmene av Bluetooth Special Interest Group består blant annet av Ericsson, Intel, Nokia, Toshiba, Microsoft, Lenovo, Apple og Google, så det er å forvente at enheter med den nye Bluetooth-versjonen er på vei.