Telenor ruller ut mobilt supernett
Omtrent halvparten av Norges kommuner vil før sommeren få 4G+ fra Telenor. Og Netcom føger tett.
Det var under Mobile World Congress i Barcelona administrerende direktør i Telenor Norge Berit Svendsen kunngjorde Telenors utbyggingsplaner. Ikke før folk hadde vendt seg til begrepet 4G, introduserer altså Telenor et pluss på mobilteknologien.
- Det kan virke forvirrende for noen og enhver med alle forkortelsene og begrepene vi har i telekombransjen, men det viktige for meg å få frem, er at Telenor skal sikre den beste dekningen for våre kunder. Og lanseringen av 4G+ blir et stort pluss for kundene våre, sier Svendsen.
Den oppgraderingen både Telenor og Teliasonera nå har satt igang har flere navn 4G+,4G-Advanced eller 4G-A. I hovedsak det samme – det grunnleggende er at operatørene bruker flere frekvenser samtidig såkalt Carrier Aggregation.
Velkommen etter
- Jeg noterer at Telenor kommer etter med 4G+ eller 4G-A. Vi åpnet som kjent 4G+ i Kristiansand nylig Jeg har inntrykk av at utrullingstakten kommer til å være omlag den samme. Vi holder hva vi lovte ved Tele2-kjøpet; 90 prosent på 4G sommeren i år og 98 prosent innen utgangen av 2016, sier teknisk direktør i Teliasonera Norge Jon Christian Hillestad.
- Sluttkundene i Norge skal være glad for at vi har to operatører med så sterk og rask utbygging, tilføyer Hillestad.
Denne oppgraderingen av 4G-nettverket innebærer at Telenor kombinerer flere 4G. Dette vil føre til høyere hastigheter og gi bedre kapasitet. Symbolet 4G+ vil vises på skjermen til mange av mobilene som støtter løsningen.
– Etter grundig testing flere steder, er vi nå klare for å rulle ut 4G+ massivt i hele Norge. Ingen skal være i tvil om at Telenor skal levere markedets beste dekningsopplevelser, og allerede før sommeren får vi 4G+ i omtrent halvparten av landets kommuner. Dette vil kunne gi surfehastigheter opp mot 300 Mbit/s. Og her går vi offensivt frem, det meste av Telenors 4G-nett skal oppgraderes med teknologien i 2016. Både i byene og i distriktene skal våre kunder få oppleve dette store dekningsløftet, sier Berit Svendsen.
Alle kommuner får 4G i 2016
Oppgraderinger til 4G+ vil skje parallelt med at Telenor fortsetter sin tunge satsning på 4G, og Telenor bekrefter nå at i løpet av året vil mer enn 95 prosent av Norges befolkning ha tilgang til 4G i området der de bor.
- Vi bygger ut mobilnettet raskere enn vi tidligere har estimert. I juni i år anslår vi at ni av ti nordmenn har tilgang til 4G over Telenors mobilnett, mens vi innen utgangen av året vil være helt oppe på 95 prosent. Dette er to år før opprinnelig plan, sier Berit Svendsen.
Allerede i løpet av neste år skal samtlige av landets kommuner ha 4G fra Telenor.
- Per i dag har mer enn 85 prosent av Norges befolkning 4G-dekning fra Telenor i området der de bor, og hele 268 kommuner har nå 4G-dekning. I løpet av 2016 får resten av Kommune-Norge 4G fra oss, fortsetter Svendsen.
I tillegg til befolkningsdekning, vil Telenor fremover satse tungt på å oppgradere 4G-dekning der folk ferdes. Dette innebærer blant annet at Telenor allerede i år bygger ut mobildekning på flere pendlerstrekninger, og stamveinettet vil bli bygget ut i årene fremover.
Snapchat-boom i Norge
Mobiltrender i Norge, særlig Snapchat, var også tema under Telenors pressekonferanse i Barcelona. Tjenesten fikk tidlig fotfeste blant nordmenn, og bruken i Norge er høy sammenlignet med andre land. Tall fra Telenor Research viser at cirka 60 prosent av mobilsurfere mellom 16 og 35 år bruker appen daglig. Det tilsvarende tallet i Sverige er 17 prosent.
- Bruken av Snapchat i Norge er ekstrem, og nordmenn er digitale trendsettere som raskt tar i bruk nye tjenester. Populariteten skyldes nok at meldingene forsvinner etter at de er sett av mottakeren og at man har kontroll på hvilke mottakere man sender til. For meg senker det terskelen for å dele et øyeblikk fra hverdagen med venner og familie. Samtidig registrerer vi en del saker der ungdoms bruk av Snapchat får store konsekvenser, og jeg vil oppfordre alle til å tenke nøye gjennom hva de sender fra seg, sier Svendsen.