KABELGRAVING: Det er mange måter å grave bredbåndskabler på. Prisene varierer med teknologivalg, men også utifra hvilken kommune man vil grave i. Foto: Istock

Her er det dyrest å grave

Skal du legge bredbånd er noen kommuner mer kranglete enn andre. Nå har Telenor laget oversikten.

Publisert Sist oppdatert

Telenor sendte 17 desember i fjor et brev til Samferdselsdepartementet, med oversikt over hvilke kommuner som er mest problematisk hva graveforskrifter og andre hindre for framføring av bredbånd, angår.

Og det er særlig byene som er verst. I kombinasjon med enkelte vestlandskommuner.

Framfor alt framhever Telenor medlemmene i Vegforum som de mest problematiske.  Disse er Arendal, Asker, Bergen, Bodø, Bærum, Drammen, Fredrikstad, Gjøvik, Kristiansand, Karmøy, Lillehammer, Oslo, Sandnes, Sarpsborg, Skedsmo, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, og Ålesund. I tillegg nevnes eksplisitt: Lørenskog, Harstad, Horten og Molde.

Om dette skriver Telenor til Samferdselsdepartementet:

"Vegforum for byer og tettsteder (VBT) organiserer 21 kommuner som alle er i ferd med å utarbeide felles graveforskrift basert på Sandnes kommune sin forskrift. Denne kommunen kommer som departementet kjenner til svært dårlig ut i den siste Nordic Broadband City Index (NBCI) 2014, utarbeidet av Nexia på oppdrag fra Telenor. Vi har nylig sendt et eget brev til VBT med våre anførsler mot graveforskriften til Sandnes kommune. Blir denne kommunale forskriften gjort gjeldene som standard vil det gi betydelige utfordringer for oss og vesentlig økte kostnader til utbygging."

Bygdeverstinger i Hordaland

Av landets mange distriktskommuner er det bare elleve vestlandskommuner Telenor framhever som spesielt problematiske. Disse er Radøy, Meland, Lindås, Voss, Granvin, Ulvik, Kvam, Os, Fjell og Sund kommuner i Hordaland samt Gulen kommune i Sogn og Fjordane

"Disse 11 Vestlandskommunene har felles instruks med krav som går utover både veglova § 32 og ledningsforskriften § 16.", skriver Telenor i rapporten den 17. desember.

Enorme kostnadsforskjeller

Telenor har estimert snittkostnader ved framføring fra 22 kroner per meter til 2224 kroner per meter. Tallene er eks. asfaltoverdekning. Spesielt er det verdt å merke seg forskjellen på 1700 kroner meteren mellom trenching (som noen kommuner ikke tillater) og 80 cm. gravedybde.

Teknologi Snittpris  
Framføring i eksisterende stolper 22 kr. per meter  
Framføring med trenching 500 kr. per meter  
Graving i veigrunn med 40 cm overdekning 1502 kr. per meter  
Graving i veigrunn med 80 cm overdekning 2224 kr. per meter  

 

Det skal tilføyes at det ikke bare er framføringsregimet Telenor opplever som problematiske i møtet med kommunene. Også enkelte kommuner med høye gebyrer og treg saksbehandling nevnes.