Norge nest best i bredbåndshastighet
Sterk vekst i kapasitet gir en andreplass globalt der Sør-Korea fortsatt er suveren på topp.
Sør-Korea har hatt en aggressiv bredbåndstrategi som har gitt dem topplassering i bredbånd i en årrekke. Men med en vekst på 68 prosent i gjennomsnittlig overføringshastighet fra første kvartal 2015 til samme kvartal i år er Norge inne på andreplass.
Verden koples sammen
I snitt i første kvartal i år hadde en bruker i Sør-Korea 29 megabit per sekund i bredbåndshastighet, en vekst på 24 prosent fra samme kvartal i fjor. Norge nådde 21,3 megabit per sekund, en vekst på noe moderate 14 prosent målt mot siste kvartal i fjor.
Globalt vokste kapasiteten i bredbånd med 23 prosent til et snitt på 6,3 megabit per sekund år mot år.
Definisjonen av bredbånd er også på vei oppover, og reguleringsmyndighetene i USA definerte i fjor at ekte bredbånd har en kapasitet på over 25 megabit per sekund eller bedre, opp fra den gamle grensa på fire.
Dette er ikke et spesielt hårete mål. Segmentet for maksimal hastighet på 25 megabit per sekund og bedre vokste 86 prosent globalt, og 8,5 prosent av verdensmarkedet har denne kapasiteten på plass.
Europa og Asia i tet, Afrika kommer
Ti på topp inneholder bare østasiatiske og europeiske land. Men vekstvinner globalt er ikke overraskende et afrikansk land, der Kenya med 298 prosent vekst i gjennomsnittskapasitet gruser alle andre.
Rett etter Norge ligger Sverige med 20,6 megabit per sekund, og Hong Kong med 19,9. På sjette plass er Latvia med 18,3 megabit per sekund, og siste nordiske land på lista er Finland på tiende plass med 17,7 megabit per sekund.
I tillegg er Sveits, Japan, Nederland og Tsjekkia med i det moderne, gode bredbåndsselskap.
Det er nettverksleverandøren Akamai som rapporterer dette. Det er basert på logger fra deres programvare, som er installert i datasentere og trafikknutepunkt over hele verden.
Data vinner, tale forsvinner
Tall for mobildataoverføring er også med. Der måles volum, og mengden data over mobildatanettverk vokste med 60 prosent fra første kvartal i fjor til samme kvartal i år.
Mobil tale har flatet ut og holder en konstant andel der smartmobilene altså i sterkere og sterkere grad blir små internettdataterminaler.
Mobildatatallene deres er hentet fra Ericsson og deres målinger i 1.000 nettverk i 180 land.
Kun åtte av verdens 146 land inne på målingene opplevde en nedgang i hastighet i fjor. Trist og symptomatisk var nedgangen sterkest i borgerkrigsherjete Syria, med et fall på 23 prosent til 1,4 megabit per sekund.