- Flere gode eksempler og innovasjonskrav
Endring i innkjøpsrutinene for det offentlige har vært en het sak i 2014. Håkon Haugli i bransjeorganisasjonen Abelia håper gode takter i 2014 gir bedre resultater i 2015.
- Regjeringen har tatt noen riktige grep for å endre innkjøpsreglene for å legge mer til rette for innovasjon. Men den offentlige kverna maler langsomt, og mye henger dessverre igjen som et lederproblem. Det kan løses med bedre lederutdanning, men det er godt mulig det må et generasjonsskifte til i det offentlige, sier Abelia-sjef Håkon Haugli.
Abelia er NHO-organisasjonen for teknologi – og innovasjonsbedrifter. Offentlige innkjøp av varer og tjenester utgjør rundt 400 milliarder kroner i året, av dette går rundt 20 til it. Ønsket fra it-bransjen er å skifte ut rigide standardinnkjøp med ensidige betingelser over til mer innovative og kreative innkjøp. Målet er å få mer for pengene samtidig som det stimulerer nyskaping.
Ut av boksen
- Vi må også få fram flere eksempler på vellykkete innkjøp der innovasjon er vektlagt. Vi ser det hos Altinn, hos Helse Sørøst og i Stavanger Kommune at å tenke anbud på nytt og vektlegge dialog gir nyutvikling og effektivisering. De må brukes til inspirasjon og endring. Dessverre er det fortsatt for mange pilotprosjekter som ikke ender noe sted, eller store it-prosjekter som stoppes etter for høy pengebruk uten resultater, sier Haugli.
- Om et år må vi kunne snakke om flere gode eksempler på gode anbud, innkjøp og offentlige it-prosjekter. Vi skal ikke være redd for å gjøre feil, men vi må unngå å gjøre feil vi ikke lærer av.
Neste år er det kommune- og fylkestingsvalg. Haugli mener it-bransjen må se dette som en mulighet.
- It-bransjen må ut av boksen og faktisk snakke mindre teknologi og mer om hvordan teknologi bidrar til det gode liv og bedre helse i samfunnet. Vi vil ta initiativ under Arendalsuka før lokalvalget neste år for å få helseteknologi på dagsorden i valgkampen. Men da må vi få dette rettet inn mot hva dette betyr for enkeltmennesker, poengterer Haugli.
Uenig om vei, ikke mål
I året som vi forlater barket Abelia og Ikt-Norge sammen om prosessen rundt revisjon av reglene for offentlig innkjøp. Spesielt rollen til Difi ble diskutert. Haugli avdramatiserer konflikten.
- Vi er enige om målet, men ikke om veien. Selv om vi mener noe annet om ansvarsplassering, kan jeg ha sympati med standpunktet til Ikt-Norge. Vi må også huske på at it-bransjen nå er blitt så stor at det vil være helt unaturlig at vi alltid vil være enige om hvordan vi skal løse felles utfordringer. Nå deltar begge organisasjoner i prosessen for å få bedre innkjøpsrutiner på plass.