Butikkjede dropper kontanter
Fra 1. april i år vil samtlige 60 Tools-butikker ikke lenger akseptere klingende mynt eller knitrende sedler som betalingsmiddel.
Noen er for, mens andre er i mot bruk av kontanter. Skattedirektør Hans Christian Holte sa nylig at bedrifter bør kunne nekte å ta betaling i kontanter, og får kritisk tilsvar fra Datatilsynet.
Nå er det faktisk slik i Norge, at norske bedrifter faktisk har full rett til å droppe cash og bare akseptere for eksempel betalingskort og mobilbetaling.
- Vi har som forbrukere ingen rett til å betale med kontanter når vi handler, og har vel egentlig aldri hatt det, skriver Olav Torvund, jussprofessor ved Universitetet i Oslo, i bloggen sin.
Han utdyper med at butikker i Norge står fritt til å bestemme sine egne "alminnelige salgsvilkår". Her kan det defineres at betaling må skje ved for eksempel betalingskort. Kunden kan selvsagt velge å ikke dette, men da kan butikken bare la være å selge, og det oppstår ikke noe krav som skal betales.
- Om man i kassen sier til de som vil betale med kontanter at man bare tar betaling med kort, da har man full rett til å gjøre det, skriver Torvund.
Dropper kontanter
Finans Norges ønske om et kontantfritt Norge innen 2020 er temmelig optimistisk. Likevel er det en tydelig trend i at teknologileverandørers og ikke minst finansinstitusjonenes satsning på alternativ til kontanter, da særlig mobilbetaling og betalingskort med chip og NFC, er i vekst.
En butikkjede i Norge som dropper kontakt betaling i alle sine 60 utsalgssteder er Tools. Kjeden selger verktøy, maskiner, verneutstyr og diverse forbruksmateriell til proffmarkedet, og har bestemt at fra og med 1. april 2016, skal samtlige butikker i kjeden være kontantfrie.
I og med at Tools retter seg mot næringsdrivende og proffmarkedet, så opplyser firmaet at kontantsalget bare utgjør 0,37 prosent av omsetningen. Det er for snaut til å bruke tid på å administrere kontantsalg, mener administrerende direktør Jens Kristian Henriksen.
- For oss er det tidsbesparende å kutte kontanter. Tools slipper også kostnadene kontanthåndtering innebærer, og butikkene slipper egen kasseløsning, sier Henriksen.
Beslutningen kommer da heller ikke ut av det blå, for ti butikker i kjeden har vært kontantfrie en stund nå, og erfaringene har vært gode.
- Vi har vurdert at kontantfrie butikker ikke medfører vesentlig merutgift eller andre ulemper for kunder i de segmentene vi retter oss mot, forteller Henriksen.
Digitale løsninger
I tillegg til vanlige bank- og kredittkort, som de fleste i gjennomsnitt trekker omtrent en gang om dagen, kan mobilbetalingstjenester som DNB sin Vipps, Sparebank 1 sin Mcash og Danske Banks Mobilepay fortelle om en økende brukerbase.
Ifølge Dinside hadde Vipps over 500.000 aktive brukere senhøsten 2015 Mcash over 30.000. Mobilepay holder sine brukertall hemmelig.
Om mobiltelefonen snart vil utkonkurrere plastkortet, med eller uten chips og NFC, er ikke helt avklart enda. Teknologien er fortsatt ny, og det er en rekke utfordringer som både leverandører, banker og forbrukere må rette seg etter og løse.
Gartner, på sin side, mener halvparten av forbrukerne i modne markeder vil bruke personlig teknologi, som nettopp mobilen, til å betale for varer og tjenester innen 2018.