Telenor vil ha fleksibel nøytralitet
Telenor vil ha en viss fleksibilitet i tolkningen av hva streng nettnøytralitet er. De er også skeptisk til lovfesting av nettnøytralitet. På ett av tre hovedpunkter er de til dels uenige med PT.
Telenor og PT er havnet i en offentlig krangel om nettnøytralitet til dels foranlediget av EUs mulige lovfesting av Internettets nøytralitet. En ting er å være tilhenger av nettnøytralitet. Det er alle. En helt annen ting er hva man skal og bør legge i det.
I diskusjonen mellom Telenor og PT er det tre grunnleggende punkter.
- Ingen blokkering på grunnleggende leveranse
- Differensierte tjenestetilbud
- Tolkningen av transparente vilkår – det vil si tydelighet for kundene
Ulike tolkninger
- Det er ingen uenighet på det første og siste punktet. Det er punkt 2 diskusjonen dreier seg om både her i Norge og i en rekke andre land. Hittil har «best effort» Internett fungert utmerket. Men vi lever i en dynamisk Internett-verden. Det vi ønsker er en fleksibilitet som gjør oss i stand til å møte morgendagens tjenestespekter. Vi må kunne justere rammeverket i dialog med myndighetene for å håndtere et endret landskap. I motsatt fall kan vi risikere et rammeverk som blir en snubletråd for all fornuftig Internett-utvikling, sier sjefforsker Bjørn Hansen i Telenor Research.
Morgendagen vil gi utfordringer
- Ser du noen nærliggende tjenester der prioritet kan være aktuelt?
- Telefoni over Internett, Volte, betyr at all taletelefoni vil gå over internet. I dag er det ulike taletjenester som har prioritet og der kundene betaler for det. Det gir utfordringer også i nøytralitetsdiskusjonen. En annen sak som krever en viss fleksibilitet er operatørenes forhandlingsposisjon overfor aktører som Netflix. Med tiden kan det komme mange like kapasitetskrevende tjenester, sier Hansen.
- Dette er ingen overhengende fare for Telenor, men vi bør ha et rammeverk som lar seg tilpasse morgendagens utfordringer. Vi mener at der er den rammeavtalen bransjen i dag har om nettnøytralitet den beste løsningen, sier Hansen.