Med plass til framtiden
Tingenes internett vil kreve fundamentalt mye mer av internett-løsningene til operatørene. I 2020 vil kanskje 20,8 milliarder enheter være koblet til nettet.
Tingenes internett (IoT) viser en økning på 30 prosent fra i fjor på verdensbasis, ifølge Gartner. De anslår at 5,5 millioner nye enheter vil koble seg på hver eneste dag i 2016. Da kan det være lurt å ha fiber.
180 000 kunder
- Per i dag bruker våre 120.000 kunder så mye som 125 Gigabit per sekund i prime time. Innen 2020 forventer vi å ha 180.000 kunder og i takt med antall kunder vil også båndbredden øke. Når vi fremover ikke bare skal koble telefon, nettbrett og pc til internett, men også kjøleskap, vekt, kaffemaskin, hodetelefoner, lamper, klær, smykker, etc. vil det kreve noe helt annet av internettløsningen vår, sier Anne Berit Rørlien, administrerende direktør i Viken Fiber.
- Med denne utviklingen er det viktig å ha en båndbredde som kan takle tingenes internett og sikre stabilitet, fart og den aller beste brukeropplevelsen, mener Rørlien.
- Vi bygger infrastruktur som gir god plass til fremtiden og med fiber har man ubegrenset kapasitet som gjør at fiberbredbåndet kan vokse sammen med familien eller bedriften, ettersom behovet etter hvert blir økende, sier hun.
- Og akkurat det kan være avgjørende når nå også alle tingene rundt oss skal på nett. For snart er kjøleskapet ditt like pålogget som deg, sier Anne Berit Rørlien avslutningsvis.
Slik vil 2020 se ut
For mange virker det urealistisk at vi skal få så mange endringer kun på fire år. Men med det tempoet teknologien har i dag er det ikke usannsynlig at det er noe av dette som vil prege oss i 2020:
- Biler som kjører av seg selv, kontaktlinser eller tatoveringer med sensorer som overvåker kroppen vår og sender unormaliteter til legen vår. Treningsklær med sensorer som forteller hvordan musklene arbeider under en treningsøkt, etc. etc. Dette er bare noe av det som venter oss og med stadig nye enheter kreves det også mer av nettet, sier Rørlien.
Viken Fiber er en Altibox-partner. Selskapet eies av Lyse Fiberinvest (71 prosent) og Energiselskapet Buskerud (29 prosent).